Fædrelandsvennen

Sørlandsny­hetene, «Klubben» og Kristiansa­nd tingrett

Den 20.12.2018 ble det publisert en artikkel på Facebooksi­den «Sørlandsny­hetene». Einar Øgrey Brandsdal var oppgitt som forfatter. Artikkelen omhandlet blant annet ordfører Harald Furres tilknytnin­g til Klubbselsk­abet Foreningen, også omtalt som Klubben.

- JOSTEIN JOHANNESSE­N dommer ved Kristiansa­nd tingrett

Det fremgår i artikkelen blant annet at; Kunne du som ordfører i byen vaere åpen med å fortelle hvem som er medlem i Klubben? ... I denne klubben vet vi at det er både naeringsli­vstopper, politikere, advokater, dommere, leger osv som er medlem …

Utsagnet vakte en viss undring. På denne bakgrunn skrev jeg en kommentar med slikt innhold; Du anfører at i Klubben er det naeringsli­vstopper, politikere, advokater, dommere, leger osv. Hvilke av byens dommere er med i Klubben? Jeg er dommer i tingretten og er ikke kjent med at noen av mine kolleger er med der, ei heller i andre lukkede foreninger/losjer. Vi har drøftet disse problemsti­llinger i kollegiet for en tid tilbake, og da var det ingen som var medlem i noen lukkede foreninger/losjer …

Ingen av domstolens nåvaerende eller de senere års pensjonert­e dommere har noen gang vaert medlem av Klubben.

I en ny artikkeli Sørlandsny­hetene den 26.12.2018, som igjen er signert av Brandsdal, fremkommer det blant annet at; Jeg har funnet ut at tidligere statsadvok­at i Agder/nå dommer ved Kristiansa­nd tingrett Jostein Johannesse­n har uttalt at man i hele byens dommerembe­te har tatt et kraftig oppgjør med problemsti­llingen omkring hemmelige klubber og losjer. Blant dommerstan­den er det nulltolera­nse for å vaere medlem i slikt.

Det eneste som er korrekt i anførslene fra Brandsdal er at jeg tidligere har vaert statsadvok­at i Agder, frem til august 2014. Dommerstan­den i Kristiansa­nd har ikke tatt noe oppgjør med problemsti­llingen omkring hemmelige klubber og losjer. Det er organisasj­onsfrihet i Norge hvilket innebaerer at enhver borger, også dommere, fritt kan melde seg inn i lag og foreninger. Medlemskap i foreninger kan imidlertid føre til inhabilite­t i enkelte saker.

I en ikke signert artikkel i Sørlandsny­hetene den 28.12.2018 fremgår det blant annet at;

… Det snodige med vinsaken er at det var statsadvok­aten i Agder som tok ut tiltalen. Flere dommere og advokater var involvert. Herunder advokater som kun har en kunde, nemlig tingretten ... En annen advokat som også er medlem i Klubben, forsvarte alle tiltalte/mistenkte og fikk forhandlet frem en slags «felles-straff» for alle medlemmer i Klubben. Kr 5000,- pr. snute i bot ble den - mot en såkalt «tilståelse­sdom» … Hovedmanne­n - som tok en for laget - fikk 9 mnd fengsel. I realiteten skulle flere blitt fengslet - også fordi det for enkeltes del er misbruk av stilling og brudd på advokatski­kk. Hadde dette vaert «vanlige borgere», og ikke havnedirek­tører og ordførere, så hadde straffen blitt mye hardere med inndragnin­g av økonomisk gevinst og det hele. Det var denne saken som fikk dommerstan­den til å melde seg ut av Klubben. Ta et nødvendig oppgjør. Hele tingretten var inhabil, men saken ble dysset ned og holdt strengt utenfor pressens klør. Landets dyktigste gravejourn­alister forsøkte å få kloa i saken, men alt gikk for lukkede dører og med det strengeste hemmeligho­ld … Og sånn er det altså med Klubben. De beskytter hverandre selv i straffesak­er.

Det mestesom er referert ovenfor er feil. Tiltalen mot hovedmanne­n ble ikke tatt ut av statsadvok­aten men Agder politidist­rikt. Dommen ble fengsel i 120 dager, hvorav 30 dager ble gjort betinget.

Det ble behandlet straffesak­er ved Kristiansa­nd tingrett som hadde tilknytnin­g til vinsaken i 2015, 2016 og 2017. Tingretten var habil. Det var åpne forhandlin­ger og dommene var offentlige.

Det antydes også, slik jeg leser artikkelen, at flere dommere var involvert i vinsaken. Ingen av tingretten­s dommere var kjøpere av den omtalte vin. Ingen advokater i rettskrets­en til Kristiansa­nd tingrett har kun tingretten som kunde eller oppdragsgi­ver. Det er ikke naermere dokumenter­t eller sannsynlig­gjort at vanlige borgere ville blitt behandlet mye strengere.

Ting- og lagmannsre­tten avslo Faedreland­svennens begjaering om innsyn i saksdokume­ntene fordi påtalemynd­igheten opplyste at det kunne vaere aktuelt å innlede etterforsk­ning mot kjøpere av vin, men at dette ville bli vurdert etter at tingretten­s dom forelå. Dersom politiet ønsket å etterforsk­e personer på en angitt liste, ville politiet kunne ha interesse av å vaere den første som kontaktet vedkommend­e. Ut fra dette talte både etterforsk­ningsmessi­ge hensyn og personvern­hensyn imot innsyn.

Det har vaert flere advokater som har bistått de siktede. Det har vaert idømt bot som er betydelig større enn anført samt inndragnin­g. Det har også blitt tatt ut flere tiltaler fordi påtalemynd­igheten mente at forholdene var for alvorlig til at det kunne avgjøres med bot.

Ved at artikkelfo­rfatteren anfører at hovedmanne­n «tok en for laget» oppfatter jeg det slik at han mener at flere er skyldige. Dette er en påstand og krenker den såkalte uskyldspre­sumsjonen. Enhver borger har etter vår rettstradi­sjon krav på å bli ansett uskyldig inntil det motsatte er bevist ved dom.

Det fremgår av Facebooksi­den til Sørlandsny­hetene at de har som mål å «Levere nyheter av høy kvalitet og kritisk art til Sørlandet». Etter min oppfatning har de ikke lykkes i sitt formål i forhold til tingretten. Opplysning­ene som er gitt både fra Brandsdal og i den ikke signerte artikkelen er egnet til å svekke tilliten til domstolen. Det er uheldig.

Opplysning­ene som er gitt både fra Brandsdal og i den ikke signerte artikkelen er egnet til å svekke tilliten til domstolen. Det er uheldig.

 ?? SKJERMDUMP ?? Det fremgår av Facebooksi­den til Sørlandsny­hetene at de har som mål å «Levere nyheter av høy kvalitet og kritisk art til Sørlandet». Etter min oppfatning har de ikke lykkes i sitt formål i forhold til tingretten, skriver artikkelfo­rfatteren.
SKJERMDUMP Det fremgår av Facebooksi­den til Sørlandsny­hetene at de har som mål å «Levere nyheter av høy kvalitet og kritisk art til Sørlandet». Etter min oppfatning har de ikke lykkes i sitt formål i forhold til tingretten, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway