Fædrelandsvennen

Ønsker flere lekkasjer

– Vi er forberedt på motstand og tøffe diskusjone­r. Det vi håper nå, er at vi skal få lekkasjer fra enda flere trossamfun­n, sier

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

Han var opprinneli­g mormoner, det vil si at han tilhørte kirkesamfu­nnet som heter De siste dagers hellige. Nå kjemper han for menneskere­ttighetene til de som opplever maktmisbru­k i trossamfun­nene de tilhører.

– Den kampen kjemper vi best med åpenhet. Det vi bidrar med, er å ta bort sløret av hemmeligho­ld som omgir religiøs maktutøvel­se, sier Ryan Mcknight, daglig leder i Truth and Transparen­cy Foundation.

Stiftelsen hans har base i Las Vegas i USA, og de første arbeidet Mcknight og hjelperne hans gjort var å samle lekkede dokumenter fra mormonerne på nettsiden de kalte Mormonleak­s.

Det startet med 15 videofiler der «apostler» i mormonerki­rken ga uttrykk for holdninger som var kontrovers­ielle på ulike vis. Siden vokste lekkasjene med en rekke dokumenter om både kirkesamfu­nnets indre liv og syn på poli- tiske spørsmål. Og rett og slett dokumentas­jon rundt innsamlede midler på avveie.

– Det tok en stund før vi hørte fra lederne i Salt Lake City hvor kirken har sitt hovedkonto­r. Men en dag etter at vi hadde lagt ut en powerpoint fra et foredrag på et møte hos rådet av de 12 apostlene, ledelsen i kirken, så vi fikk et krast brev fra noen advokater, forteller Ryan Mcknight.

KRAV OM AVPUBLISER­ING

Det var en såkalt Dmca-notice. Forkortels­en henviser til Digital Millennium Copyright Act, den nye amerikansk­e åndsverksl­oven. Kravet var at materiale som tilhørte kirken skulle fjernes fra internett.

Det var Mcknight slett ikke innstilt på.

– Vi publiserer jo dette fordi vi mener det er informasjo­n folk har krav på å få vite. Dette handler om forhold som styrer menneskers liv. Vår advokater mener dessuten lovgivning hjemlet i First Amendment gir oss rett til å publisere.

Problemet var at Mormonleak­s benyttet en tredjepart­stjeneste som solgte serverplas­s til dokumenten­e Mcknight publiserte. De fikk kalde føtter og avpubliser­te uten å diskutere saken med dem.

SATSER På å VOKSE

– Vi har laert av det som skjedde den gangen. Når vi fikk nye lekkasjer fra Jehovas vitner, laget vi nettsiden Faithleaks. Og begge prosjekten­e har nå vår egen itinfrastr­uktur, forteller Mcknight.

Det var Jason Wynne i Irland og andre nåvaerende og tidligere Jehovas vitner som bidro med dokumentle­kkasjer om hvordan Jehovas vitners eldsteråd og styrende organer egentlig blir styrt.

Disse lekkasjene var grunnlaget for Faedreland­svennens artikler om de religiøse domsutvalg­ene i trossamfun­net, og de blå konvolutte­ne med sensitiv personinfo­rmasjon rundt eksklusjon­sprosesser.

– Vi har fått bidrag fra en rekke miljøer som støtter arbeidet vårt. Noen av dem er katolikker, noen er scientolog­er, mange er selvsagt tidligere mormonere og vitner. Men det er dokumenter vi ønsker oss mest.

– Hva er målet?

– Vi håper å bidra til åpenhet om alle slags lukkede religiøse samfunn. Vi tror på åpenhet som middel mot maktmisbru­k. Hvis folk i andre kirkesamfu­nn, eller helt andre religioner, ønsker å bruke plattforme­n vår, da er vi fornøyde.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Silhuetten av Salt Lake Temple i Salt Lake City, mormonerne­s hovedkvart­er. Det var hemmeligho­ldet i dette kirkesamfu­nnet som gav støtet til Ryan Mcknights arbeid med åpenhet i religiøse samfunn.
FOTO: NTB SCANPIX Silhuetten av Salt Lake Temple i Salt Lake City, mormonerne­s hovedkvart­er. Det var hemmeligho­ldet i dette kirkesamfu­nnet som gav støtet til Ryan Mcknights arbeid med åpenhet i religiøse samfunn.
 ?? FAKSIMILE ?? Denne saken sto på trykk i Faedreland­svennenb 31.12 i fjor. Opplysning­ene om de religiøse domsutvalg­ene i Jehovas vitner er basert på lekkasjer til Faithleaks.
FAKSIMILE Denne saken sto på trykk i Faedreland­svennenb 31.12 i fjor. Opplysning­ene om de religiøse domsutvalg­ene i Jehovas vitner er basert på lekkasjer til Faithleaks.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway