Fædrelandsvennen

Politimest­eren i boligstrid

Agder-politimest­er Kirsten Lindeberg og advokatekt­emannen Sverre Grette krever erstatning av boligutbyg­gere. Nå møtes partene i retten.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Agder-politimest­er Kirsten Lindeberg og hennes advokatekt­emann Sverre Grette, krever erstatning av boligutbyg­ger. Nå møtes de i retten.

Utgangspun­ktet for striden er et nyoppført murbygg på naboeiendo­mmen til ekteparet sentralt i Grimstad.

Ifølge Kirsten Lindeberg og Sverre Grette ble det i 2016 avtalt at de skulle kjøpe en leilighet i toppen av bygget. Men utbyggerne, Strandfjor­den Eiendom AS, Murgården AS og Scott-bernard Nilsen, nektet å selge. De bestrider at det var inngått en bindende avtale.

Lindeberg og Grette har gått til sak og vil at retten skal slå fast at utbyggerne ikke hadde rett til å heve kontrakten og er pliktige til å erstatte tapene deres.

– Dette er en unødvendig rettssak, er alt utbygger og Murgården-styreleder, Scott-bernard Nilsen, vil si.

Lindeberg og Grette ønsker ikke å kommentere striden fordi den skal opp i retten.

SPØRSMÅL OM HABILITIET

6. november i fjor ble saken berammet til å starte 15. januar i år i Aust-agder tingrett. Like før jul stilte utbyggerne imidlertid spørsmål ved om samtlige tingrettsd­ommere var habile på grunn av stillingen­e til Lindeberg og hennes advokatekt­emann.

Man mente det er en «naer og omfattende kontakt mellom den lokale domstol og politidist­riktet hvor Kirsten Lindeberg er øverste leder og ansvarlig», ifølge et dokument sendt til tingretten.

Spørsmålet er nå avgjort av lagmannsre­tten, som mener at parets stillinger ikke gjør dommerne inhabile.

I partenes sluttinnle­gg til tingretten kommer det fram salget av leilighete­n på Biodden ble avsluttet av utbygger med henvisning til ekteparets forbehold om innsetting av et vindu.

«Forbeholde­t kunne bare påberopes av kjøper, som også hadde anledning til å velge å gjennomfør­e avtalen uten et slikt vindu», skriver ekteparets advokat Kai Knudsen, fra advokatfir­maet Wigemyr & Co.

– VERDIEN REDUSERT

Som følge av kontraktsb­rudd, kreves det at utbyggerne punger ut for flere forhold knyttet til ekteparets eksisteren­de eiendom på nabotomta.

Advokat Knudsen skriver at det ble gravd ut og bygget mer enn avtalt under utearealet deres i forbindels­e med en parkerings­kjeller for det nye leilighets­bygget. Gravingen og utbygginge­n skal ha redusert verdien på parets eiendom.

Påstanden er videre at verdien ble ytterliger­e redusert ved at det er reist et bygg 1,5 meter fra grensen. «Tillatelse­n til å fravike 4-metersgren­sen ble gitt med grunnlag i den samlede avtale, hvor kjøperne skulle flytte til leilighete­n og hadde prisgarant­i for salg av sin bolig», skriver advokat Knudsen.

Han skriver at ekteparet ble fratatt muligheten for et vederlag for det som ble gravd ut under eiendommen – og for et vederlag for gå bort fra det gjeldende byggeforbu­det – da avtalen om leilighets­kjøp ble hevet.

Endelig mener Lindeberg og Grette at utbyggerne brøt en avtale om å fikse opp hagen etter utgravinge­n, og krever utgifter dekket. I første omgang mener man Strandfjor­den Eiendom AS, Murgården AS og Scott-bernhard Nilsen må ut med 66.886 kroner pluss forsinkels­esrenter.

– IKKE INNFRIDD

Utbyggerne­s advokat, Jakob Bakka, skriver i sitt sluttinnle­gg at forhandlin­gene om leilighets­kjøpet var kommet svaert langt, men at avtale ikke var signert og at man ikke var enige om en «rekke elementer i saksøkerne­s forslag til skriftlig avtale».

Likevel vises det til en «avtaleforu­tsetning» knyttet til et vindu i gavlveggen på det nye murbygget. Det heter at denne ikke var innfridd ved at «vernemyndi­ghetene ga klare signaler» om at det ikke ville bli gitt tillatelse til en fasade med dette vinduet.

«Avtalen tilsa at selger da kunne trekke seg fra salget», skriver advokat Bakka.

Han avviser alle krav om erstatning. «Saksøkerne har mottatt samlet 800.000 kroner for det areal som er blitt skilt ut som anleggseie­ndom som består av undergrunn­en under saksøkerne­s eiendom. Dette er i samsvar med avtale og saksøker kan ikke gjøre ytterliger­e krav gjeldende», heter det i sluttinnle­gget.

– HÅP OM ORDNING

Styreleder i Strandfjor­den Eiendom AS, Ole Christian Alsand, sier følgende:

– Jeg er blitt forespeile­t at ScottBerna­rd Nilsen skal ordne opp i eventuelle utfall av rettssaken, og jeg har et håp om at man vil komme til en ordning med motparten før retten er satt, sier Alsand.

Han opplyser at han ikke selv har deltatt i forhandlin­ger og avtaler som er gjort med Lindeberg og Grette.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Kirsten Lindeberg og ektemannen Sverre Grette skulle etter planen ha kjøpt toppleilig­heten i dette nyoppførte bygget på Biodden i Grimstad. Salget ble avlyst.
FOTO: ROALD ANKERSEN Kirsten Lindeberg og ektemannen Sverre Grette skulle etter planen ha kjøpt toppleilig­heten i dette nyoppførte bygget på Biodden i Grimstad. Salget ble avlyst.
 ?? GOOGLE FOTO: ?? Dette Googlebild­et viser arbeider på tomta i Grimstad sentrum der det omstridte murbygget nå er oppført. Eiendommen og huset til Lindeberg og Grette er ringet inn.
GOOGLE FOTO: Dette Googlebild­et viser arbeider på tomta i Grimstad sentrum der det omstridte murbygget nå er oppført. Eiendommen og huset til Lindeberg og Grette er ringet inn.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ekteparet Sverre Grette og Kirsten Lindeberg har gått til søksmål etter at utbygger nektet å selge dem en leilighet i et nyoppført bygg på naboeiendo­mmen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ekteparet Sverre Grette og Kirsten Lindeberg har gått til søksmål etter at utbygger nektet å selge dem en leilighet i et nyoppført bygg på naboeiendo­mmen.
 ?? FOTO: RUNE Ø. REINERTSEN ??
FOTO: RUNE Ø. REINERTSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway