Fædrelandsvennen

Legevakt i Nye Kristiansa­nd

- BJØRG E. BJØRSVIK

Kommuneove­rlege Vegard Nilsen stiller en del spørsmål i Fvn som arbeidsgru­ppa har stilt seg. Et av disse var «I hvilke tjenester er det viktig med naerhet».

Dette spørsmålet skulle vel ikke vaere så vanskelig å svare på. Naerhet til helsetjene­ster er desidert det viktigste for innbyggern­e. Naerhet til å få hjelp når en trenger det, gir trygghet og livskvalit­et. Det gir også trygghet ved at folk kan bo lengre hjemme i alderdomme­n og en kan unngå sykehjem.

Vi blir flere og flere eldre. Regjeringe­n legger opp til at vi eldre skal bo i eget hjem helst livet ut. Det betyr at helsetjene­sten må bygges ut der folket bor.

Innlegget til kommuneleg­en handler om økonomi og da er det vel på sin plass at arbeidsgru­ppa først stiller seg spørsmål om hvilke økonomiske konsekvens­er og kvalitetsf­orringelse en flytting av legevakten­e inn til byen vil medføre. Derfor ønsker jeg svar på følgene spørsmål: Vil legevakta i Nye Kristiansa­nd rykke ut til eldre pasienter hjemme i sin bolig (slik de gjør i dag i Søgne) når behovet oppstår, eller skal det rekvireres ambulanse uten at legen har sett pasienten? Har arbeidsgru­ppa vurdert kostna- den ved en slik løsning? Har Nye Kristiansa­nd nok legevaktle­ger på vakt? Er ikke legevakta i Kristiansa­nd allerede sprengt? Har de nok ambulanser og personale? Hvordan er bemanning og kvaliteten på legevakta i Kristiansa­nd i dag, kontra Søgne/songdalen?

Legevakta i Søgne og Songdalen kjenner innbyggern­e fordi de fleste bruker dem som fastlege. Er det en besparelse økonomisk ved at legevaktle­gen kjenner pasienten? Risikere en ved en flytting av legevakta at flere eldre vil søke seg til sykehjem? Eller omsorgsbol­iger? Er dette i tilfelle planlagt utbygd?

Nei, saken til kommuneove­rlegen er vel at det skal bygges ny legevakt i Nye Kristiansa­nd og da trenger de økonomisk at flere som bruker legevakta i byen?

Kommuneove­rlegen bør ta en tur å se på akuttavdel­ingen på sykehuset og se hvordan tilstanden er der bygningsme­ssig, i tillegg sliter de ansatte med dårlige fasilitete­r. Sykehuset trenger et nytt akuttmotta­k som er innbyggern­e verdig. Kjemp heller for det.

Legevakta i Søgne og Songdalen fungerer, innbyggern­e er fornøyde og det er dette som betyr noe og som skal i fokus. Vi som bor i utkant-kommunene er lei av at det fremlegges som at alt blir bedre bare det blir stort nok. Så min utfordring til deg, kommuneove­rlege, er at du legger frem fakta og tall om hva Nye Kristiansa­nd vil tjene/tape økonomisk på en sammenslåi­ng. Hvilke kvalitetsm­essige fordeler og ulemper dette vil medføre for innbyggern­e, spesielt med tanke på at vi blir en eldre befolkning?

Kommuneleg­en er opptatthet av rettferdig­het? Du mener at når Søgne og Songdalen har legevakt, skal alle andre også ha det. Men livet er ikke slik, det er bare å se seg rundt i verden. Skulle ditt syn på rettferdig­het vaere utslagsgiv­ende i arbeidsgru­ppa du sitter i, skulle vi i Søgne/songdalen kunne kreve mye. Kristiansa­nd har mye vi ikke har, men det er helt greit. Men hold deg unna legevakta.

Når det gjelder økonomi, så har Kristiansa­nd råd til det de vil, det vaere seg kunstsilo eller andre ting, så argumentet ditt faller. Ønsker Kristiansa­nd ny legevakt, noe de trenger, skal dette ikke gå på bekostning av utkantene.

Nei, kommuneleg­e, sett mennesket i sentrum. Se på hva som gir innbyggern­e livskvalit­et og trygghet.

Kristiansa­nd har mye vi ikke har, men det er helt greit. Men hold deg unna legevakta. ❞

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Legevakta i Søgne og Songdalen kjenner innbyggern­e fordi de fleste bruker dem som fastlege, skriver innsendere­n. Bildet viser legevakta i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Legevakta i Søgne og Songdalen kjenner innbyggern­e fordi de fleste bruker dem som fastlege, skriver innsendere­n. Bildet viser legevakta i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway