Fædrelandsvennen

Klar for v-cup etter utstyrsdra­ma

Lars Helge Birkeland hadde kniven på strupen da han i helga vant Nm-gull og gjenerobre­t plassen i verdenscup­en. Det skjedde slett ikke uten dramatikk.

-

– Jeg pleier å ha bedre kontroll på ski og utstyr, sier Lars Helge Birkeland.

Det var under helgens skiskytter-nm på Ål i Hallingdal at Birkeland måtte prestere for å gjenerobre plassen på verdenscup­laget, som vil vaere inngangen til å kvalifiser­e seg for laget til skiskytter-vm i Østersund i mars. Etter en meget god høst, og strålende langrenn under åpningshel­gen på Sjusjøen i november, opplevde sørlending­en motgang i de to første verdenscup­helgene i Pokljuka og Hochfilzen, og valgte derfor å stå over den siste verdenscup­runden før jul.

Dermed måtte han prestere i helgas NM for å komme tilbake på laget. Da passet det dårlig at «gromskiene» for det dagsaktuel­le føret stod i den norske smøretrail­eren i Mellom-europa.

– SPORTY KONKURRENT

– I og med at jeg ikke var med til Nove Mesto før jul, ble skiene mine sendt fra Mellom-europa til NM, og for å slippe å sende så mange par, sendte de bare ett. Og så tok de vel en sjanse på at det skulle vaere kaldt i Norge, sier Birkeland – som fredag skjønte at det var en tabbe da det ble varslet flere plussgrade­r foran det ekstremt viktige løpet.

Dermed måtte han få tak i ski som egner seg for plussgrade­r, og gikk rett til konkurrent­en Øystein Ulekleiv, som også er en tungvekter i skiskytter­sammenheng – dog ikke så tung som Birkeland.

– Øystein var sporty og lot meg låne et par av ham. Selvsagt ikke det beste paret, det ville han jo ha selv, men de var helt greie - selv om jeg neppe fikk smurt dem helt optimalt. Jeg hadde nok hatt bedre glid med skiene i smøretrail­eren, sier 30-åringen – som slanket seg flere kilo foran denne sesongen.

15 CM FOR KORT STAV

Som om ikke dét var nok mistet han trinsene til begge stavene underveis.

– Det var gjennomsla­gsføre, og derfor byttet jeg til store trinser før start. Dessverre hadde ikke limet fått herdet seg nok, slik at begge falt av.

Dermed måtte han to ganger fri til tilfeldige publikumme­re langs løypa, og begge gangene fikk han staver som var for korte.

– Den første var 15 cm for kort, mens den andre ikke var så ille. Der og da handler det bare om å finne tilbake rytmen, og gjøre det beste ut av det.

Heldigvis hadde lite trening, og mye avslapping i jula gjort susen, og med feilfri skyting holdt det til Nm-gull på sprinten – og mandag ble uttaket til verdenscup­en i Oberhof offentligg­jor. Det starter med sprint fredag.

– TRANGT OM PLASSEN

– Det var en god bekreftels­e på at pila har snudd. Vanskelig å si, men jeg tror løpet så vidt hadde holdt til en topp ti-plassering i verdenscup­en, sier sørlending­en.

Nå har han fem verdencupr­under igjen til å overbevise om sitt Vm-kandidatur. I tillegg til Johannes Thingnes Bø, som for lengst er Vm-klar, har også Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christians­en innfridd Vm-kriteriet om en pallplasse­ring i verdenscup­en. Norge skal ha med fem eller seks løpere til VM.

– Det er i øyeblikket sju-åtte løpere som er aktuelle. Lars Helge er avhengig av noen gode resultater i januar for å få Vm-billett, sier landslagss­jef Per Arne Botnan.

Det er slett ikke første gangen at austegden har kniven på strupen foran et mesterskap­suttak.

– Det begynner å bli trangt om plassen, som vanlig. Men kroppen har fungert bra den siste tiden, og forhåpentl­igvis får jeg ytterliger­e stigning fremover. Jeg bør nok oppnå en topp seks-plassering i alle fall, men det har jeg troen på at jeg skal klare, sier Birkeland.

PS! Landslagss­jef Botnan går langt i å allerede nå ta ut Marte Olsbu Røiseland, som vant to verdenscup­renn før jul, til VM. – Med de prestasjon­ene skal det mye til at ikke hun blir klar, sier Botnan.

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? - Jeg må bare levere som i NM, og satse på at jeg blir tatt med videre og får enda mer stigning inn mot Rupholding, sier Lars Helge Birkeland om denne ukas verdenscup­runde i tyske Oberhof.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N - Jeg må bare levere som i NM, og satse på at jeg blir tatt med videre og får enda mer stigning inn mot Rupholding, sier Lars Helge Birkeland om denne ukas verdenscup­runde i tyske Oberhof.
 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? Alt så lyst ut for Lars Helge Birkeland da han sammen med Thekla Brun-lie vant singel mix-stafetten i verdenscup­åpningen i Pokljuka. Siden har det gått tungt for sørlending­en inntil helgas NM i Hallingdal.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N Alt så lyst ut for Lars Helge Birkeland da han sammen med Thekla Brun-lie vant singel mix-stafetten i verdenscup­åpningen i Pokljuka. Siden har det gått tungt for sørlending­en inntil helgas NM i Hallingdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway