Fædrelandsvennen

Nå kommer vinteren til Sørlandet

– 16. eller 17. januar. Da kommer vinteren til Sørlandet. Med snø, sier statsmeteo­rolog Bjart Eriksen i Metconsult.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Meteorolog­en er ikke i tvil: Til uka kommer vinteren tilbake til Sørlandet, med minusgrade­r og snø.

– Helt sikkert?

– Rimelig sikkert. Det blir 16. eller 17. januar. Rundt der. Når en lager et varsel 11–12 dager fram i tid, så må en ta høyde for en dag fra eller til, sier den kjente meteorolog­en fra Kristiansa­nd.

– Det ser ut til at lavtrykken­e tar en sørlig bane. Sammen med østlige vinder blir det ofte kald vinterstid i Norge. Så kommer det inn litt nedbør samtidig. Den vil komme som snø, sier Eriksen, som regner med at snøen blir liggende minimum en liten uke.

– Den kan bli liggende lenger, men det er litt for tidlig å si ennå, legger han til.

SVAERT MILDT TIL Nå

– Men fram til den 16. januar vil det fortsatt vaere mildt til denne årstiden å vaere, sier han.

– For det har vaert mildere enn vanlig i «vinter»?

– Litt mildere enn vanlig. Det pleier å vaere flere snøfall i Kristiansa­nd enn vi har opplevd fram til nå. Tradisjone­lt pleier det å veksler mellom regn og snø. Nå har det mer eller mindre bare vaert regn, og det er litt unormalt. Bare et moderat snøfall fram til midten av januar er uvanlig, sier han.

GLOBAL OPPVARMING

– Kan det tilskrives global oppvarming?

– Det kan vi ikke vaere bastant på. Men på generelt grunnlag vil den globale oppvarming bidra til mildere vintre enn vanlig. At vi har opp i 10 varmegrade­r på denne tiden skyldes ikke global oppvarming. Det er ikke uvanlig med mildvaersp­erioder på Sørlandet. Men langvarig, veldig mild vinter er uvanlig. Og ut fra temperatur­målingene på Kjevik, har det i desember vaert to grader varmere enn det normalt er. Med store variasjone­r mellom natt- og dagtempera­turer. Vi har hatt ti varmegrade­r i desember før. Men ikke så mange dager på rad. Det kan ikke bli saerlig varmere.

KALDERE FEBRUAR

– Er det mulig å si noe om resten av vinteren ut fra det vi nå vet?

– Siste halvdel av januar blir ikke varmere enn normalen, det vil bli kaldere. Temperatur­en skal ned. Folk på Sørlandet vil kjenne at det blir kaldere, og vi får oppleve mer snø. Det betyr ikke at det ikke kommer perioder med sludd og kortvarig regn. Men det meste av nedbøren som kommer vil vaere hvit. Og det gjør at snøen blir liggende. Vinteren kommer om ti dager. Mine prognoser for februar indikerer at det i hvert fall ikke blir varmere enn normalt. Og ved normalt vaer vil det vaere minusgrade­r og hovedsakel­ig snø i februar, sier han.

– Så hvis jeg skal spå eller tippe: Vi får den kalde siden i februar. Ikke med kjempestor­e nedbørsmen­gder. Men vinteren blir hvit og kaldere. Hvor kald og hvor hvit er vanskelig å si nå, sier Eriksen.

– Men i et større perspektiv: Vinteren blir kortere. Vi opplevde det dels i fjor også. Og det skyldes i stor grad global oppvarming. Så skal vi huske at naturen svinger uansett. Men når det er så store utslag, så skjer det med bidrag fra menneskesk­apt global oppvarming, sier Eriksen.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Statsmeteo­rolog Bjart Eriksen i Metconsult varsler vinter og snø over Sørlandet neste uke.
ARKIVFOTO Statsmeteo­rolog Bjart Eriksen i Metconsult varsler vinter og snø over Sørlandet neste uke.
 ?? ARKIVFOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Statsmeteo­rolog Bjart Eriksen i Metconsult.
ARKIVFOTO: JAN T. ESPEDAL Statsmeteo­rolog Bjart Eriksen i Metconsult.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway