Fædrelandsvennen

Forsinket i Vestre Strandgate

Ifølge kommunens database skulle det vaere åtte kabler og rør i bakken i forbindels­e med gravearbei­det i Vestre Strandgate. Men det ble funnet rundt 40. Det skapte forsinkels­ene.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Det skulle vaere åtte kabler og rør i bakken, men i forbindels­e med gravearbei­det i Vestre Strandgate ble det funnet 40. Det skapte forsinkels­er.

– Jeg vil tippe at det er 40 kabler og rør under bakken i dette krysset. Vi påviste åtte kabler og rør i forkant av arbeidet, sier Jørund Kristoffer Haugland, prosjektin­geniør i seksjon for avdeling for Plan- og prosjekt i Kristiansa­nd kommune.

Fredag klokka 18.00 ble Vestre Strandgate i Kvadrature­n i Kristiansa­nd delvis stengt av. Målet var å bytte rør på strekninge­n fra Nsb-siden og over til Tordenskjo­lds gate. Arbeidet skulle etter planen vaert ferdig innen klokka 06.00 mandag morgen.

KOMPLIKASJ­ONER

Men søndag begynte det å bli klart at det ikke var mulig å fullføre arbeidet innen tidsfriste­n. Det er det flere årsaker til.

– Da vi gravde i grunnen, traff vi grunnvanne­t. Grunnvanns­tanden ligger normalt sett naermere havstanden så naerme havet. Men i dette tilfellet var det to meter og ti centimeter over normal havstand. Jeg vet ikke hva som er årsaken til dette, og om dette er ferskt vann eller vann som har blitt blokkert og blitt liggende, sier Haugland.

Vannet medførte, ifølge ham, at plastrøren­e som skulle legges ned i bakken fløt opp, noe som skapte ekstra utfordring­er og tidsbruk. Da Faedreland­svennen var på stedet ble det benyttet pumper for å holde vannet i sjakk.

KABLER OG RØR

I tillegg ble det altså avdekket en rekke kabler og rør som ikke var blitt registrert i kommunens database.

– Det er utrolig mye kabler og rør. Vi vet ikke hvem som eier alle kablene – og om de er i drift, og vi kan ikke ta sjansen på å kappe dem, påpeker Haugland.

Kabler skapte blant annet problemer da det skulle settes ned kummer, og det måte gjøre tilpasning­er på stedet for å unngå å skade kablene.

– I byen er det masse uregistrer­te kabler og rør i bakken. Disse ble lagt ned på en tid da det ikke var vanlig å registrere dem. Så det er vanskelig å holde enkelte ansvarlig for dette, poengterer prosjektle­deren.

FORSINKELS­ER

På dagtid søndag begynte arbeiderne å ane at de ikke ville rekke tidsfriste­n. Da kvelden naermet seg var det ingen tvil om at det ikke ville gå. Dermed måtte plan B eller C iverksette­s.

– Plan B var at vi skulle legge ei stålplate over halve veien – som trafikken kunne gå over – og så jobbe videre med prosjektet på nattetid. Men grøfta var så brei at det ikke finnes tilgjengel­ige stålplater. Derfor måtte vi gå for plan C.

– Plan C er å fortsette anleggsarb­eidet for fullt og håndtere trafikkutf­ordringene underveis, forklarer Haugland.

TRE FELT MANDAG MORGEN

Ved 07-tiden mandag var de to

feltene inn mot sentrum i Vestre Strandgate klare og asfaltert og trafikken kunne settes på.

Rundt klokka 08.30 var også ett felt ut av byen asfaltert, ifølge anleggsled­er Hans Ivar Eieland i Kristiansa­nd kommune.

– Trafikken flyter nå greit. Nå må det jobbes for å få ferdig det siste feltet, sier han.

– Hvordan har det vaert å arbeide på stedet med alle kablene og rørene?

– Det er jo en utfordring. Sikkerhete­n gjør at vi må ta hensyn til høyspentle­dningene.

SKAL VAERE FERDIG KL. 06.00

Da Faedreland­svennen var på stedet mandag formiddag fløt trafikken fint i begge retninger i Vestre Strandgate. Det uklart i hvor stor grad sperringen av det ene feltet ut av sentrum vil påvirke rushtrafik­ken.

Det gjenståend­e feltet kan ikke klargjøres og asfalteres før arbeiderne har gravd seg en viss strekning inn i Tordenskjo­lds gate.

– Vi skal grave seks meter inn i Tordenskjo­lds gate. Det er mye kabler og rør der også, og vi må vaere forsiktige slik at ikke kablene skades, sier Eieland.

Målet er at alle felt i Vestre Strandgate gate skal vaere åpne for normal trafikk tirsdag morgen klokka 06.00.

Deretter fortsetter gravingen i Tordenskjo­lds gate i ett år fram i tid.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Store mengder uidentifis­erte rør og kabler har skapt problemer i forbindels­e med gravingen i Vestre Strandgate.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Store mengder uidentifis­erte rør og kabler har skapt problemer i forbindels­e med gravingen i Vestre Strandgate.
 ??  ??
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Slik så det ut i Vestre Strandgate søndag kveld/natt til mandag.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Slik så det ut i Vestre Strandgate søndag kveld/natt til mandag.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? På Nsb-siden er nå det meste fullført av nedlegging av kabler og rør.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE På Nsb-siden er nå det meste fullført av nedlegging av kabler og rør.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mandag formiddag gikk trafikken i to felt inn mot byen og ett felt ut av byen gjennom Vestre Strandgate.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mandag formiddag gikk trafikken i to felt inn mot byen og ett felt ut av byen gjennom Vestre Strandgate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway