Fædrelandsvennen

Pris til Skarstein

- NTB

Birgit Skarstein (29) er tildelt Menneskeve­rds Livsvernpr­is 2019 for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonse­vne.

– Idrettsutø­veren og den samfunnsen­gasjerte politikere­n Birgit Skarstein har evnet å viske ut skillet mellom «oss» og «dem» og blitt en foregangsk­vinne i å fremme likeverd i samfunnet. Hun er i dag et stort forbilde for mange, heter det blant annet i begrunnels­en for tildelinge­n fra organisasj­onen Menneskeve­rd.

– Hun er ung, hun er en av våre fremste idrettsutø­vere og hun har brukt sin posisjon til å sette funksjonsh­emmedes rettighete­r på dagsordene­n på en fremragend­e måte, sier generalsek­retaer Morten Dahle Staerk i Menneskeve­rd.

– Prisen har, slik jeg ser det, ingen undertone eller skjult agenda. Det er en veldig aerlig pris.

Den setter fokus på hvordan man behandler hverandre, og at vi står sammen, sier Birgit Skarstein.

Hun er i dag idrettsutø­ver, bystyrerep­resentant for Arbeiderpa­rtiet i Oslo, utøverrepr­esentant i Den internasjo­nale paralympis­ke komité og har vaert fast medlem av Bioteknolo­girådet fra 2013 til 2019. Hun ble lam fra livet og ned etter en badeulykke i 2008. Skarstein har tre gull, to sølv og to bronse i VM i roing – og gull, sølv og bronse i langrennsp­igging.

Livsvernpr­isen har vaert utdelt siden 1997.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway