Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Avlingsska­deerstatni­ng

Rundt 10.000 bønder har fått eller vil få utbetalt totalt 310 millioner kroner i et ekstratils­kudd etter sommerens tørke.

Den største andelen, over 286 millioner kroner, går til grovfôrbas­erte husdyrhold mens det gis nesten 24,5 millioner kroner i tilskudd for grønnsakar­ealer.

I Agder har 1040 bønder av landsdelen­s omlag 1780 bønder søkt om erstatning. Det er ennå ikke klart hvor mye disse vil få i kronebeløp. Disse har fått utbetalt 139,5 millioner kroner i erstatning.

– Det vet jeg rett og slett ikke helt selv. Bare båtfrakten koster 600.000 kroner i seg selv og så skal jo høyballene selges, sier han.

Han anslår at han har kjøpt høyet fra rundt hundre islandske bønder.

– Jeg har fått gode priser på Island, forsikrer Skoie.

TO KATEGORIER

Fôret er delt i to kategorier: En type til ku og sau og en type til hest. Hestefôret er av høyere kvalitet og selges til 1595 per stykk. Ku- og sauefôret selges for 1195 kroner.

– Høres dristig ut å gjøre dette, du er vel avhengig av å få solgt alt for ikke å gå i tap?

– Ja, jeg håper det skal gå bra. Jeg får et kick av å ta en slik sjanse, skal innrømme det, humrer Skoie.

En av dem som har kjøpt høy av Skoie er bonde Alf Blørstad i Mandal. Han forteller at han har kjøpt et par hundre rundballer.

AVHENGIG AV FÔRET

– Kvaliteten er utmerket, sier Blørstad som nå var helt avhengig av tilgangen på fôret. Hvis ikke hadde han måtte slakte flere kyr enn han allerede har gjort.

– Nå er det spennende hva våren bringer slags vaer og hva vi da får slags slått, sier han.

Spent er også Tor Erik Leland som er melkebonde i Audnedal og leder av Vest-agder bondelag.

– Vi går en spennende vår og sommer i møte. I løpet av mars får vi en indikasjon på hvordan situasjone­n vil bli, sier han.

HAR GÅTT GREIT

Hans inntrykk er at det går noenlunde greit for bøndene i fylket.

– Tilbakemel­dingene tyder på at de fleste kommer seg gjennom vinteren på en okei måte. På grunn av regnet på sensommere­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway