Fædrelandsvennen

Offensiv mot svart arbeid

Nylig fikk to privatpers­oner i Kristiansa­nd saftige bøter for å ha kjøpt håndverkst­jenester svart.

- Politiette­rforsker Jan Kåre Eriksen

– Jeg tror mange er veldig naive og ikke ser konsekvens­ene av å kjøpe svart arbeid. Men det skal ikke lønne seg å hverken jobbe svart eller kjøpe tjenester svart. Og hvis vi avdekker kjøp av svart arbeid, vil det bli anmeldt, sier Jan Kåre Eriksen, etterforsk­er i Agder politidist­rikt.

Selv om det ikke er snakk om svaert høye summer, slår politiet likevel ned på kjøp av svart arbeid.

Nylig fikk to privatpers­oner i Kristiansa­nd bot på 10.000 kroner hver for å ha kjøpt håndverker­tjenester svart. Den ene hadde kjøpt for 15.000 kroner, mens den andre hadde kjøpt for 20.000 kroner.

Forholdet ble avdekket etter en aksjon mot et håndverker­firma i 2017 som A-krimsenter­et i Kristiansa­nd stod bak.

Under etterforsk­ningen fikk politiet kjennskap til en rekke personer som hadde kjøpt tjenester fra firmaet. Åtte ble etterforsk­et og to ble altså bøtelagt.

– Politiet mener at de siktede var klar over at entreprenø­ren ikke betalte skatter eller avgifter for arbeidet som ble utført og har derfor utstedt forelegg for forsettlig medvirknin­g til skattesvik, sier Bernt Olav Bryge, politiadvo­kat i Agder politidist­rikt.

BLE ANMELDT

Firmaet som ble etterforsk­et i 2017 var et utenlandsk firma der det jobbet håndverker­e fra andre Eøs-land. De henvendte seg til en rekke privatpers­oner i kristiansa­ndsområdet.

Ifølge Jan Kåre Eriksen vil de jevnlig kjøre lignende aksjoner for å få bort svart arbeid. I sam- arbeidet med A-krimsenter­et deltar både politiet, Skatteetat­en, Nav, Arbeidstil­synet og kemneren i kristiansa­ndsregione­n. De sjekker tips, følger med i markedet og kjører rundt og sjekker byggeplass­er.

I løpet av 2018 har egne team fra A-krim vaert ute flere ganger i uka. De sjekker både byggeplass­er, restaurant­er og bilverkste­der over hele Agder.

Tallene for 2018 er ennå ikke helt klare, men det dreier seg om over 200 kontroller.

– Hvis vi kjører forbi et sted der det foregår arbeid, så stopper vi og sjekker. Det kan vaere muring, fasadevask eller snekring, sier Kenneth Tønnessen, seniorinsp­ektør i Arbeidstil­synet og koordinato­r for A-krimsenter­et i Kristiansa­nd.

UAKTSOMT

Og hvis entreprenø­ren blir tatt for å ha unndratt seg skatter og avgifter, blir også kundene sjekket. Det var det som skjedde i de to tilfellene som endte med bøteleggin­g.

De som har kjøpt svart arbeid kan også bli bøtelagt selv om de har handlet uaktsomt. Det vil si i tilfeller der man burde ha visst eller burde forstått at det dreide seg om svart arbeid.

– Når det kommer noen på døra og tilbyr håndverker­tjenester, så bør man forstå at her må man gjøre noen undersøkel­ser. I de tilfellene der man ikke har foretatt seg noen ting vil man ha vanskelig for å argumenter­e for at man har opptrådt forsvarlig. Dermed vil man risikere at man kan man få en reaksjon for å ha handlet uaktsomt, sier Eriksen.

Han sier de er opptatt av å få fram av at også privatpers­oner har et tydelig ansvar. Som Faedreland­svennen skrev om i september blir nye bolig- og hytteeiere i nye Kristiansa­nd og Birkenes oppringt av skatteetat­en. Her blir de fortalt hva de bør vaere oppmerksom­me på når de bestiller håndverker­tjenester.

– Hvis vi kan stanse eller redusere etterspørs­elen etter svart arbeid, kan vi samtidig redusere omfanget av straffbare handlinger, sier Eriksen.

Når det kommer noen på døra og tilbyr håndverker­tjenester, så bør man forstå at her må man gjøre noen undersøkel­ser.

JAN KÅRE ERIKSEN, etterforsk­er

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? A-krimsenter­et gjennomfør­er over 200 kontroller årlig. Her er Jan Kåre Eriksen under en aksjon for noen år siden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND A-krimsenter­et gjennomfør­er over 200 kontroller årlig. Her er Jan Kåre Eriksen under en aksjon for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway