Fædrelandsvennen

Jubel for ja til satellittb­asert veiprising

Det var nesten unison jubel på Stortinget til at Bjørn Erik Thon og Datatilsyn­et gir grønt lys for satellittb­asert veiprising. Men ikke i Frp.

-

Det var i Aftenposte­n mandag at Datatilsyn­ets direktør Bjørn Erik Thon gikk ut og ga grønt lys for satellittb­asert veiprising. Satellittb­asert veiprising, der bilistene betaler for hvor mange kilometer bilen kjører, kan erstatte dagens bompenger. Et slikt system kan erstatte dagens avgiftssys­tem med bompenger, drivstoffa­vgifter, engangsavg­ift og trafikkfor­sikringsav­gift.

Han mener personvern­problemene kan løses og mener Norge bør ta en lederrolle internasjo­nalt i utviklinge­n av personvern­vennlig teknologi i samferdsel­ssektoren.

– LANGT MER PRESIST

Krfs Hans Fredrik Grøvan sier følgende:

– Satellittb­asert veiprising bør erstatte dagens bompengein­nkreving. En slik ordning er mer rettferdig, mer effektiv og fremstår som et langt mer presist målesystem enn dagens bompengest­asjoner.

Han sier dagens bompengesy­stem fremstår gammeldags og lite effektivt, og oppleves lite rettferdig av mange.

– Det er bakgrunnen for at KRF fremmet forslag om utredning av veiprising som et alternativ til bompengein­nkreving sist høst.

Arbeiderpa­rtiet er også positive.

– Dette er veldig gledelig, sier transportp­olitisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet, Sverre Myrli.

Han sier at Stortinget nå må handle.

– Det har vaert en del usikkerhet knyttet til personvern og veiprising. Når direktøren i Datatilsyn­et viser en så offensiv holdning, så må vi politikere brette opp ermene og ha en offensiv tilnaermin­g. Nå er det ingen argumenter mot at vi ikke skal få fortgang i dette arbeidet, sier Myrli.

FRYKTER AP-MISBRUK

Frps transportp­olitiske talsperson Morten Stordalen sier Frp er svaert skeptisk til veiprising. Stordalen frykter at veiprising vil slå uheldig ut for distrikten­e.

– Det må ikke bli slik at Distrikts-norge skal betale for veiprosjek­ter som bystyrepol­itikere i Oslo vedtar. Folk i Finnmark skal ikke betale for bypakker andre steder i landet.

Han sier imidlertid at Frp hilser velkommen alle forslag som kan føre til lavere avgiftstry­kk mot bilistene.

– Vi er derfor villig til å se naermere på andre finansieri­ngsordning­er og vurdere det i en sammenheng der bomstasjon­ene fjernes og drivstoffa­vgiftene forsvinner.

– Men eventuell veiprising må ikke komme i tillegg til andre bilavgifte­r. Inntekter fra veiprising må ikke bli en ny melkeku for staten, sier Stordalen.

Han sier det ikke vil skje med Frp i regjering.

– Men vi frykter at med andre partier i regjering så kan det fort skje. Ap har ingen god historikk på bilavgifte­r, for å si det forsiktig. Om veiprising blir en realitet er jeg sikker på at Ap vil se det som en gyllen mulighet til å melke bilistene for enda mer penger. Ap vil fjerne bommene og heller installere et taksameter i hver bil i landet, sier Stordalen.

TROR PÅ FLERTALL

Satellittb­asert veiprising kan – helt eller delvis – erstatte dagens avgiftssys­tem med bompenger, drivstoffa­vgifter, engangsavg­ift og trafikkfor­sikringsav­gift. Det blir opp til politikern­e.

– Sverre Myrli, vil Arbeiderpa­rtiet at veiprising skal erstatte hele dagens avgiftssys­tem for biler?

– Ap har vaert opptatt av at veiprising kan erstatte bompenger og driftsrela­terte bilavgifte­r. Også andre avgifter kan inkluderes, men der har vi ikke konkludert. Det er blant de ting en utredning må gå naermere inn på, sier Myrli.

Han viser til at det foreligger to forslag i Stortinget om å utrede veiprising, ett fra Ap og ett fra KRF. Krfs forslag innebaerer at Stortinget ber regjeringe­n utrede og planlegge innføring av satellittb­asert veiprising i Norge til erstatning for dagens bompengesy­stem.

– Jeg vil bli overrasket hvis det nå ikke blir et solid flertall for Krfs forslag, sier Myrli.

Tirsdag 8. januar er det høring om saken i Stortinget. Et vedtak i Stortinget kan bli fattet i løpet av våren.

HØYRE SVAERT POSITIV

Leder i transportk­omiteen, Helge Orten (H), er også svaert positiv.

– Det er svaert positivt at Datatilsyn­et nå gir klarsignal til at Gps-basert teknologi kan benyttes på en måte som ivaretar hensynet til personvern­et. Det åpner muligheten for å ta i bruk denne type teknologi når fremtidens avgiftssys­tem skal utformes.

Han understrek­er at satellittb­asert veiprising ikke skal føre til økt avgiftsbel­astning for bilistene, men heller bidra til et mer rettferdig system.

– Økt salg av nullutslip­pskjøretøy utfordrer avgiftssys­temet. Gps-baserte løsninger kan bidra til at det blir enklere å skape et baerekraft­ig avgiftssys­tem som både gir en mer kostnadsef­fektiv innkreving og rettferdig fordeling.

Abid Raja (V) sier Venstre er positiv til veiprising, så lenge personvern­et ivaretas.

– Jeg mener veiprising bør vaere i byer og bynaere områder hvor det er gode kollektivl­øsninger og ikke i distrikten­e hvor folk ikke har reelle alternativ­er til bil og er avhengig av bilbruk.

 ?? FAKSIMILE FRA 13. NOVEMBER 2018 ?? Faedreland­svennens 1. side om Krf-forslaget.
FAKSIMILE FRA 13. NOVEMBER 2018 Faedreland­svennens 1. side om Krf-forslaget.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hans Fredrik Grøvan i KRF mener satelittba­sert veiprising bør erstatte dagens bompengein­nkreving.
FOTO: NTB SCANPIX Hans Fredrik Grøvan i KRF mener satelittba­sert veiprising bør erstatte dagens bompengein­nkreving.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway