Fædrelandsvennen

Nå går det mot riving

Borettslag­et vant budrunden, men tidligere huseier anket tvangssalg­et. Høyesteret­t har nå forkastet anken, dermed går «skammens hus» mot sitt endelikt.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg har alltid sagt at den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, sier Trygve Helleren til Faedreland­svennen.

Helleren er styreleder i Tinnheia Terrasse Borettslag, som i mange år har ventet på at det røde huset skal rives.

Han vil på ingen måte hovere eller fremstå kynisk. At folk har følelser for sine hus og hjem er borettslag­et det første til å skrive under på.

VANT BUDRUNDEN I MAI

Men Høyesteret­ts ankeutvalg har nå enstemmig avvist huseiers anke over Agder lagmannsre­tts kjennelse fra oktober.

Lagmannsre­tten hadde da forkastet anken fra huseier over Kristiansa­nd tingretts stadfestin­g av tvangssalg­et, der borettslag­et fikk tilslaget. Med det er tvangssalg­et nå rettskraft­ig.

Kromveien 1 er en lang historie. Styreleder­en kjenner den røde, falleferdi­ge boligen nesten like godt som sin egen blokkleili­ghet. For å ta kortversjo­nen: Faedreland­svennen omtalte i fjor at kommunen ga pålegg om riving av huset innen 1. april, med varsel om 50.000 kroner i tvangsmulk­t.

Ingenting skjedde, dermed ble pålegg endret til forelegg, og tvangssalg kunne iverksette­s i mai.

Eiendommen ble lagt ut med prisantydn­ing 1,25 millioner kroner, inkludert pålegg om riving. Borettslag­et med 72 leilighete­r fikk tilslaget på 1,125 millioner kroner.

– Det er en glede å få vekk huset, da skal vi få ryddet opp og gjort det greit for alle parter. Intensjone­n er å få det litt penere i naermiljøe­t for alle, om de bor i Kromveien, Platinavei­en eller Nikkelveie­n, sier Trygve Helleren.

BEGJAERT AV AVFALL SØR

De har allerede engasjert rivefirma, som fjerner huset på noen dagers varsel når Helleren har fått endelig klarsignal fra eiendomsme­gleren som står for salget.

At huset er blitt en snakkis i byen er ingen overdrivel­se.

– I en minnestund jeg var i nylig var det «skammens hus» folk snakket om. Helt utrolig, utbryter styreleder­en.

Det var Avfall Sør ved kommuneadv­okaten som begjaerte tvangssalg­et grunnet manglende betaling av renovasjon­savgifter.

– Budet ble godtatt og tingretten stadfestet budet. Men den ene av to huseiere anket til lagmannsre­tten, deretter Høyesteret­t, opplyser eiendomsme­gler Inger Saedberg Birkenes.

Det er hun som har fått i oppdrag av tingretten å gjennomfør­e tvangssalg­et. Og nå er det like før huset kan fjernes.

– I det øyeblikk dommen er rettskraft­ig, og anke ikke fører fram, da kan kjøper overta eiendommen med én gang, bekrefter Birkenes, som ikke var informert om Høyesteret­ts beslutning da Faedreland­svennen kontaktet henne fredag.

BYGGER NYE BOLIGER?

Huset ble forrige gang solgt for 1,76 millioner kroner i 2012.

Ekteparet som eide huset har skilt lag. Hjemmelsha­ver var kvinnen, men mannen anket da han hevdet han var rette eier og at alle krav skulle rettes til ham.

Mannens advokat hevdet tvangssalg­et ikke skulle vaert effektuert, da han kunne innfridd kravet.

Etter at megler har fått dekket sine utgifter, tilfaller overskyten­de til de som har begjaert tvangssalg, deretter panthavern­e så langt salgssumme­n rekker. Det øvrige tilfaller huseierne.

Den mannlige huseieren må i tillegg til egne utgifter erstatte Avfall Sørs sakskostna­der i de to rettsinsta­nsene med henholdsvi­s 5000 og 8000 kroner.

Først og fremst ønsker borettslag­et nå å få ryddet utsikten for boligen som har irritert dem etter innflyttin­gen i 2005.

Tidligere har de vurdert å erstatte huset med ekstra parkerings­plasser og litt beplantnin­g. Men behovet for parkerings­plasser synes ikke til stede, og det blir kostbare plasser.

I stedet kan det bli aktuelt å bruke tomta til bolig, som den er regulert for. Mest sannsynlig en to- eller firemannsb­olig, ifølge styreleder.

Til våren blir det ekstraordi­naer generalfor­samling der alternativ­er blir fremlagt.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Styreleder Trygve Helleren foran boligen som har vaert en rød klut i utsikten til beboerne i Tinnheia Terrasse Borettslag.
FOTO: JACOB BUCHARD Styreleder Trygve Helleren foran boligen som har vaert en rød klut i utsikten til beboerne i Tinnheia Terrasse Borettslag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway