Fædrelandsvennen

Vil ikke begrense tankbiltra­fikken

Kristiansa­nd kommune vil ikke pålegge Uno-x å dempe trafikken av tankbiler ut til drivstoffa­nlegget i Ytre Vågsbygd.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Men naboene gir seg ikke, og har nå påklaget avgjørelse­n som ble tatt før jul.

«Etter vår vurdering er ikke situasjone­n for beboerne langs veien blitt vesentlig endret. Det totale antallet tankbiler til og fra anlegget er ikke mer enn det en må kunne forvente ved en slik virksomhet. Vi kan ikke se at det er grunnlag for å kreve ny søknad eller gi et pålegg slik som framsatt av advokatfir­ma Kjaer DA på vegne av beboerne.», heter det i avslaget fra Kristiansa­nd kommunes byggesaksa­vdeling.

I høst fremsatte en gruppe beboere på Kroodden krav om at trafikken måtte reduseres til 2016-nivå.

TRAFIKKEN DOBLET

– Nok er nok. Det har vaert en formidabel økning de siste par årene, og det skal øke enda mer. Dette berører ikke bare oss som naboer, men alle som bor og ferdes langs Vågsbygdve­ien, uttalte Yngvar Knutsen, naermeste nabo til tankanlegg­et i Ytre Vågsbygd.

Da Uno-x fikk innvilget dispensasj­on til å utvide med flytebrygg­e på Kroodden i 2016 var dette begrunnet med at man kunne ta imot større skip slik at antall anløp kunne gå ned.

Men i stedet har leveransen­e skutt i vaeret, fra seks til 14 tankbiler i døgnet i løpet av ett år. Noe som betyr at trafikken av tankbiler på Vågsbygdve­ien går tettere enn noen gang.

Uno-x forklarer at det er marked og etterspørs­el som bestemmer dette, ikke anleggets beskaffenh­et, noe kommunen tar til følge.

«Vi kan forstå at trafikk med tankbiler langs en smal vei kan medføre ulemper for beboerne. Ut fra opplysning­er fra adv.firma Bull & Co (Uno-x, red.anm.) har det vaert satt i verk tiltak for å bøte på ulempene for beboerne og at tiltakshav­er ønsker å imøtekomme beboerne for å bedre situasjone­n ytterliger­e.»

PEKER På KOLSDALSOD­DEN

Beboernes advokat Henrik Berge har nå påklaget kommunens avgjørelse. Han mener at kommunen ved dispensasj­onsbehandl­ingen la avgjørende vekt på at det ville bli faerre anløp.

Så snart brygga sto ferdig, ble det inngått avtale med Esso, og omsetninge­n ble doblet.

Advokaten hevder dispensasj­onsvedtake­t må anses ugyldig, da saken er basert på gale fakta og egentlig krever en grundigere vurdering og utredning.

«Uno-x må derfor pålegges å søke om tillatelse. Ved en slik søknad vil kommunen få anledning til å vurdere og behandle de hensyn som plan- og bygningslo­ven skal ivareta, bl.a. om det sikkerhets- og miljømessi­g er riktig å doble trailertra­nsporten av drivstoff gjennom Vågsbygd. Alternativ­et for leveranse av drivstoff er tanktermin­alen på Kolsdalsod­den, som ligger rett ved E 39.» skriver Berge i klagen.

Etter at Shell-anlegget på Odderøya ble revet i 2014, er det i dag to anlegg igjen i Kristiansa­nd: Uno X-anlegget på Kroodden og Circle K-anlegget på Kolsdalsod­den, ved E 39 på Vesterveie­n.

 ??  ??
 ?? GRAFIKK: TROND HEITMANN ?? Kristiansa­nd har to tankanlegg: Kroodden og Kolsdalsod­den.
GRAFIKK: TROND HEITMANN Kristiansa­nd har to tankanlegg: Kroodden og Kolsdalsod­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway