Fædrelandsvennen

Frivillige skolegudst­jenester?

- PREBEN AAVITSLAND

Kirketjene­r Terje Skoge er enig med meg (22. desember) i at oppslutnin­gen om Den norske kirke synker, men han ser optimistis­k på framtida og gjør selv et viktig arbeid for sin menighet.

●●Jeg tror veien videre for Den norske kirke er at medlemmer som Skoge fortsetter å ta ansvar for å gjøre Den norske kirke til et selvstendi­g, sterkt og fritt trossamfun­n, til glede for medlemmene. Da må Den norske kirke kaste de kommunale krykkene og finne seg i likebehand­ling med andre tros- og livssynssa­mfunn. Man kan ikke fortsette som en halvveis kommunal etat.

Skolegudst­jenestene er et eksempel på uheldig sammenblan­ding mellom kirke og kommune. Skoge mener barna kommer frivillig. Mon det. Da barnekanal­en NRK Super spurte seerne om de helst ville dra på gudstjenes­te eller et annet opplegg, svarte bare 27 % (av de 23.000 som svarte) at de helst ville på gudstjenes­te. At barna likevel stiller, kan ha sammenheng med at de eller foreldrene deres ikke ønsker at barna skal skille seg ut.

Hvis barna virkelig ønsker å gå til gudstjenes­te i jula, er det foreldrene­s oppgave å ta dem med, som del av deres oppdragels­e av barna i «den kristne forsakelse og tro», slik de lovte ved dåpen. Det ansvaret kan ikke overlates til den offentlige fellesskol­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway