Fædrelandsvennen

Finansaktø­r kjøper Saint-gobain

Opengate Capital, basert i Los Angeles og Paris, kjøper Saint-gobain Ceramic Materials AS i Lillesand og Arendal. «Spennende», sier adm.dir. Hilde Brunvand Nordvik. Hun er klar på at arbeidet med å rense utslipp skal fortsette.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Personlig har jeg ikke hatt kon- takt med noen fra Opengate Capital; kommunikas­jonen har foregått fra Saint-gobains hovedkonto­r i Frankrike. Men jeg synes det er spennende at et selskap som satser på vår type industri, kjøper oss, sier administre­rende direktør Hilde Brunvand Nordvik ved Saint-gobain Ceramic Materials AS.

I tillegg til den karakteris­tiske fabrikkbyg­ningen like ved E 18 utenfor Lillesand, omfatter selskapet også en bedrift i Eydehavn i Arendal. Totalt er det rundt 230 ansatte.

HELE DIVISJONEN

Tirsdag morgen kom pressemeld­ingen fra Paris: Opengate Capital, «private equity-selskap» med baser i Los Angeles og Paris, kjøper hele silisiumka­rbid-divisjonen til Saint-gobain. Den omfatter bedrifter i flere land og omsetter for rundt 120 millioner euro, 1,2 milliarder kroner. Derav sto det norske selskapet for 514 millioner kroner i 2017.

Salget er ikke sluttført, men partene er enige om ikke å forhandle med andre.

EIER JØTUL

I februar 2018 kjøpte Opengate Capital tradisjons­rike Jøtul i Fredriksta­d. Ganske raskt flyttet de 100 arbeidspla­sser til Polen.

Det har Hilde Brunvand Nordvik fått med seg.

– Så vidt jeg har skjønt, flyttet de montasjeav­delingen, mens den kompetanse­tunge støperiavd­elingen ble vaerende i Norge. Når det gjelder oss, kan jeg aldri se for meg at de vil flytte på kompetanse­n vår stab besitter. I tillegg har vi strømavtal­er det er utrolig viktig å holde på, sier Nordvik.

Så legger hun til:

– Det vil alltid oppstå uro i slike situasjone­r, saerlig når de som kjøper, ikke er industriak­tører. Men jeg ser altså på eierskifte­t som spennende.

– Tror du at Saint-gobain Ceramic Materials AS vil kunne fortsette arbeidet med å rense utslipp, ikke minst for PAH?

– Ja.

– Når regner du med å få besøk fra Opengate Capital?

– Det er uvisst, og det kan ta inntil et halvt år å sluttføre transaksjo­nen, men jeg tipper i løpet av februar, svarer Nordvik.

Hun konstatere­r ellers at SaintGobai­n-konsernet har gjort en kursendrin­g og restruktur­ering som innebaerer at silisiumka­rbiddivisj­onen ble til salgs. Og hun er kjent med at når «private equity-aktører» kjøper virksomhet­er, er det normalt med et mål om å selge dem igjen etter en periode - helst en periode med økt verdiskapi­ng.

INGEN KOMMENTAR

Faedreland­svennen har prøvd å få kommentare­r til salget fra tillitsval­gte ved Saint-gobain. Ole Petter Willumstad, tillitsval­gt for Industri Energi, styremedle­m i bedriften og nylig omtalt i Fri Fagbevegel­se-artikkelen «Dette er LOS nye toppskoler­te tillitsval­gte», legger på straks journalist­en presentere­r seg. En annen tillitsval­gt henviser bare til adm. dir. Hilde Brunvand Nordvik.

– Vi har ikke fått noe info ennå, sier Per Otto Simonsen.

– Kan det nytte å ringe deg når dere er blitt informert?

– Nei, det får bli opp til Hilde å informere, svarer Simonsen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette er Saintgobai­n Ceramic Materials AS i Lillesand. Samme selskap eier også et fabrikkanl­egg i Eydehavn i Arendal.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dette er Saintgobai­n Ceramic Materials AS i Lillesand. Samme selskap eier også et fabrikkanl­egg i Eydehavn i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway