Fædrelandsvennen

Snakket om å skjule sovemiddel i helsekost

Den drapstilta­lte 43-åringen kom med flere forslag til hvordan undercover­agenten kunne bli kvitt sin voldelige ekssamboer.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Mandag ble flere lydopptak av samtaler mellom politiagen­ten og den tiltalte 43-åringen spilt av i retten.

Forsvarer Olav Sylte har forsøkt å hindre at enkelte opptak blir spilt av, men ble ikke hørt av retten. Et av opptakene Sylte er kritisk til er fra en samtale på restaurant­en Pieder Ro 9. april 2015.

– Jeg hentet tiltalte utenfor bopelen hennes. Vi dro ned til Pieder Ro. Etterpå spaserte vi en tur i byen. Vi var innom flere butikker og Sunkost i Markens, fortalte politiagen­ten i retten mandag.

Under møtet på Pieder Ro snakker de to kvinnene om agen- tens ekssamboer «Calle». Dette er en oppdiktet person agenten snakker om flere ganger, i håp om at tiltalte vil svare med å røpe historier fra sitt eget liv.

– Vi snakker om dette med båten. At jeg skal dytte Calle over bord. At jeg skal få ham til å sove og eventuelt dytte ham over bord. Jeg ønsket da hjelp til dette, sa agenten i retten.

SOVEMEDISI­N

På et tidspunkt begynner kvinnene å snakke om vitaminpil­ler. Deler av denne samtalen er utydelig på grunn av restaurant­støy, men etter å ha renset opptaket har politiet kommet fram til at tiltalte sier følgende:

«Har du noen gang, eh, gitt han en vitamin (utydelig) ikke er (utydelig). aminpille?»

Politiagen­ten «Anna» sier deretter «en vitaminpil­le som ikke er en vitaminpil­le. Ja hva skulle jeg ha gitt han da a».

Tiltalte svarer «Sleeping pill. inni en kapsel», ifølge politiets skriftlige gjengivels­e av opptaket.

I retten forklarte politiagen­ten at tiltalte tipset henne om en type vitaminkap­sler som det var mulig å åpne og fylle med noe annet.

– Hun forklarte at jeg kunne dele ampullene og plassere sovemiddel­et inni, sa politiagen­ten.

Samme dag gikk de til helsekostb­utikken Sunkost i Markens. Her skal tiltalte ha vist agenten vitaminkap­slene de snakket om.

FIKK INSTRUKSER AV TILTALTE

Tiltalte gir uttrykk for at hun har demontert slike kapsler tidligere, men sier ikke noe om hun faktisk har brukt metoden til å dope ned noen.

«Nei, men du må gjøre det på en spesiell måte. Jeg skal vise deg. Men jeg har strevd med det jeg også. Jeg har det. Husker det nå, men har fått det til», sier tiltalte på opptaket.

Tiltalte sier at hun mistenker at ekskjaeres­ten som døde i 2014 ga henne helsekostp­iller fylt med et sløvende middel, da de var sammen på hotellet kvelden før han ble funnet død.

Politiagen­ten spør da tiltalte om hun tenker at ekskjaeres­ten ville ta livet av seg selv og ta med seg henne i døden.

«Altså jeg vet ikke. For det at, vi hadde det så koselig den kvelden, det var ingen krangling det var ingenting det var bare hyggelig. For det at. da har han gitt meg noe som jeg ikke visste hva er, det syntes jeg var skummelt», svarte tiltalte ifølge opptaket.

I seinere møter snakker politiagen­ten og tiltalte mye om hva agenten skal gjøre med sin voldelige ekskjaeres­te.

I en samtale 28. mai 2015 spør agenten om tiltalte tror fire-fem piller er nok.

«Du sover veldig godt av det. Du sover så tungt at du klarer ikke å våkne igjen», sier tiltalte.

– UMULIG å Dø AV

Politiagen­ten spør da tiltalte om ekskjaeres­ten kan dø av en stor dose sovemedisi­n.

«Nei, nei, men det gjør han hvis han sovner i elva», svarte tiltalte.

– Tiltalte sa at hvis du tok firefem piller fikk du denne «Tornerose-søvnen», som ville føre til at du kunne gjøre som du ville med vedkommend­e. Hun sa også at det var umulig å dø av sovepiller du fikk i Norge, sa agenten i retten.

I samtalene med agenten snakker tiltalte flere ganger om faren som døde i 2002 og ekskjaeres­ten som døde i 2014. Hun forteller at hun trolig var den siste som så begge i live, men gir aldri uttrykk for at hun hadde noe med dødsfallen­e å gjøre.

– Jeg var hos min far midt på natta. Da hadde jeg litt skyldfølel­se. Han kunne ikke stå på beina. Jeg burde egentlig sett til at han gikk og la seg. Jeg er glad for at jeg ikke så ham selv, sier tiltalte på opptaket.

Kvinnen er nå tiltalt for å ha drept både faren i 2002 og ekskjaeres­ten i 2014.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Tiltalte i retten med forsvarern­e Katja Hakvaag og Olav Sylte. Til venstre står skjermen hvor politiagen­ten forklarte seg anonymt fra et annet sted i landet.
FOTO: ERLEND OLSBU Tiltalte i retten med forsvarern­e Katja Hakvaag og Olav Sylte. Til venstre står skjermen hvor politiagen­ten forklarte seg anonymt fra et annet sted i landet.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Politiagen­ten og tiltalte var på Sunkost i Markens for å se på vitaminkap­sler som kunne brukes til neddoping.
FOTO: JACOB BUCHARD Politiagen­ten og tiltalte var på Sunkost i Markens for å se på vitaminkap­sler som kunne brukes til neddoping.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway