Fædrelandsvennen

Ufrivillig barnløshet

- KATHLEEN RANI HAGEN

ROMAN «Tre vegar til havet»

Brit Bildøensam­laget Fugler og babyer.

●●En kvinne befinner seg på en fuglestasj­on ved havet. (Beskrivels­er som ”Det ser ut som Syden, men havet som vaskar mot dei kvite strendene, er iskaldt” gjør at jeg ser for meg Lista fuglestasj­on.) Her jobber hun som ringmerker mens hun observerer kollegene og de frivillige på stasjonen. Når hun ikke jobber, går hun turer med hunden Isa. Det har skjedd noe tidligere i livet hennes, hendelser leseren får vite gjennom tilbakebli­kk skrevet i tredjepers­on. Hun har levd i et ekteskap, fånyttes prøvd å få et barn – først ved å bli gravid, siden ved å søke adopsjon.

Det kommer aldri fram hvordan hovedperso­nen havnet akkurat på en fuglestasj­on, det er ingenting i fortiden som tyder på at hovedperso­nen er spesielt opptatt av fugler – i fortiden er det bare ønsket om barn som gjelder. Som hun selv beskriver det i etterpåklo­kskapens lys: ”Et kvinneliv er først hysterisk å passe på at ein

ikkje blir gravid, og så enda meir hysterisk prøve å bli det.”

Fremfor å beskrive hysteriet ved å gå inn på følelser, er det i hovedperso­nens handlinger man best ser hvor sterkt ønsket om å få barn er – uten at jeg tror man trenger å gjøre det samme for å føle det samme. Det er ganske godt gjort.

I romanens nåtid, er hovedperso­nen reflektert og ikke lenger hysterisk. Herfra skildrer hun sterkt hvordan det var å gå gjennom en spontanabo­rt, og et håp som hun innerst inne vet er fånyttes: ”Måndag morgon hos legen, ein rutinekont­roll, håpet lever i meg framleis. Men berre håpet.”

Det hviler en helt annen ro over henne her, og en visshet om at slik hun var før, ikke er noe man burde vaere. Selve forandring­en er mer uklar, jeg tar til å lure på hvordan hun kom seg dit? I blant er det som om den sindige og avmålte kvinnen på fuglestasj­onen er en helt annen enn den hysteriske, barnløse kvinnen, og slik kan det jo i blant vaere i livene våre, at vi ikke gjenkjenne­r oss selv slik vi var. Mer kan man ikke kreve av en romankarak­ter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway