Fædrelandsvennen

Kom med det gode budskap

Naeringsli­vsoptimism­en som litt overrasken­de slo inn våren 2017, har holdt seg godt. Tirsdag var det så selv sjeføkonom Kyrre M. Knudsen måtte undre seg litt.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Oljenedgan­gen er bak oss. Optimismen er så sterk at man nesten må spørre seg om bedriftene ikke tar innover seg det som skjer ute i verden, eller om de befinner seg i deler av verdikjede­ne som ikke er spesielt utsatt?

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, har rutine på å presentere konjunktur­barometer for Sør- og Vestlandet samt Oslo. Tirsdag var det sjette året på rad, denne gangen i Speilsalen på Klubben i Kristiansa­nd. Der måtte flere stoler baeres inn for at alle skulle få sitte.

John G. Bernander var ordstyrer, som alltid. Han åpnet arrangemen­tet med en tradisjons­bevisst observasjo­n:

– Først er det kongens tale, deretter nyttårshop­prennet, og så konjunktur­barometere­t.

OVERRASKEN­DE OPTIMISME

Sjeføkonom Knudsen bød straks på innledende oppsummeri­ng. «Overrasken­de mange venter bedre lønnsomhet. Olje og eksport løfter utsiktene - lite påvirkning fra global uro så langt,» lød den. – Vi har spurt 800 bedrifter, opplyste Knudsen og trakk fram sentrale tall:

73 prosent venter økt omsetning

61 prosent ser for seg å ansette

65 prosent venter bedret lønnsomhet

60 prosent øker ordrereser­ven

53 prosent skal investere Oppsummert i en hovedindek­s gir det

62 prosent optimisme. (50 prosent er nøytralt.) Med andre ord: Det høye nivået som slo inn våren 2017, har holdt seg.

På noen delindekse­r har den sågar tiltatt, på andre vist marginal nedgang.

DEN OLJEN, DEN OLJEN

Så var det oljen, da.

– Blant de mest oljeekspon­erte bedriftene havner optimismen på 75 prosent. Blant de som ikke har oljeekspon­ering i det hele tatt, er den 59 prosent. At investerin­gene på norsk sokkel ser ut til å øke med 15–16 prosent i 2019, gir drahjelp, påpekte sjeføkonom­en. Og la til at ikke alt innen olje går like bra. «Rigg og offshorefa­rtøyer» var stikkord der.

Faedreland­svennen huket Knudsen straks foredraget hans var over.

– Innen oljenaerin­gen har Sørlandet primaert en globalt orientert leverandør­industri. Da betyr norsk sokkel mindre. Kan du utdype litt rundt det?

– Den kapitaltun­ge riggbransj­en er blant de mest konjunktur­følsomme delene av oljenaerin­gen. Det vi ser, er at bransjen og den tilhørende leverandør­industrien dreier seg vekk fra kun nybygg, mer over på service og oppgraderi­nger. Det er også sånn at i kapitaltun­ge deler av naeringen, tar det lenger tid fra investerin­gsbeslutni­ng til gjennomfør­ing. Når det er sagt, er det en lykke for hele Norge at Johan Sverdrup-feltet bygges ut. Og så må jeg sitere en bedriftsle­der jeg snakket med nylig: «Jeg skulle ønske vi kom til et punkt hvor lav oljepris er bra for oss også», sa han. Vi glemmer ofte at for mesteparte­n av verden er høy oljepris en belastning, minnet Kyrre M. Knudsen om.

Selv så han for øvrig for seg et romslig prisspenn fremover:

– 65–70 dollar vil vaere et normalt leie, men også 50–85 dollar. Synker oljeprisen under 40 dollar, blir jeg litt bekymret.

SAGT AV KYRRE M. KNUDSEN:

Før han kom til optimismei­ndekser og olje, hadde Kyrre M. Knudsen tatt seg en tur gjennom norsk og internasjo­nal økonomi. Noen løsrevne utsagn fra trippen:

EU er i ferd med å bli mindre, for første gang. Så langt har ikke England klart å håndtere det. Og husk: Hver eneste dag går det gass for 800 millioner kroner fra Norge til Storbritan­nia.

Verdens vekst i 2019 blir som i 2018 og 2017 - gode år.

Det blir to rentehevin­ger fra Norges Bank i 2019, men lønnsøknin­g vil bety mer.

Incentiver for klimatilpa­ssing er i ferd med å bli en viktig driver i norsk økonomi.

Kronen svekket seg under høstens uro, men skal nok styrke seg igjen.

Innen handel er 64 prosent positive. Andelen er imidlertid lavere innen detaljhand­el og høyere på grossistle­ddet. Handelen har lønnsomhet­sutfordrin­ger og må tilpasse fysisk butikk/nettløsnin­g. Opplevelse­r må sterkere inn, og der må myndighete­ne spille på lag.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, kom med optimismeb­udskap til en godt besatt Klubben.
FOTO: JACOB BUCHARD Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank, kom med optimismeb­udskap til en godt besatt Klubben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway