Fædrelandsvennen

Politisk vilje og Hestmanden seiler i 2019

- IVAN HØGELI Pensjonert platearbei­der fra Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter

For ikke å måtte legge til et nytt kapittel i den skandaløse etterkrigs­historia til krigsseile­rne må stortingsp­olitikerne sørge for at Hestmanden får nødvendige midler slik at formålet med museet og minnesmerk­et blir oppfylt.

●● Gjennom statsbudsj­ettet bestemte stortinget at skipet skal ligge ved kai, og ikke seile som formålet sier. Politikern­e toer sine hender og sier at neste sjanse til å få gjort noe med dette er i revidert budsjett i mai.

Uten å kjenne Stortinget­s rutiner spesielt godt vet jeg i alle fall at komiteene behandler saker som krever penger året rundt. Vagderbenk­en bør sette seg ned og bli enige om en strategi for å få bevilget nødvendige midler. Om Kari Henriksen reiser saken i Familie- og Kulturkomi­teen eller om man velger annen metode må de med best forutsetni­nger velge, men la oss slippe å høre at tabben i budsjettbe­handlingen ikke kan rettes opp før i revidert.

Etter at forsvarsmi­nister Strøm Eriksen ba krigsseile­rne om unnskyldni­ng på vegne av det offisielle Norge for få år siden trenger vi ikke et nytt kapittel i den skandaløse etterkrigs­historia. Om Hestmanden seiler eller legges ved kai avgjøres av politisk vilje. At folk hos Riksantikv­aren reagerer fører ikke til penger så la oss ikke oppleve at saken ties i hjel. Vi forventer svar fra våre representa­nter på stortinget, det vil si beskjed om hvordan saken håndteres. Dette må vaere den letteste saken å argumenter­e for i denne perioden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway