Fædrelandsvennen

Ville kaste sin egen bokserie

Gorm Helge Rudschinat ville kaste bøkene han skrev da han var alkoholike­r. Nå har han likevel gitt ut serien om høvdingdat­ter Vilje fra Høvåg.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– De første seks bøkene skrev jeg i min mest forfyllede periode mellom 1999 og 2001. Derfor var jeg sikker på at dette var helt raeva og bare til å kaste, sier Gorm Helge Grønli Rudschinat der han sitter på kjøkkenet på Bronseplas­sen i Høvåg.

Femten år etter at han la flaska på hylla, og etter mye bearbeidel­se kom denne uka romanen «Reisen» ut. Dette er den syvende og siste i «Sagaen om Vilje Gormsdatte­r» som har kommet ut i løpet av de siste to årene.

– Jeg hadde ikke skrevet bøkene i fylla, men jeg gikk inn i en skikkelig tung periode akkurat da de ble ferdige. Derfor hadde jeg glemt hele historien, sier 75-åringen. Det var ekskona Eli Solgaard som overtalte ham til å ta fram igjen manuskript­ene.

SEX’N DRUGS

– Jeg hadde jo lest dem mye mer enn du hadde, sier Eli Solgaard som er innom eksmannens kjøkken for å hente noe. De to har vaert skilt siden 1995 og bor nå i hvert sitt hus på Bronseplas­sen.

– Så måtte jeg ta det fram igjen og se på det på nytt. Jeg skriver jo som en gris, så jeg måtte gå grundig gjennom det på nytt for at hver setning skulle flyte. Det har blitt en historie med sex, drugs and rock’n roll, men det hele er historisk riktig. Jeg har jo holdt på med vikingtida i 30 år, sier Rudschinat og ser ut på Bronseplas­sen hvor det hver sommer er vikingmark­ed.

LUFTWAFFE

Rudschinat har skrevet et par bøker før. «Sjamanens hest» kom i 1988 og tar handlingen fra Høvåg/ Kristiansa­nds-området i steinalder­en, mens «Min fars krig» kom i 2015. Den handler om faren som var tysk jagerflypi­lot under krigen.

Også sagaen om Vilje Gormsdatte­r er sterkt lokalt forankret: Den starter med at høvdingdat­teren blir bortført mens hun er på eggsanking i Høvåg, og den ender med at hun er jarlekone på Otraneset (Oddernes).

Og selv om hovedperso­nene i romanene er fiktive, er mange virkelige personer også med. Handlingen er lagt til perioden 920 - 944, og folk som Eirik Blodøks og Kjøtve den rike dukker opp. Den berømte gull- og sølvskatte­n som ble funnet i Landvik i 1981 er også med, og leserne blir dessuten med på plyndrings­tokt til Italia.

«VIKINGS»

– Røverhisto­rier?

– Ja visst! Men det er historisk riktig alt sammen, og tilbakemel­dingene fra de som har lest bøkene er veldig gode. Nå er utfordring­en å få gjort det kjent at disse bøkene finnes og er til salgs, sier Rudschinat.

– Dette skulle vel vaere et populaert emne i tida, med oppmerksom­heten rundt denne tv-serien «Vikings» for eksempel?

– Høh. Jeg så de to første episodene av den, men så klarte jeg ikke mer. Det er ikke mye der som er historisk riktig. De kunne nesten like gjerne satt horn på hjelmene, fnyser Gorm Helge Grønli Rudschinat. (Som kjent hadde vikingene aldri horn på hjelmene).

Rudschinat har ingen planer om å gi seg med forfatters­kapet. I skuffen har han en selvbiogra­fisk roman om oppveksten på Sørlandet i perioden 1957-65.

– Da skal du få se på greier, sier han.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det har tatt to år å få gitt ut hele bokserien. Gorm Helge Grønli Rudschinat har ikke tenkt å gi seg som forfatter.
FOTO: JACOB BUCHARD Det har tatt to år å få gitt ut hele bokserien. Gorm Helge Grønli Rudschinat har ikke tenkt å gi seg som forfatter.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Eli Solgaard var den som overtalte eksmannen til å gi ut bøkene. Her er hun innom kjøkkenet hans.
FOTO: JACOB BUCHARD Eli Solgaard var den som overtalte eksmannen til å gi ut bøkene. Her er hun innom kjøkkenet hans.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Alle de syv bøkene på til sammen godt over 2000 sider er nå gitt ut.
FOTO: JACOB BUCHARD Alle de syv bøkene på til sammen godt over 2000 sider er nå gitt ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway