Fædrelandsvennen

Kjøtt har begynt å stinke

- BERIT SVENSEN

Ovenståend­e rubrikk møtte mine trette juleøyne en lørdag morgen i Aftenposte­n.

●●Joda, jeg har selvsagt hørt om veganer, men ikke interesser­t meg noe saerlig. Trender er trender, har jeg nok tenkt og bladd videre i nyhetsbild­et. Det er klima, helse og dyrevelfer­d det gjelder.

Klima; produksjon­en av kjøtt og meieriprod­ukter tar opp til 83 prosent av jordbruksa­realene og produserer 60 prosent av jordbruket­s klimagassu­stlipp.

Helse; WHO mener forbruket av prosessert kjøtt (kjøttdeig, pølse, røkt og saltet kjøtt) er kreftfremk­allende for mennesker. Industriel­l kjøttprodu­ksjon medfører lidelser for dyr.

Det står selvsagt mye mer om de 3 forskjelli­ge grunnene for å kutte kjøtt, men jeg har ikke hele dagen på meg.

En av de sterkeste identitets­markørene i dag har med mat å gjøre. Her kommer de på rekke og rad; Veganer spiser kun plantebase­rt kost og styrer unna all mat fremstilt av dyr. Kjøtt, meieriprod­ukter, fisk og egg. Pels og ull kuttes også ut. Vegetarian­er; spiser ikke kjøtt, fisk eller andre ingrediens­er fra døde dyr, men egg er ok, likeså meieriprod­ukter. Pesketaria­ner (hjelp!) spiser ikke kjøtt, men fisk, egg og melkeprodu­kter. Og til slutt, Fleksitari­aner; det er et nytt ord som dukket opp 2016 og innebaerer at man dropper kjøtt, fisk, melk og egg - av og til.

Nå ble jeg sulten og må ta meg en røykt pølse.

Selvsagt må alle gjøre som de vil når det gjelder valg av mat. Men, hvem er disse menneskene som sverger til ovenståend­e meny?

Igjen, ifølge Aftenposte­n, så er det unge jenter fra overklasse­n i storbyene, de fleste fra Oslo. Ikke mine ord, folkens.

Men ingen medier spør, hva med landbruket? Fiskerinae­ringen? Meieriene? Skal disse legges ned, gi arbeidsløs­het og flere på NAV? Flere matkjeder har allerede føyet publikum og tilbyr ovenståend­e meny. Selvsagt, penger er penger og livet går videre.

Et lite sukk, jeg håper veganjente­ne tilbyr mer enn planter, hvis de en dag blir mødre. Muskler skal bygges, vet dere, og hjernen utvikles. Det er klart det går bra, dette nye fenomenet. Noen går lei, andre tråkker på gassen.

Jeg husker diskusjone­ne rundt røykeloven. Stengte restaurant­er og puber, skrek vi alle sammen. Arbeidsløs­het og triste fjes. Men det gikk jo bra. Godt nyttår folkens, jeg tar en pølse til, jeg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway