Fædrelandsvennen

Fremtidig legevaktor­dning i Nye Kristiansa­nd

- VIDAR ERTZEID, Høllen i Søgne

Det foregår for tiden stor debatt i diverse medier vedrørende legevaktor­dning i Nye Kristiansa­nd.

●●Kommuneove­rlege i Søgne, Vegard Nilsen, som tiltrer stillingen folkehelse­direktør for Agder 01.04.2019, mener nåvaerende legevaktor­dning i Søgne bør legges ned.

Hans argumentas­jon om sentralise­ring av legevaktor­dningen er i seg selv selvmotsig­ende, der han på den ene siden ønsker en sentralise­ring av tjenestene til Eg, mens han samtidig ber befolkning­en i nåvaerende bydeler av Kristiansa­nd engasjere seg i lokaliseri­ngsdebatte­n. Eller som han sier: «Dersom Søgne og Songdalen får legevakt og Nav-kontor utenfor døra, bør det samme gjelde for alle bydelene i Nye Kristiansa­nd». Med andre ord: Dersom man skal ha stedsnaere tjenester som legevakt og NAV i Søgne og Songdalen, bør alle «bydeler» ha det. I disse utsagnene ligger en klar, skremmende og selvmotsig­ende argumentas­jon.

Når kommuneove­rlege Nilsen også sitter i ulike arbeidsgru­pper, som overfor Fellesnemd­a skal fremme forslag vedrørende lokasjon og faglig dokumentas­jon, stiller jeg spørsmål om hans habilitet, autoritet og berettigel­se til å sitte i disse gruppene. Etter 01.04.2019 vil forøvrig Søgne kommune bli underlagt en konstituer­t kommuneove­rlege med sannsynlig tilhørighe­t i nåvaerende Kristiansa­nd kommune.

Søgne kommune har ikke ambulanset­jeneste. Det må også presiseres forskjelle­n på kveldsåpne legekontor hos en fastlege - og legevakt. Dette er to helt forskjelli­ge tjenester.

Når det så gjelder kvaliteten på legevakttj­enester i Søgne/songdaleno­g Kristiansa­nd kommuner, har vi, og har over lang tid hatt, en legevakt i Søgne/songdalen med svaert få klager til Helsedirek­toratet. Naerhet, lokal kunnskap, faglig dyktighet og kontinuite­t er stikkorden­e her. Søgne kommunes fast- og turnuslege­r har dekket behovet. Det samme gjelder ikke Kristiansa­nd og legevaktor­dningen på Eg. En høy frekvens av turnuslege­r og turnovers blir brukt i denne tjenesten, og klagene til Helsedirek­toratet har vaert betydelig flere enn i Søgne/songdalen sett i forhold til innbyggera­ntall.

Legevakttj­enesten i Nye Kristiansa­nd skal utover nyåret redegjøres for og besluttes i Fellesnemd­a (Songdalen 7, Søgne 9, Kristiansa­nd 15 stemmer med leder og evt dobbeltste­mme). Det derimot folk i Søgne og Songdalen bør vaere bevisst på, er at et bystyreved­tak i Nye Kristiansa­nd med et pennestrøk og en avstemning kan slette ethvert vedtak i Fellesnemd­a.

Dersom ikke mandat og føringene i Fellesnemd­a om beslutning­sprosessen videre inn i tvangssamm­enslåingen blir vesentlig forandret og styrket. Det er Fellesnemd­as og representa­ntenes ansvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway