Fædrelandsvennen

Mystisk massedød

- TORGEIR EIKELAND

12 døde kaier ble funnet i Wergelands­parken fredag morgen. Mattilsyne­t har sendt dem til analyse.

– Vi fant tolv døde kaier liggende strødd i Wergelands­parken fredag morgen, og fikk vel litt sjokk, sier Gabriel Wikse. Han er med å drive Facebook-siden Fuglehjelp­en Kristiansa­nd som også meldte om funnet fredag kveld.

Kaiene ble samlet inn og levert til mattilsyne­t.

– Vi kan bekrefte at vi fikk inn ganske mange kaier, og disse er sendt til analyse. Det er ikke vanlig at så mange dør på en gang, så vi tenker dette er viktig å finne ut av, sier Nina Merete Vehus som er avdelingsl­eder ved mattilsyne­t i Aust- og Vest-agder.

VIRUS

Wikse i Fuglehjelp­en Kristiansa­nd tror det må vaere et virus som er årsaken til den mystiske massedøden.

– Vi har funnet døde fugler tidligere også, men det har ikke vaert på denne måten med så mange på en gang. Vi tror det må vaere en luftveisin­feksjon som rammer corviner, altså kråkefugle­r, og at kaier er hardt utsatt for denne. Du kan også høre hvordan kråkene sitter og hoster i traerne, sier han til Faedreland­svennen.

På Fuglehjelp­ens facebooksi­de går det fram at de også tidligere i vinter har levert inn døde kråker til mattilsyne­t.

ELLER GIFT

Zoolog Roar Solheim ved UIA er ikke enig i teorien om luftveisin­feksjon.

– Når så mange dør så å si på flekken samtidig mener jeg dette tyder veldig sterkt på forgiftnin­g, og ikke på noen infeksjon. Jeg har en mistanke i retning disse boksene med åte og rottegift som jeg har sett utenfor enkelte restaurant­er. Kråkefugle­r er altetende, sier Solheim.

– Men hvorfor var det bare kaier som ble funnet døde og ikke også kråker?

– Det kan vaere så enkelt som at det har med størrelsen å gjøre. Kråka er større enn kaia, så det kan hende at de ikke har klart å komme seg inn til kilden, sier Solheim.

MISLIKER GIFT

Han er på generell basis lite begeistret for bruken av rottegift:

– Det er noe forbannet svineri som du også finner igjen i 80–90 prosent av ugler og rovfugler. Hvis du bruker det i huset risikerer du at rotter og mus blir liggende døde og lage likstank. Feller er som regel mye bedre å bruke, og virker fint på skogmus som ofte kommer seg inn i huset. Men hvis det er snakk om brunrotte er disse ganske gløgge og kan unngå å gå i fella, sier Solheim.

Inntil mattilsyne­t får svar på prøvene sine er altså massedøden i Wergelands­parken uoppklart.

 ?? ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Zoolog Roar Solheim tror kaiene har blitt forgiftet.
ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND Zoolog Roar Solheim tror kaiene har blitt forgiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway