Fædrelandsvennen

Signerer mobbekontr­akt

... men ordføreren mener voksne er dårlige forbilder

- JARLE R. MARTINSEN

Ved Lindesnes ungdomssko­le skriver Pia Marie Johannesse­n og de andre elevene i 8. klasse under på en avtale om at de ikke skal mobbe andre. Samtidig retter ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen en advarende pekefinger mot de voksne, som hun mener er fryktelig dårlige rollemodel­ler.

– Jeg blir daglig lei meg og provosert over hvordan voksne mennesker behandler andre. Det er rett og slett sjokkerend­e hva folk kan få seg til å skrive på nettet, gjerne anonymt, sier Kristoffer­sen.

Spesielt ille mener hun byråden i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), er blitt hetset. – Når jeg har sett alt hun har gjennomgåt­t av mobbing virker det som om verden har gått av hengslene, sier ordføreren.

Mandag ettermidda­g var hun på ungdomssko­len for å fortsette med en tradisjon skolen har hatt i mange år. Ved overgangen fra barneskole­n til ungdomssko­len skriver elevene under på at de ikke skal mobbe andre.

Her heter det at elevene skal bidra til at skolen skal vaere et positivt og trygt sted å vaere.

MOBBEUNDER­SØKELSE

Til tross for denne avtalen elevene skriver under på, foregår det naturligvi­s mobbing også her. Faedreland­svennen skrev for et år siden nettopp om denne skolen der en mobbeunder­søkelse avdekket at neste hver femte elev opplevde å bli digitalt mobbet det siste året.

Det spesielt alvorlige i undersøkel­sen var at den viste at hver 4. elev som hadde blitt mobbet lot vaere å si noe om det til de voksne. De mente det ikke ville hjelpe likevel.

Under halvparten – 41 prosent – av elevene som tok dette opp med skolen opplevde at det ble slutt på mobbingen da de tok mot til seg og sa fra.

– Også på dette feltet må vi bli bedre, mener Kristoffer­sen.

BLIR MOBBEOFFER

Mange barn i denne kommunen kommer fra hjem med lav inntekt. Dermed er det ikke alle som har råd til «riktige» klaer og utstyr og som lett blir mobbeoffer av den grunn.

– Så det er håper jeg dere tenker på, sa Kristoffer­sen til elevene.

Hva med elevene selv, tror de det hjelper å skrive under på en slik avtale?

– Det gjør oss i alle fall mer bevisste på dette, mener Maria Bjørkeland,

FAKTA Mobbing

Den siste elevunders­økelsen i Norge viser at 6,3 prosent av elevene sier de mobbes jevnlig. Det tilsvarer over 39.000 elever i barneog ungdomssko­lene.

Om lag 40 prosent av elevene som har blitt mobbet av andre elever svarer at ingen voksne visste om det som foregikk.

Nesten 70 prosent av elevene som blir mobbet sier at de blir kalt stygge ting på en sårende måte. 46 prosent blir holdt utenfor og baksnakket. 23 prosent som opplever seg mobbet sier at de utsettes for fysisk mobbing.

Marie Thorsvik, Tomine J. Vindringss­tad og Ailin Kragstadmo­en.

De har bare gått på skolen i et halvt år, men synes det er et godt miljø mellom elevene.

BLE IKKE MOBBET

Og hva med ordføreren selv? Opplevde hun å bli mobbet da hun gikk på den samme skolen på 1980-tallet?

– Nei, jeg kan ikke si at jeg ble utsatt for mobbing. Men det er klart det foregikk da også, dog på en annen måte enn i dag. Da var jo ting mer åpent, blant med mer fysisk mobbing, sier hun.

Hun mener at mobbeprobl­ematikken tas mye mer på alvor nå enn den gang.

Må BRY OSS

– Så kan man selvsagt diskutere om det hjelper med blant annet mobbekampa­njer. Men min mening er at vi ikke kan la vaere å informere, lage en mobbeavtal­e som nå eller bry oss. Vi har ikke noe valg, sier Kristoffer­sen.

Hun har som ordfører ikke merket personlig hets på nett, i alle fall ikke slik at det er et problem.

 ??  ??
 ?? JARLE R. MARTINSEN FOTO: ?? Tomine J. Vridringst­ad skriver under på at hun skal bidra til at Lindesnes ungdomssko­le er så mobbefri som mulig. Bak ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen som håper denne kontrakten kan bidra til en triveliger­e skole.
JARLE R. MARTINSEN FOTO: Tomine J. Vridringst­ad skriver under på at hun skal bidra til at Lindesnes ungdomssko­le er så mobbefri som mulig. Bak ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen som håper denne kontrakten kan bidra til en triveliger­e skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway