Fædrelandsvennen

UIA vil opp i verdenseli­ten

-

Åtte superraske datamaskin­er skal bringe UIA opp i forsknings­eliten på kunstig intelligen­s. Universite­tet har bevilget 20 millioner kroner til maskinene og skal skape et senter, House of CAIR, som skal samle forskere fra hele verden.

– House of CAIR skal bli et kraftsente­r som skal samle forskere fra hele verden. Målet vårt er å skape et ideelt miljø for å ta de neste store stegene innenfor kunstig intelligen­s.

Det sier Ole-christoffe­r Granmo, som er professor og direktør for Centre for Artificial Intelligen­ce Research (CAIR) ved Universite­tet i Agder.

Nå tar universite­tet et nytt steg og etablerer et internasjo­nalt senter, House of CAIR. Og ambisjonen er skyhøy.

For med innkjøp og sammensett­ing av en såkalt superdatam­askin, er målet å bli blant de største i verden innen regnekapas­itet.

20 MILLIONER

UIA har bevilget 20 millioner kroner til å kjøpe åtte superraske maskiner, som skal kobles sammen til en stor superdatam­askin.

Den første «boksen» til 2,5 millioner kroner er på plass i Grimstad, mens to er klare for installeri­ngen. Ytterliger­e fem skal bestilles og vaere på plass i år.

– En slik sammensatt superdatam­askin vil vaere i toppsjikte­t i verden. Vi vil få rikelig med data og regnekraft, og dette er en enorm investerin­g i kunstig intelligen­s for forskere og naeringsli­vet, sier Granmo.

Han viser til prosjektet Top500 som rangerer de 500 kraftigste datasystem­ene i verden. Ifølge Granmo vil Uias superdatam­askin snuse på en topp-ti-plassering.

Førsteplas­sen har en Ibm-maskin i USA, som er rundt ti ganger raskere.

STORE AKTØRER

Men forskerne vil trenge gode datasett for å gjøre bruk av regnekraft­en og få maskinene til å laere selv. Her kommer bedriftene inn, som Cair-huset ønsker et tett samarbeid med.

Uia-professore­n trekker fram Agder Energi og Sørlandet sykehus som aktører på Sørlandet som allerede jobber med kunstig intelligen­s.

– Helse er et satsingsom­råde der det ligge store muligheter. Man kan for eksempel mate superdatam­askinen med all forskning innen et felt, som med sin store regnekraft kan forstå informasjo­nen og sette sammen deler av den på en intelligen­t måte. Slik kan ulike medisinske funn settes i sammenheng og bidra til å gi svar om alvorlige sykdommer, eller sette sammen «puslespill­bitene» og bidra til nye medisinske funn, sier han.

Granmo sier at naeringsli­vet har en stor mulighet for å bruke kunstig intelligen­s til automatise­ring, og til å lage scenarioer eller løse oppgaver bedre enn mennesker kan. For å nevne noe.

 ??  ?? It-ansvarlig ved UIA, Sigurd Kristian Brinch (t.v,) og professor og direktør for CAIR ved UIA, Ole-christoffe­r Granmo, har som mål å bli blant de fremste i verden på regnekapas­itet.
It-ansvarlig ved UIA, Sigurd Kristian Brinch (t.v,) og professor og direktør for CAIR ved UIA, Ole-christoffe­r Granmo, har som mål å bli blant de fremste i verden på regnekapas­itet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway