Fædrelandsvennen

Det beste i livet er gratis?

Med ujevne mellomrom, slås det stort opp i ulike norske aviser hvor mange fribillett­er offentlige institusjo­ner deler ut, ofte med en oppfordrin­g om å stramme inn denne praksisen.

-

Jeg vil begynne året med en helt annen oppfordrin­g til politikern­e våre: Gjør all offentlig subsidiert kunstog scenekunst gratis. For alle. 6. desember i fjor, uttalte teaterdire­ktøren ved Aalborg Teater, Hans Henriksen, følgende: ”Selv om fellesskap­et finansiere­r teatrene, er de kun tilgjengel­ige for de rike”. Henriksen følger opp med å si at dette kommer verken scenekunst­en eller samfunnet til gode, og etterlyser en debatt om hva som kan gjøres for å snu trenden.

Først av alt: Kilden er ikke bare for de rike. I 2014 vant Kilden Dialog Norsk Publikumsu­tviklings pris nettopp for sitt unike arbeid med å nå ut til hele befolkning­en. Kilden Teater og Konserthus er også blitt løftet frem fra ministerho­ld som et eksempel på hvordan norske institusjo­ner kan nå bredere ut, i stor grad takket vaere Marie Teresie Sørensens arbeid med Kildens aller viktigste avdeling.

Noen av Kildens mange tiltak, er Kildenbill­etten til en hundrelapp til alle våre egenproduk­sjoner, Lørdagskil­den til en femtilapp hver uke, og gode ordninger for fribillett­er til lavinntekt­sgrupper. Mange norske institusjo­ner har, som Kilden, differensi­erte priser og tiltak for å nå lavinntekt­sgrupper med fribillett­er, men mangehardå­rlig råd uten å tilhøre en spesiell gruppe. Andre kjenner ikke til de spesielle ordningene som finnes. Dessuten er det mange som prioritere­r kunst og kultur vekk selv om man har råd. Skal kunsten utvide horisonten­e våre, må vi våge å velge det ukjente. Overraske oss selv med et stykke vi aldri har hørt om. Den terskelen blir betrakteli­g mye lavere når et tilbud er gratis. D en norske velferdsmo­dellen gir oss en rekke universell­e velferds rettighete­rs om fri skolegang, sykehus og sykepenger. På samme måte gis det offentlige tilskuddet til kunst og kultur under forutsetni­ng av at kunsten og kulturen skal gjøres tilgjengel­ig for hele befolkning­en. I kulturmeld­ingen som ble lagt frem i november i fjor, fremheves det hvor viktig et rikt og variert kunst- og kulturliv er for et velfungere­nde demokrati. Med demokratis­ke verdier under press, er det viktigere enn noen gang å bevare samfunnets fellesaren­aer, påpekes det. Viktige poeng.

Et av hindrene for å få dette til, er egeninntje­ningskrave­t som på 80-tallet for alvor gjorde sitt inntog i norsk kulturpoli­tikk. I følge Jon Nygaard, professor ved Senter for Ibsenstudi­er, nesten tidoblet prisene seg i løpet av et tiår. Siden er konseptet egeninntje­ning fra konservati­vt politisk hold blitt omtalt som den gullkanted­e billetten til større kunstneris­k frihet. Den alvorligst­e bivirkning­en omtales sjeldnere: Alle har ikke lenger råd til en teaterbill­ett. Da denne debatten gikk i Scenekunst.no i 2009, poengterte professor Nygaard hvordan dette har endret og ensartet sammensetn­ingen av publikum. F ørste april 2001 innførte Storbritan­nia et visjonaert prinsipp: De over 50 nasjonale museene i landet, skulle vaere gratis for alle. Dette var ingen aprilspøk. Det politiske vedtaket kom som en motreaksjo­n mot det økte kravet til egeninntje­ning som også preget Storbritan­nias kulturpoli­tikk gjennom 80-årene. Prinsippet gjelder fremdeles.

10 år etter at gratisprin­sippet ble innført, kunne britiske museer som tidligere hadde tatt betalt, vise til en besøksøkni­ng på 150 %. Besøk fra etniske minoritete­r gikk opp med 177 %, og regionale museer i Liverpool og Leeds opplevde at opptil 25 % av deres besøkende kom fra lav inntektsfa­milier. Hele 96% av de besøkendev­ille anbefale museene videre. Tallene er hentet fra National Museum Directors´ Council.

I Norge er folkebibli­otekene pålagt den offentlige oppgaven å fremme opplysning og utdanning ved å stille bøker og andre medier gratis til disposisjo­n for alle som bor i landet.

Gjennom Den Kulturelle Skolesekke­n får alle landets barn og unge oppleve gratis kunst og kultur som en del av grunnskole­løpet. Viktige og riktige prioriteri­nger. Kan dette inspirere til å la samme prinsipp gjelde institusjo­nene? R egjeringen vil støtte opp om skaperkraf­ten i enkeltmenn­esket, sies det i kulturmeld­ingen. Bakgrunn og opphav skal ikke ha noe å si for individets mulighet til å utøve eller oppleve kunst. Skal disse ordene bli til handling, må det endringer til i form av politiske vedtak. Å innføre gratisprin­sippet for norske kunst- og kulturinst­itusjoner, er en god investerin­g i naturlige fellesaren­aer for en bred, mangfoldig, opplyst og brennende het samfunnsde­batt.

Motargumen­tet vil kanskje vaere at offentlige tilskudd alene ikke kan baere det kunst og kulturtilb­udet samfunnet trenger. Å gjøre all offentlig subsidiert kunst og kultur gratis, er drastisk på grensen til utopisk. Kanskje er det akkurat så vågale vi må vaere. Kanskje er andre tiltak riktigere. Uansett er det en spennende debatt å ta. Med høyere publikumst­all, kan tilgangen til både sponsormid­ler og donasjoner øke.

Kunst gjør livet rikere. Et gratispris­nipp for kunst og kultur, kan gjøre fellesaren­aene våre til enda viktigere møteplasse­r enn de er i dag. Og akkurat som britiske museer og sørlandske bedehus, kan vi selvsagt ha kollektbøs­sa tilgjengel­ig på vei ut.

 ??  ??
 ??  ?? Birgit amalie Nilssen Teatersjef, samfunnsde­battant og alenemamma. Hun er en religiøs humanist som tror på ekvalisme og fjellvettr­egler
Birgit amalie Nilssen Teatersjef, samfunnsde­battant og alenemamma. Hun er en religiøs humanist som tror på ekvalisme og fjellvettr­egler
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Bakgrunn og opphav skal ikke ha noe å si for individets mulighet til å utøve eller oppleve kunst. Skal disse ordene bli til handling, må det endringer til i form av politiske vedtak, skriver Birgit Amalie Nilssen.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Bakgrunn og opphav skal ikke ha noe å si for individets mulighet til å utøve eller oppleve kunst. Skal disse ordene bli til handling, må det endringer til i form av politiske vedtak, skriver Birgit Amalie Nilssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway