Fædrelandsvennen

President Assad på vei inn i varmen igjen

- NTB

Arabiske land har konkludert med at Syria-krigen er vunnet av president Bashar al-assad, ifølge ekspert. Storbritan­nia tror Assad blir sittende «en stund».

– I en viss forstand er disse landene fortsatt kritiske til regimet, men de har som mange andre konkludert med at al-assad har vunnet krigen, sier Aron Lund, som er tilknyttet Utrikespol­itis- ka institutet i Stockholm.

Han mener de arabiske landene erkjenner at Assad ikke kommer til å dra noen steder og at han blir sittende som president inntil videre.

De forente arabiske emirater har gjenåpnet sin ambassade i Damaskus, og ruteflygin­ger mellom Syria og Tunisia er gjenopptat­t. I desember ble Sudans president Omar al-bashir den første lederen for et land i Den arabiske liga som besøkte Damaskus siden Syria-krigen brøt ut.

Også vestlige land ser ut til å endre sin innstillin­g til Assad, som gjentatte ganger er blitt anklaget for krigsforbr­ytelser og kjemiske angrep mot sivile.

– Dessverre tror vi Assad kommer til å bli vaerende en stund. Det er på grunn av støtten han har fra Russland, sa Storbritan­nias utenriksmi­nister Jeremy Hunt i et intervju med Sky News torsdag.

Tendensen til at Assad igjen delvis aksepteres, er blitt tydeligere samtidig som den norske diplomaten Geir O. Pedersen forbereder seg på å overta som FNS nye spesialuts­ending for Syria. Pedersen er ventet å begynne i stillingen mandag.

 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Han er anklaget for krigsforbr­ytelser og kjemiske angrep mot sivile. Likevel ser det nå ut til at president Bashar al-assad står igjen om vinner av krigen i Syria. Her står Eirik Jensen i vitnebokse­n.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Han er anklaget for krigsforbr­ytelser og kjemiske angrep mot sivile. Likevel ser det nå ut til at president Bashar al-assad står igjen om vinner av krigen i Syria. Her står Eirik Jensen i vitnebokse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway