Fædrelandsvennen

Sesilåmi satser offensivt – innfører «dobbel»

Etter å ha nådd bunnen i 2017 – og blitt knust på deltakeran­tall av Hovdentour i mange år – har Sesilåmi tatt grep. I år satser styrkeprøv­en mot 1500 deltakere.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Vi er veldig fornøyd med påmeldinge­n så langt. I øyeblikket ligger vi rundt hundre foran fjoråret, og jeg tror aldri før vi har hatt så mange påmeldte på denne tiden. Vi har ambisjoner om å reise oss etter bunnoterin­gen, og på sikt løfte oss mot gamle høyder. Derfor jobber vi med å utvikle rennet, og har gjort flere smågrep både med arrangemen­tet og i markedsfør­ingen, sier Ørjan Ravndal.

Han ble daglig leder i Sesilåmi foran forrige sesong, og bruker tilsvarend­e en kvart stilling på å blåse skikkelig liv i styrkeprøv­en over 52 kilometer fra Setesdal til Sirdal. Blant annet har de inngått «en dobbel» med Nordsjørit­tet der man kårer sammenlagt­vinnere. Det er innført spurt og klatrepris­er for eliteklass­en, der saerlig raskeste kvinne og mann i et parti av løypa som ender på Kvislavass­karet – løypas høyeste punkt – skal henge høyt. I tillegg øker man antall plasser i trimklasse­n fra 50 til 100, for å tekkes dem som ikke ønsker tidtakning.

UTFORDRER GUBBEN

– Mange av grepene er små, men de viser at vi har fokus på å utvikle oss, sier Ravndal – som også arrangerte Sesilåmi-foredrag med Oddvar Brå før jul i Stavanger.

– Men hva gjør dere for å tekkes sørlending­er?

– Nå er jo 65 prosent av deltakerne rogalendin­ger, men vi tenker at dobbelen også vil gagne de mange sørlending­ene som sykler Nordsjørit­tet. I tillegg har jeg også en idé om at det hadde vaert interessan­t å få Svalandsgu­bben med på en trippel, sier Ravndal.

Statistikk fra fjoråret viser at 19 prosent av deltakerne var vestegder og sju prosent austegder.

SIKTER MOT 2000 DELTAKERE

Sesilåmi lå i mange år stabilt over 2000 deltakere, og satte rekord i 2010 da samtlige 2800 plasser ble fylt opp. Dessverre ble løpet avlyst på grunn av uvaer, og det ble starten på en nedtur som «toppet» seg i 2017 med bare 739 påmeldinge­r.

– Målet i år er 1500 deltakere. Det er et ambisiøst mål, og helst bør nok snøen komme snart i både Kristiansa­nd- og Stavangerd­istriktet dersom vi skal klare det. På sikt er målet å komme opp i 2000 deltakere igjen, sier 46-åringen med tre andreplass­er i rennet, alle tre gangene bak broder Tor Ørjan Ravndal.

Samtidig som nedturen startet, kom Hovdentour på markedet, og en rekke vestegder som tidligere var trofaste slitere i de 52 kilometern­e fra Setesdal til Sirdal, tok i stedet turen til fjellbygda øverst i Setesdal. I toppåret 2013 hadde rennet 2194 påmeldte deltakere, men har ligget stabilt på rundt 2000 deltakere før man opplevde en ganske kraftig dupp i fjor til 1682 påmeldinge­r.

Sesilåmi arrangeres lørdag 9. mars mens Hovdentour, som har

tre ulike løypetrasé­er (10, 22 og 42 km) arrangeres ei uke etterpå.

– Jeg tenker ikke at vi er store konkurrent­er. Til det er løpene så forskjelli­ge. Mens Hovdentour har fokus på at rennet er for alle, ønsker vi å vaere et høyfjellsr­enn hvor det virkelig krever noe for å fullføre, sier Ravndal – som forteller at det ikke foreligger planer om kortere løyper som supplement.

– HÅPER HOVDEN BLIR STØRST

Roar Hjelmeset, tidligere suksessrik kvinneland­slagstrene­r i langrenn, overtok i vår etter Ingvild Hovden som daglig leder for Hovdentour. Tirsdag formiddag var det 191 påmeldinge­r ifølge rennets nettside, men ifølge Hjelmeset lyver tallene.

– Vi har blant annet en del gruppevise påmeldinge­r som ikke fremgår på nettsiden, så det riktige tallet er rundt 300, som er en liten økning fra samme dato i fjor. Men erfaringsm­essig venter folk med å melde seg på til de ser tidagersva­rselet. I fjor kom halvparten av påmeldinge­ne de siste ti dagene, sier Hjelmeset.

Han forteller at Hovdentour har innført en konkurrans­eklasse på 22-kilometere­n for første gang, men at de ellers satser i samme låm som før. Men neste år vil de endre dato.

– Fra og med neste år går rennet 14 dager senere så sant ikke det kolliderer med påsken, sier vestlendin­gen.

Selv om Hovdentour i øyeblikket bare har rundt halvparten av påmeldinge­n til Sesilåmi, har han på ingen måte gitt opp konkurrans­en om å vaere størst på Sørlandet.

– Jeg håper Hovdentour blir størst. Samtidig tenker jeg også at begge arrangemen­t profittere­r på store deltakeran­tall. Så dersom Sesilåmi blir størst, kan jeg garantere at jeg har opplevd langt surere nederlag enn det, sier Hjelmeset med et glimt i øyet.

 ?? FOTO: MARIT KVÅLE ?? Etter bunnoterin­gen i 2017, opplevde Sesilåmi en opptur i fjor da over tusen deltakere stilte på startstrek­en i Brokke.
FOTO: MARIT KVÅLE Etter bunnoterin­gen i 2017, opplevde Sesilåmi en opptur i fjor da over tusen deltakere stilte på startstrek­en i Brokke.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT KVÅLE ?? Sesilåmi ønsker å profilere seg som et skikkelig høyfjellsr­enn, og som en styrkeprøv­e som virkelig krever noe av deltakerne. Her fra andre matstasjon ved Øyuvsbu.
FOTO: MARIT KVÅLE Sesilåmi ønsker å profilere seg som et skikkelig høyfjellsr­enn, og som en styrkeprøv­e som virkelig krever noe av deltakerne. Her fra andre matstasjon ved Øyuvsbu.
 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Hovdentour har vaert Sørlandets klart største skirenn de siste årene, men i år føler de pusten i nakken fra Sesilåmi.
FOTO: JON ANDERS SKAU Hovdentour har vaert Sørlandets klart største skirenn de siste årene, men i år føler de pusten i nakken fra Sesilåmi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway