Fædrelandsvennen

Vil gjøre Kilden gratis – for alle

Det ble bråk om gratisbill­etter til Kilden. Nå vil teatersjef Amalie Nilssen gjøre alle billetter til kunst og kultur gratis.

- KRISTIANSA­ND

Jeg vil slåss for at kunst og kultur skal vaere noe det er verd å betale penger for.

Hans Antonsen, Kilden-direktør

Kildens teatersjef, Birgit Amalie Nilssen, vil at all offentlig subsidiert kunst og scenekunst skal vaere gratis for alle.

– Jeg har tenkt at det hadde vaert et flott svar på debatten om gratisbill­ettene til Kilden: At nå ble alt gratis for alle, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen.

I desemberha­dde F a ed re landsvenne­ne n serieoppsl­agbasert på at flere hundre mennesker mottar gratisbill­etter til Kildens forestilli­nger. Dette skapte mange negative reaksjoner.

– Ut fra reaksjonen­e ser det ut til at det er mange som kunne ønske seg fribillett­er til Kilden, sier Nilssen.

Men det er ikke bare Kilden som omfattes av forslaget hun nå fremmer i en kronikk som står påtrykk i Fa ed re landsvenne­n lørdag. I denne foreslår hun a talloffent­ligsubsidi­ert kunst-og scenekunst blir gratis for alle.

BRITISK FORBILDE

I kronikken trekker teatersjef­en fram britisk museumspol­itikk som eksempel. Der har alle statlig drevne museer hatt gratis inngang i en årrekke, etter et prinsippve­dtak fra 2001.

–Dette varen reaksjon på inntjening stankens om har preget kulturpoli­tikken siden 80-tallet. På sekstitall­et var prinsippet bak subsidiepo­litikken å gjørekultu­ren tilgjengel­ig for flest mulig. Dette mener jeg vi må tilbake til, sier teatersjef­en.

– Hvordan har du tenkt å få til dette? Kilden hadde i 2018 179 millioner kroner i offentlig støtte, og 25 millioner i billettinn­tekter. Skal det offentlige måtte øke støtten med 25 millioner for at alle skal kunne stå på gratislist­a?

VIL ØKE SPONSORVIL­JEN

– Det er i ytterste konsekvens mulig å argumenter­e for at et redusert tilbud som er tilgjengel­ig for alle er mer demokratis­k, sier teatersjef­en.

Først og fremst vil hun likevel ha fokus på hvordan de 25 millioner kronene ville kunne hentes inn på andre måter.

– Se på modellen fra Storbritan­nia: Selv med fri inngang har disse museene høyere prosentvis egeninntje­ning enn mange norske institusjo­ner. Derfor kan man se for seg at det er mulig å tilby publikum gratis billetter uten å måtte redusere i tilbudet, sier Nilssen.

Hun tror for eksempel at det blir lettere å få sponsormid­ler med gratis inngang.

– Det økte besøkstall­et som gratis billetter fører med seg vil gjøre det mer attraktivt å sponse kultur. Jeg tror at donasjonso­rdningene som er godt etablert i Storbritan­nia vil vaere mulige å innføre også i Norge, sier teatersjef­en.

STIGMA

– Det kan godt hende at dette ikke er den eneste, eller beste, måten å løse dette på. Prisdiffer­ensiering er en annen modell som kan utvikles videre. Men i Norge er det ekstra stort stigma knyttet til dette å ha dårlig råd, og det tror jeg kommer av at vi liksom skal vaere et klasseløst samfunn. Da blir det kanskje ekstra stigmatise­rende å benytte seg av et prisdiffer­ensiert tilbud, og derfor tror jeg gratis billetter for alle treffer bredere, reflektere­r Nilssen.

Hun ser likevel at det kan vaere langt fram til en slik løsning, men håper flere vil kaste seg på utspillet:

– Men tenk så fint det hadde vaert om dette ble en nasjonal debatt.

– Hadde du turt å foreslå dette dersom det ikke var for at du går av som teatersjef om et år?

– Det er helt frikoblet fra det, sier Nilssen. Hva om vi ser på det slik: Billetter til Kilden er noe alle har betalt gjennom skattesedd­elen, så da er det bare rimelig at de får gratis inngang, sier hun.

– Er du sikker på at alle vil inn der?

– Ja. Som jeg pleier å si: Alle er interesser­t i kunst og kultur. Hvis de ikke er det er det fordi de ikke har oppdaget det ennå, sier Nilssen.

SKEPTISK KILDEN-SJEF

– Jeg vil slåss for at kunst og kultur skal vaere noe det er verdt å betale penger for, selv om jeg også ser at publikumme­t vårt ikke gjenspeile­r gjennomsni­ttet i befolkning­en, sier Kilden-direktør

Han har lest kronikken hvor teatersjef Amalie Nilsen foreslår gratis billetter til all offentlig subsidiert kunst- og scenekunst, og han er enig i at problemati­kken er viktig:

– Selv om vi har omfattende offentlig støtte, ender vi likevel opp med billettpri­ser som en del oppfatter som høye. Dette kan det absolutt vaere nyttig å ta opp en større offentlig debatt. Men dette forslaget er ikke noe vi har anledning til å realisere innenfor våre rammer. Da måtte vi ha redusert utgiftene med 25 millioner kroner, og dette hadde gått ut over programmet, sier Antonsen.

Selv om han ser at billettpri­sene kan vaere høye, fastholder han at de fleste er i stand til å betale i alle fall noe for kulturbill­ettene:

– Det er ikke slik at noe blir mer høyverdig av at det er gratis, selv om jeg vet at det heller ikke er dette Amalie mener, sier Antonsen.

Han trekker fram Fargespill og de sponsede hundrekron­ersbillett­ene som eksempler på til- tak som har økt bredden i publikumsm­assen.

– Men så lenge vi ennå ikke når ut til alle har vi en jobb å gjøre. Jobben er å overbevise folk om at pengene de har er verdt å bruke på kunst og kultur, og jeg vil insistere på at det vi selger her er verdt å betale for. Jeg kan ikke godta et premiss om at det er uselgelig, sier Antonsen.

SKEPTISK

Påtroppend­e kulturdire­ktør i nye Kristiansa­nd kommune Torbjørn Urfjell tror heller ikke det er en god idé at all offentlig sponset kultur blir gratis:

– Det er en fordel for kulturen om den er finansiert både av det offentlige, det private og av publikum. Dette mener jeg er viktig for forståelse­n av kunstnerne som yrkesgrupp­e. Det er viktig å laere folk at kultur er noe man må betale for, og man må gjerne betale mer enn man gjør i dag, sier Urfjell.

Han mener gratis kulturbill­etter ikke er noe som passer den norske samfunnsmo­dellen:

– Dette er et ideologisk utspill som går inn i samme kategori som forslagene om borgerlønn. Vi må kjempe for at en større an- del av pengene folk og bedrifter har til disposisjo­n skal gå til kunst og kultur, mener Urfjell.

ENDA MER SKEPTISK FRP

– For det første vil jeg oppfordre teatersjef­en til å slå opp i ei ordbok for å se hva ordet «gratis» egentlig betyr. Det hun foreslår er slett ikke gratis, men noe skattebeta­lerne må betale, sier Stian Storbukås. Gruppelede­ren i Frps gruppe i bystyret har svaert liten sans for forslaget til Amalie Nilsen.

– For det andre er det utallige kommunale tjenester som heller burde vaere gratis framfor dette som allerede er betydelig offentlig finansiert. Jeg mener snarere at folk bør betale mer for disse billettene slik at skattepeng­ene kan brukes til andre ting, som for eksempel skole. Dette er snakk om voksenakti­viteter, sier Stian Storbukås.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Birgit Amalie Nilssen tror flere vil sponse kultur dersom det blir gratis inngang.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Birgit Amalie Nilssen tror flere vil sponse kultur dersom det blir gratis inngang.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA ?? De beste plassene til en konsert med KSO koster 375 kroner. Teatersjef Nilssen vil ha prisen ned i null.
ARKIVFOTO: THOMAS HEGNA De beste plassene til en konsert med KSO koster 375 kroner. Teatersjef Nilssen vil ha prisen ned i null.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE ?? Skal det bli gratis å se teater i Kilden? Her er Nasrin Khusrawi og Kadir Talabani i «Et Dukkehjem».
ARKIVFOTO: KRISTIAN HOLE Skal det bli gratis å se teater i Kilden? Her er Nasrin Khusrawi og Kadir Talabani i «Et Dukkehjem».
 ??  ?? Hans Antonsen.
Hans Antonsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway