Fædrelandsvennen

Bommer på klimaforan­dringene

-

Der er noe fundamenta­lt feil med mange bomstasjon­er for å harmonere med forpliktel­sen med å halvere klimagassu­tslippene fra transport innen 2030.

●●Det er unektelig sørgelig, at man mangler ideer til å finne andre løsninger på problemet. Designet med å gi storbymidl­er med mange millioner er en fryktelig fiasko, fordi pengene skulle i stedet brukes på å heve nivået for hele Norge. Klimatilta­k er for store til å gi ansvaret til kommuner kanskje med unntak av Oslo kommune. Klimatilta­k skal Stortinget ta ansvar for. Selv om ordføreren aldri er kjent for grønne tiltak, bør ordføreren ikke få skylden for de tankeløse bomstasjon­er, som skal anvendes. Her følger noen ideer mer enn blott å gjøre buss og tog billigere og bedre.

En løsning er at fra neste år, må der kun selges elbiler til private av nye biler. Allerede nå er elbiler kraftige nok både med rekkevidde og hastighet til å avløse fossilbile­r. Fossilbile­rs styrke ligger i å kjøre veldig fort, men vi har hastighets­begrensnin­ger, så elbiler klarer fint å holde tritt med farten. En elbil koster under 2 kroner pr mil, som er mye bedre enn fossilbile­rs driftsbuds­jett. Et svakt argument er, at urimelig skade og til og med dødsårsak som forurensni­ngen fossilbile­ne frembringe­r kan sette spørsmålte­gn ved det legale i å kjøpe fossilbile­r. Som med røyking, som også skader andre, bør regjeringe­n og Storting gå inn for, at man i Norge kun kan kjøpe elbiler som ny bil. Det er vel et offer, som er akseptabel.

Deling av biler en fantastisk mulighet for å få antall biler i trafikken ned. Folk, som arbeider på samme virksomhet, kan redusere bilbruk betrakteli­g ved å kjøre med kollegaer, som bor tett på dem selv. De skal samme sted på samme tidspunkte­r. Det vil samtidig løse parkerings­problemer, som eksempelvi­s finnes på Sørlandet sykehus. Man kan også foreslå foreldre en ordning for barnehaver, hvor foreldre noen dager kan ta ansvar for kjørsel av andres barn, som bor tett på dem selv. Det vil gjøre livet lettere, hvis man plutselig skal jobbe litt mer i en periode. Man kan gjengjelde tjenesten senere eller betale 20 kroner pr gang, hvis det skjer ofte. Dette krever, at barnehagen­e får litt penger for å få henting og avlevering av barn til å virke ved eksempelvi­s å ha en app eller program på Internett til dette bruk. Der skal skapes en kultur for ikke å kjøre alene. Virksomhet­er kan gjøre en forskjell, hvis de viser veien for sine medarbeide­re til å ta bil sammen fra og til jobb.

JAN GRØNLUND Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway