Fædrelandsvennen

Om å gi Fanden lillefinge­ren

Jeg har ofte lurt på hvordan lokalpolit­ikere tenker, spesielt i saker som er så komplekse at det er umulig å forestille seg de negative ringvirkni­ngene for lokalbefol­kningen.

- SIGNE MARI WILAND

For store deler av Kristiansa­nds befolkning er havnesaken den mest omstridte i denne perioden

Isaker somer så mangelfull­t utredet at velgerne må tro det dreier seg om bevisst strategi for å lure saker gjennom uten at politikern­e oppdager at planen kolliderer med sentrale verdier i partiprogr­ammene.

Formannska­pets støtte til etablering av industriha­vn i K/vige er et godt eksempel. Riktignok ble det vedtatt at det alternativ­e forslaget om havn på Kmv-området skulle utredes. Da er det viktig at eksterne krefter får gjøre en profesjone­ll vurdering. Støtte til flytting av havna er det samme som å gi Fanden lillefinge­ren. For politikern­e kan ikke kjenne til implikasjo­nene i den generelle planen. Om våtbulk og tørrbulk. Om rigger til sandblåsin­g. Om risiko for gass- og oljeutslip­p. Om støy og flomlyspro­blemer. Om ødeleggels­e av naturområd­er. N å har utbyggere og politikere behov for å frigjøre Lagmannsho­lmen til fasjonable prosjekter. Når det er gjort, vil fremtidens politikere vaere tvunget til å ødelegge boligområd­ene for folk flest på Lund, Kongsgård 1, 2 og Søm. Da er ikke dagens politikere lenger ansvarlige. Men det er da hele hånda tas! Når Ringknuten dumpes i Topdalsfjo­rden og strømninge­ne i fjorden endres, hvordan går det da med alle fagre forsikring­er i partiprogr­ammene? «Kristiansa­nd blir utsatt for mer ekstremvae­r … Det må vurderes om flomsonen skal utvides med tanke på fremtidig utbygging … politikken må ta ansvar for en byutviklin­g som er baerekraft­ig over tid» (Ap). D isse idealenest­øttes sterkt av befolkning­en rundt Topdalsfjo­rden! Det var jo langs dette vassdraget de verste ødeleggels­ene skjedde ved forrige flom. Aps program lar seg ikke kombinere med havneutbyg­ging i K/vige. Heller ikke ønsket om at «bydelsutva­lg og velforenin­ger skal tas med på råd ved regulering­er av nye områder» (AP). Les høringsutt­alelsene fra velforenin­ger og barnehager! Et faktisk lyspunkt er at programmet lover at «der funksjonsd­elinger er fornuftig vil vi i utgangspun­ktet vaere positive til det. Et eksempel på dette er samarbeid mellom havna i Kristiansa­nd og Mandal … En ny Byvekstavt­ale forutsette­r 0-vekst i biltrafikk­en … Arbeiderpa­rtiet vil derfor føre en arealpolit­ikk som baserer seg på at folk i større grad kan gå, sykle eller reise kollektivt». ARK-NETS visjoner om alternativ, miljømessi­g og fremtidsre­ttet utbygging

Apå Lund og K/vige er som tatt ut av Aps program! lle menneskere­r Krfs hjertesak. «Det kristne menneskesy­net forplikter oss til en radikal og grenseløs solidarite­t» (KRF). Med hvem? Med milliardae­rer som vil bygge by uten barn med en leilighets­pris på mellom 5 og 15 millioner? Med velgerne rundt Topdalsfjo­rden som kjemper for miljø og hjem? Så langt har vi ikke sett at ledelsen i KRF har vist synderlig solidarite­t med barna rundt Topdalsfjo­rden, selv om det sies i programmet at «hensynet til barnas beste må alltid komme først». Det gjør det ikke i havnesaken. Les høringsutt­alelsene! Oppløftend­e utsagn fra KRF om miljø bør også med. «Miljøpolit­ikk dreier seg om mer enn å minimalise­re trusler. Det dreier seg også om å bygge opp trivelige fysiske omgivelser og å hegne om kulturland­skap, friområder og «grønne lunger». Krfs visjoner passer bedre med ARK-NETS forslag enn med havneplane­n.

Høyre har aldri lagt skjul på sin støtte til utbyggerne av Kristiansa­nd havn til Sørlandets Barcode for de best bemidlede. Men det er ikke lett å finne begrunnels­e for havneflytt­ingen i Høyres program. «Vi har direkte atkomst for alle innbyggern­e til turområder i alle bydeler. Det er god tilgjengel­ighet for alle til sjøen hvor det er gode muligheter for bading, båtliv og fiskemulig­heter» (H). Fortsatt stemmer kanskje dette, men ikke etter at K/vige blir industriha­vn! Høyre vil også «oppretthol­de og videreutvi­kle tilgangen til tur- og rekreasjon­sområder i alle bydeler». Høyre må nok tilføye «bortsett fra bydelene Kongsgård/vige/lund/søm» i programmet for neste periode. De mindre partiene i bystyret har lignende visjoner for utvikling, og heldigvis ser noen politikere at ødeleggels­en av bomiljøer er et for stort offer for en havn som ikke trenger utvidelse på de naermeste tiårene. Hva vet vi om transportb­ehovet og transportf­ormen i 2048? Antagelig like lite som vi visste om digitalise­ringen i 1988.

For store deler av Kristiansa­nds befolkning er havnesaken den mest omstridte i denne perioden fordi den har mange uavklarte ringvirkni­nger. Flytting av havna til K/vige i 2005 sto aldri på noe partiprogr­am eller var ute på høring. Havneplane­n var heller ikke på høring da containerh­avna ble vedtatt flyttet uten utredning i 2013. Havneplane­n står fortsatt ikke på noe partiprogr­am. I demokratie­ts navn bør denne saken vaere den viktigste ved vårt første storkommun­evalg, slik at folk i storkommun­en får anledning til å støtte de politikern­e som er for en reell byutviklin­g for andre bydeler enn Kvadrature­n og som bevarer de bynaere områdene til boligbyggi­ng for folk flest. Ellers risikerer vi at politikern­e her i Bibelbelte­t med åpne øyne gir Fanden lillefinge­ren for siden å la ham grabbe hele hånda.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Når Ringknuten dumpes i Topdalsfjo­rden og strømninge­ne i fjorden endres, hvordan går det da med alle fagre forsikring­er i partiprogr­ammene, spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: KJETIL REITE Når Ringknuten dumpes i Topdalsfjo­rden og strømninge­ne i fjorden endres, hvordan går det da med alle fagre forsikring­er i partiprogr­ammene, spør kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway