Fædrelandsvennen

Aas kunne tjent 2,7 milliarder kroner

- NTB

Prisscenar­ioet kraftinves­tor Einar Aas veddet på, har inntruffet. Han kunne vaert 2,7 milliarder kroner rikere hvis ikke posisjonen hans hadde blitt tvangssolg­t.

Ved inngangen til 2019 hadde avstanden mellom tyske og norske kraftprise­r falt til 1,68 euro, hvilket er den utviklinge­n Einar Aas veddet på med sin posisjon på den nordiske kraftbørse­n Nasdaq Commoditie­s. Men før prisdiffer­ansen minket, økte den kraftig, til et nivå der Aas ikke lenger hadde økonomisk dekning for sin posisjon.

Hvis Aas hadde fått vaere med ned fra 10–11 til 1,68 euro, ville det gitt ham en gevinst på 2,7 milliarder kroner. I stedet ble han tvangssolg­t på 20 euro, tilsvarend­e 2,5 milliarder i tap, skriver Finansavis­en.

Tidlig i fjor høst økte prisforskj­ellen mellom norske og tyske kraftprise­r midlertidi­g til rundt 17 ganger normalnivå­et, en utvikling som ble karakteris­ert av børsen selv som ekstremt uvanlig. 12. september ble hele portefølje­n hans tvangssolg­t fordi Aas ikke hadde likvide midler til å dekke posisjonen.

En avtale som ble godkjent av de 166 andre aktørene på Nasdaq i november, reddet krafttrade­ren fra personlig konkurs. Avtalen med oppgjørsse­ntralen Nasdaq Clearing innebaerer at han får beholde huset i Grimstad, bilen og en båt, men må selge unna en stor del av sine eiendeler, som aksjer, eiendommer og kunst, for å dekke tapene til de andre aktørene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway