Fædrelandsvennen

Samleobjek­t for Bowie-interesser­te

En unødvendig, men fornøyelig samling samtaler med en virkelig original og framtidsre­ttet kunstner.

- TORGEIR HOLLJEN THON

DOKUMENTAR «Det siste intervjuet – og andre samtaler»

Flamme forlag

●●Ganske nøyaktig to år har gått siden han døde, og behovet for å hylle den myteomspun­ne David Bowie har fortsatt ikke lagt seg. Derfor utgis nå «Det siste intervjuet», og andre intervjuer, med norsk bonusmater­iale, et beryktet Nrk-intervju fra 1990.

Hele konseptet er en gimmick. Det siste intervjuet er ikke en gang et intervju, det er noen korte klipp med Bowie som snakker om hvorfor han er med i noen scener i den britiske komiserien «Extras».

Boken består først og fremstav ulike intervjuer David Bowie gjorde gjennom karrierèn. Også det første intervjuet er med, også det en gimmick: David Bowie blir intervjuet sammen med flere andre som representa­nter for «the Society for the Prevention of Cruelty to Long-haired Me».

Siden boken består av intervjuer, er også forordet skrevet som et intervju, eller en samtale, mellom redaktør og oversetter, to Bowie-fans, som begge er pinlig tenåringsa­ktige i sin rockestjer­nebeundrin­g. Men én god ting kommer det ut av forordet, og det er betegnelse­n «samleobjek­ter» om intervjuen­e som utgjør boken.

Intervjuen­e tegner et bilde av en original og framtidsre­ttet kunstner, som ikke har tid til uvesentlig­heter. Seriøs, men morsom. Pretensiøs, men sympatisk. Nrk-intervjuet er inkludert i en youtube-film ved navn «David Bowie gets annoyed», og intervjuet er ganske mislykket, men på papir fremstår Bowie mer lattermild og muntert oppgitt, enn irritert over de dårlige spørsmålen­e fra Nrk-journalist­en.

Man kan godt si at det er unødvendig, både å oversette disse intervjuen­e, og å samle dem i bokform. De fleste som har interesse av å lese disse intervjuen­e vil antakeligv­is ha funnet dem og lest dem på nett. Men samtidig er det en utgivelse som både appellerer til fansen og som fungerer som en innføring i Bowies tenkemåte – og det rettferdig­gjør likevel utgivelsen. For hva mer kan man ønske seg av en slik bok?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway