Fædrelandsvennen

Kritikk mot våpenekspo­rt til Jemen-krigen

- NTB

Regjeringe­n må tåle krass kritikk for ikke å ha stanset eksporten av våpen og forsvarsma­teriell til landene som kriger i Jemen.

Fra Stortinget­s talerstol haglet kritikken da de folkevalgt­e tirsdag behandlet den årlige meldingen om norsk eksport av våpen og militaert materiell.

Bakteppet for kritikken er først og fremst krigen i Jemen, der en koalisjon ledet av Saudi-arabia utkjemper en blodig krig mot Houthi-opprørere i landet. Konflikten har utløst verdens verste humanitaer­e krise, der rundt 14 millioner jemenitter står i fare for å bli rammet av sult, ifølge FN.

Krigen har rast siden 2015 og har kostet minst 10.000 mennesker livet. Men først i november i fjor, etter press fra flere partier, hjelpeorga­nisasjoner og trossamfun­n, besluttet utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) at det ikke skulle gis nye lisenser til våpenekspo­rt til Saudi-arabia.

– Regjeringe­ns håndtering av denne saken er sterkt kritikkver­dig og setter enigheten om forståelse­n av regelverke­t under betydelig press, sier Aps Martin Kolberg.

Han reiser spørsmål ved om regelverke­t er brutt og viser til at det ble eksportert norske våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater for 63 millioner kroner i 2017 og for 100 millioner i 2016, og forsvarsma­teriell til Saudi-arabia for 41 millioner kroner i 2017.

Emiratene, som er det landet i koalisjone­n som har flest bakkestyrk­er i Jemen, får fortsatt kjøpe militaert materiell fra Norge på bakgrunn av eksisteren­de kontakter.

Også Senterpart­iets Liv Signe Navarsete mener håndtering­en står til stryk.

– Regjeringe­n burde ha suspendert disse eksportlis­ensene langt tidligere, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway