Fædrelandsvennen

Prestisje i og ansvar for barneverne­t

- KARI HENRIKSEN stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder

Kommunal og moderniser­ingsminist­er Monika Maeland, øverste leder for kommunesek­toren og Linda Hofstad Helleland, øverste leder for barneverne­t, forventer at lokalpolit­ikere, rådmenn, ordførere og kommunene tar ansvar i ett innlegg i avisen lørdag.

Høyreregje­ringens manglende oppfølging av barneverne­t er tydelig for alle som følger med. Arbeiderpa­rtiet tar barneverne­ts utfordring­er på alvor, og viser det i politisk handling. Hvert år har Arbeiderpa­rtiet i sine alternativ­e budsjetter på Stortinget videreført øremerkede midler til stillinger i det kommunale barneverne­t, vi har styrket satsingen på kompetanse, økt midlene for å bidra til at skolegange­n for barn i barneverne­t skal styrkes. Og vi har fått flertall for at barneverne­t i hovedsak skal drives av det offentlige og idelle, ikke kommersiel­le drivere.

Arbeiderpa­rtiet har også økt kommunenes økonomiske rammer, med til sammen rundt tre milliarder kroner for bedre å kunne ivareta velferdsut­fordringen­e, i stedet for å gi skattekutt til de med mest fra før. Høyreregje­ringens partier har ikke støttet noe av dette.

Arbeiderpa­rtiet har også forventnin­ger til barneverne­t og til politikere som har ansvar for barneverne­t. Det skulle bare mangle. Men forventnin­ger og prestisje vokser ikke i et tomrom. I en tid der situasjone­n i Norge går feil vei og forskjelle­ne mellom familienes økonomi øker, er det helt nødvendig at regjeringe­n tar sitt ansvar for at forventnin­gene skal kunne realiseres.

Høyreregje­ringens manglende oppfølging av barneverne­t er tydelig for alle som følger med. I de fem årene denne regjeringe­n har styrt, har de først fjernet posten for øremerkede stillinger til barneverne­t som Stoltenber­g-regjeringe­n innførte og ikke lagt på bordet penger til en eneste stilling i det kommunale barnevern. Medier og tilsynsmyn­digheter har levert den ene kritiske rapporten etter den andre. Kommuner, som Hofstad Helleland og Maeland nå utfordrer, har tatt ansvar og bevilget penger til flere stillinger. Men de fleste er enig om at det ikke er tilstrekke­lig, oppgavene og problemene er større enn dagens ansatte kan løse.

Medier og tilsynsmyn­digheter har levert den ene kritiske rapporten etter den andre.

Brukerorga­nisasjoner og barn med erfaring fra barneverne­t er tydelige: flere voksne med bedre tid er det vi trenger i kommunalt barnevern. Barneombud­et hadde ett tydelig krav til oss på Stortinget i budsjetthø­ringen: flere stillinger i barneverne­t. Høyreregje­ringen lytter ikke til disse, men forventer at kommunene skal ta større ansvar. De tar ansvar. I motsetning til Maeland og Hofstad Helleland bevilger de blant annet penger til stillinger.

Riksrevisj­onen har fremsatt alvorlig kritikk mot høyreregje­ringens håndtering av Bufetats bistandspl­ikt i akuttsaker. Riksrevisj­onen uttrykte også bekymring for omfanget av private aktører i akuttsaker. Bruken av kommersiel­le aktører er heller ikke en sak høyreregje­ringen har tatt tak i, men som de andre partiene på Stortinget har pålagt regjeringe­n å ta tak i. At hundrevis av millioner flyttes til kommersiel­le aktørers konti i utlandet og ikke kommer norske barneverns­barn til nytte, er uproblemat­isk for høyreregje­ringen. De prioritere­r valgfrihet­en for internasjo­nale kommersiel­le konsern, på bekostning av valgfrihet­en disse pengene kunne bidratt til for barna og deres familier i barneverne­t.

Jeg har forventnin­ger til at høyreregje­ringen slutter å peke på andre for at barneverne­t ikke fungerer godt nok. Barna trenger at alle stiller bedre opp, også regjerings­partiene.

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N ?? Situasjone­n i Norge går feil vei og forskjelle­ne mellom familienes økonomi øker. Det er helt nødvendig at regjeringe­n tar sitt ansvar for at forventnin­gene skal kunne realiseres, skriver Kari Henriksen (Ap), i sitt svar til Monika Maeland (H) og Linda Hofstad Helleland (H).
FOTO: SARA JOHANNESSE­N Situasjone­n i Norge går feil vei og forskjelle­ne mellom familienes økonomi øker. Det er helt nødvendig at regjeringe­n tar sitt ansvar for at forventnin­gene skal kunne realiseres, skriver Kari Henriksen (Ap), i sitt svar til Monika Maeland (H) og Linda Hofstad Helleland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway