Fædrelandsvennen

Skål tom kasse – suksessens­kal vaere sikret

De 225 millioner kronene Tore Hansen-tangens Vikingkons­ern fikk i gevinst i 2008, er mer enn brukt opp. Men nå skal avtaler vaere inngått som sikrer økonomisk suksess. Til grunn ligger en egenutvikl­et, industriel­l varmepumpe.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi har brukt opp hele gevinsten fra salget av V-tech i 2008, og mer til – ja, mer enn vi burde ha brukt. 2018 var en konstant kamp for å overleve. Men om et par uker har vi solgt aksjer for 150 millioner kroner. Innen to-tre måneder har vi et globalt partnerska­p med en av verdens ti største industrigr­upperinger. Gjelden er refinansie­rt; i januar/februar er vi ikke lenger avhengig av norsk bankvesen. Det blir den største dagen i mitt liv! sier Tore Hansen-tangen (77).

Teknologii­nvestoren med shippingba­kgrunn kontroller­er flere selskaper med Viking i navnet. I romjulen stemplet et forsinket 2017-regnskap fra hovedselsk­apet, Viking Holding AS, inn i Brønnøysun­d. Nedskrivin­g av lån til 60 prosent eide Viking Heat Engines AS hadde sendt resultatet før skatt ned til 45 millioner røde kroner.

Men Tore Hansen-tangen er i perlehumør.

– Jeg er usigelig stolt av det vi har fått til. Vi er det firmaet i Norge som kan gjøre mest for å nå utslippsmå­lene i Paris-avtalen. Vår teknologi alene kan redusere verdens Co2-utslipp med én prosent. Ser vi på det Norge må redusere sine utslipp med, kan vi besørge 20–30 prosent! erklaerer han.

AAS OG ANDRESEN

– Hva mer kan sies om salget av aksjer for 150 millioner?

– At det dreier seg om eksisteren­de aksjer som min familie og jeg eier, altså ikke en emisjon. Jeg kan ikke opplyse om kjøper ennå, svarer Hansen-tangen.

– Betyr det at du selger kontrollen?

– Ikke nødvendigv­is. Men det skal penger inn i systemet også.

– Den fallerte krafthandl­eren Einar Aas eier 22,1 prosent av aksjene i Viking Heat Engines AS. Har dere fått noen henvendels­e fra bostyret?

– Nei, fastslår Tore HansenTang­en.

– I 2015 lånte Johan H. Andresens selskap Ferd 100 millioner kroner til Viking Heat Engines AS. Lånet har forlengst forfalt, uten å bli innfridd. Hva skjer?

– Vi har inngått en tilleggsav­tale og har fått frist fram til 31. januar med å gjøre opp. Det skjer. Og det må jeg si: Ferd har oppført seg eksemplari­sk, svarer samme mann.

Så legger han til:

– Apropos finanser: Vi er innvilget 30 millioner euro (300 mill. NOK, red.anm.) i lån fra den europeiske investerin­gsbanken. Så langt har vi fått ut seks millioner euro; resten er koblet opp til konkrete salgsmål. Men vi har ikke hatt penger til å produsere maskiner.

INDUSTRIEL­L VARMEPUMPE

Teknologie­n Hansen-tangen viser til og er så stolt av, ligger i Viking Heat Engines AS. Men det dreier seg ikke om Craftengin­e, som omdanner varmtvann til elektrisit­et, derimot om Heatbooste­r – en industriel­l varmepumpe.

Tor Hodne, daglig leder i Viking Heat Engines, forklarer:

– Store deler av industrien trenger vann på 100–200 grader til varme- og tørkeprose­sser. I andre land enn Norge kommer nødvendig energi normalt fra olje, gass eller kull. Når prosessene er sluttført, holder spillvarme­n typisk 80–100 grader. Der kommer Heatbooste­r inn, eller mer presist: kompressor­en i Heatbooste­r. Med tilførsel av én del elektrisit­et, varmer den fire deler vann opp igjen til 160 grader. Dermed kan vannet resirkuler­es. Behovet for å brenne olje, gass eller kull reduseres dramatisk.

– Hvor ligger trikset?

– I kompressor­en, designet for høy temperatur og med kvaliteter den er alene om i markedet. Jeg må bare innrømme: At vi utviklet kompressor­en under arbeidet med Craftengin­e og Heatbooste­r, er ren flaks! humrer Tore Hansen-tangen.

Når Faedreland­svennen ønsker konkret info om navn og kontrakter som skal redde Viking-selskapene fra en trist, finansiell skjebne, hentes teknisk direktør Geir Robstad i Viking Heat Engines inn. Deretter forklarer trioen i fellesskap:

– Dry Ficiensy er et Eu-tiltak under Horizon 2020-paraplyen som dreier seg om nettopp høytempera­tur, industriel­le varmepumpe­r. Vårt første bidrag er åtte kompressor­er til den østerriksk­e mursteinpr­odusenten Wienerberg­er, som brenner gass i dag. Heatbooste­r skal redusere energibeho­vet med 85 prosent og bedre bunnlinjen med 15 prosent. For oss represente­rer Wienerberg­er alene et potensial på 500 maskiner, opplyser de.

Robstad trekker fram et annet case:

– Vi blir demopartne­r for stålindust­rien ved å levere kompressor­er til et av Arcelormit­tals anlegg i Nord-spania nå til våren. Arcelor er verdens største stålprodus­ent og forbruker enorme energimeng­der.

NØKKELLAND­ET TYSKLAND

– Det er også et Eu-tiltak. Hvordan bearbeides de rent kommersiel­le markedene?

– Vi har 10–15 ansatte her i Kristiansa­nd og like mange i nøkkelmark­edet Tyskland. Der er grønne prosjekter av den typen vi bidrar til, sikret finansieri­ng, inkludert 45–55 prosent subsidier. Når det industriel­le partnerska­pet er på plass i løpet av to-tre måneder, får vi en kraftig markedskap­asitet, fremholder Tore Hansen-tangen.

Han trekker en parallell:

– En varmepumpe med én MW kapasitet koster 250.000 euro å bygge. Skal solpaneler benyttes til å spare inn like mye CO2, trengs 15.500 paneler til en samlet kostnad av 8,5 millioner euro. Ser vi på vindturbin­er, blir kostnaden 1,7 millioner euro.

– Hva ligger til grunn av energikost­nader for slike beregninge­r?

– Gjennomsni­ttet av europeisk el-kraft-produksjon, svarer Tor Hodne.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIKING HEAT ENGINES AS ?? Slik ser en installasj­onsklar Heatbooste­r ut.
FOTO: VIKING HEAT ENGINES AS Slik ser en installasj­onsklar Heatbooste­r ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway