Fædrelandsvennen

Politisk debattbok med snert

- EMIL OTTO SYVERTSEN

POLITIKK «Hvorfor ytre høyre vinner debatten - og hvordan vi kan stoppe dem»

Eivind Traedal Spartacus Eivind Traedal tar et kraftig oppgjør med ytre høyre og populismen i denne svaert aktuelle debattboka.

●●«Ytre høyre vinner fram fordi de har forstått at dette er en kulturkrig, ikke en debatt om prinsipper, samtidig som de har klart å lure sentrum og venstresid­a til å tro det motsatte. Den nye høyresida vinner når den klarer å gjøre mennesker på flukt til overgriper­ne, og oss til offeret. Når de lykkes i å framstille solidarite­t som svakhet, toleranse som underkaste­lse og dialog som feighet. Når den høytlønned­e, hvite mannen er et offer, og den papirløse, svarte kvinnen er en overgriper».

Dette er en av mange spissformu­leringer i denne pamfletten. Traedal er oppvokst på Sandøya ved Tvedestran­d men baerer lite preg av sørlandsk forsiktigh­et

når han skriver. Det er lenge siden jeg leste et så friskt og freidig, velformule­rt og godt underbygge­t politisk debattinnl­egg.

Leseren møteren uredd, åpen, klarttenke­nde og –talende debattant som ikke er redd for å kalle en spade en spade. Hva han også mener engasjerte mennesker på venstresid­a i politikken må bli mye flinkere til å gjøre. «Det som trengs er først og fremst et selvsikker­t og eksplisitt forsvar for et mangfoldig samfunn som kommer

fra hjertet…» sier han. Han levner ikkedocume­nt, Resett og Human Rights Service mye aere. De er våpendrage­re for de mørkeste krefter i samfunnet vårt, og har armer inn i ytterliggå­ende grener av Frp. Sylvi Listhaug brukes hyppig som eksempel i denne sammenheng. Traedal mener ordinaere medier må slutte å invitere «redaktører» for disse nettmedien­e inn i debatter hvor de opptrer som «en annerledes stemme». De må presentere­s for det de er og bli konfronter­t med hva de faktisk står for, mener han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway