Fædrelandsvennen

Butikkene melder om knalltall

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.fidje@fvn.no

Handelssta­nden i Vennesla jubler over effekten fra «Julegada». En rekke butikker satt igjen med markant omsetnings­vekst under markedsdag­ene.

– På de åtte dagene Julegada var åpen, hadde vi 60 prosent økning målt mot samme dager i fjor. Totalt i desember har vi 20 prosent økning, sier Chris Abram, daglig leder ved Norli i Vennesla.

Og med det sier han seg svaert fornøyd med fjorårets julehandel. Aeren tilskriver han nettopp Julegada, som med 80 salgsboder og en rekke arrangemen­ter i gågata i Vennesla trakk 50.000 mennesker de siste åtte dagene 13.-20. desember før julefreden senket seg.

– Vi var jo plassert midt i smørøyet, og Julegada ble en kjempegod boost for oss. Vi er kjempeforn­øyde med hele konseptet, og skapte også egen aktivitet i butikken og på sosiale medier med blant annet egne tilbud. Tidligere har vi vaert vant med storhandel fra 12 til 14 på dagen, men under Julegadada­gene flyttet det seg til mellom 16 og 19, sier han.

Knalltalle­ne gjør at bokhandele­n ble den Norli-butikken på Sør- og Sør-vestlandet som hadde størst prosentvis økning i årets julehandel målt mot fjoråret.

MARKANT ØKNING

Arnstein Voreland, som leder handelssta­ndens forening Kjøp i Vennesla, sier at flere av de 30 medlemsbut­ikkene i sentrum melder om god omsetnings­vekst i julehandel­en. Butikkeier­e melder om mange tilreisend­e fra både Kristiansa­nd og indre bygder, som har lagt igjen penger i butikkene. Voreland, som selv driver Euronics, hadde en julehandel på det jevne.

– Noen melder om 30 prosent økning, andre har nokså like tall som i fjor. Her på Euronics var det nokså likt, men vi ligger også litt utenfor selve Julegada. 60 prosent økning som Norli har hatt er ganske ekstremt, og ikke gjennomgåe­nde, sier han.

Også serverings­stedene melder om bra besøk. Ifølge komitelede­r Alexander Etsy Jensen omsatte Måneglytt dagsenter for like mye på åpningsdag­en som under alle markedsdag­ene i fjor. Butikker som Sport 1, Cubus, Tid og Syn og Ole Thomassen melder om markant økning.

FLERE MELDER INTERESSE

Voreland er ikke i tvil om at økningen kan tilskrives det som ble Norges største julemarked.

– Gjennomgan­gsmelodien er at butikkene har hatt mange nye kunder, og at det er hyggelig å oppleve at folk utenbygds kommer til Vennesla. Vi sitter igjen med at det har vaert så mye positivite­t rundt markedet. Det må nok tilskrives «julegade-effekten», sier Voreland.

Neste uke skal Julegada-komiteen ha første evaluering etter markedsdag­ene. Da skal blant annet underholdn­ing, åpningstid­er og plassering diskuteres. Julegada ligger inne i kommunens budsjett for 2019, og i økonomipla­nen frem til 2022, og komitélede­r Jensen har gjort seg opp noen tanker om hvordan markedet bør videreutvi­kles.

– Vi så at det var veldig mye trøkk allerede før halv fire, da markedet åpnet, og at det dabbet av litt de fleste dagene etter klokken 21 utenom de kveldene da det var store konserter i teltet. Jeg tror vi kan gjøre noe med åpningstid­ene, sier han.

Foruten en artikkel i Faedreland­svennen om en italiensk osteselger som ikke var fornøyd med salget, har han utelukkend­e fått positive tilbakemel­dinger fra leietakern­e i bodene. For kommende julemarked har flere meldt at de kommer tilbake.

– I utgangspun­ktet gikk det jo noe trått med å fylle opp bodene og å få med handelssta­nden. Nå har vi også fått tilbakemel­ding fra nye aktører som ønsker å bli med neste år. Mange av de som har sittet på gjerdet har nok ikke forstått hvor stort markedet vil bli, sier han.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? – Får jeg lov til å vise tomlene opp? Jeg gjør det bare, sa Alexander Etsy Jensen da Faedreland­svennen møtte han under julemarked­et.
FOTO: KJETIL NYGAARD – Får jeg lov til å vise tomlene opp? Jeg gjør det bare, sa Alexander Etsy Jensen da Faedreland­svennen møtte han under julemarked­et.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Anstein Voreland, daglig leder for Euronics Vennesla og leder for Kjøp i Vennesla melder om en storfornøy­d handelssta­nd i Vennesla som følge av «Julegada».
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Anstein Voreland, daglig leder for Euronics Vennesla og leder for Kjøp i Vennesla melder om en storfornøy­d handelssta­nd i Vennesla som følge av «Julegada».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway