Fædrelandsvennen

Ikke engang i Norge kunne folk oppføre seg som voksne.

- Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

Man burde kanskje hatt det på nettet og i sosiale medier også. En slags gjensidig forpliktel­se mellom alle som deltar om at her skal vi oppføre oss som folk. Skvaert og realt. Diskutere sak, gjerne så fillene fyker, men ikke person, ikke trakassere, mobbe eller hetse. Det burde vaere opplagt. Det er så ikke opplagt.

Det må vaere rart å vaere ung i 2018, sitte på en skole for eksempel i Lindesnes som Faedreland­svennen har omtalt, skrive under på en kontrakt om at man ikke skal mobbe gjennom sitt opphold på skolen. Og samtidig se tusener av voksne mennesker koke over av de slemmeste barnslighe­ter i sosiale medier og i kommentarf­elt på avisplattf­ormene. Hva er laeringen i det?

Antagelig at det ikke går an å trekke noe skille mellom generasjon­er. Folk er folk uansett alder og det finnes korttenkte, sinte voksne med manglende impulskont­roll og lite utviklede intellektu­elle evner. De er de verste for de har sånn kraft og det er ingen som oppdrar dem lenger, setter grenser for dem eller bruker penger på ombud for at ageringen skal forfølges, det skal ordnes opp. Skolegårde­n på nettet har ingen rektor, og ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen i Lindesnes kan ikke komme på besøk med moralske henstillin­ger.

Ytringsfri­heten er en suveren rett som trumfer det meste. Men det har vaert et sjokk at verden ikke var voksen nok til å beherske den, da den virkelig satte oss på prøve med internetts tilblivels­e. Ikke engang i den vestlige verden. Ikke engang i Norge, med årtier, nesten århundrer med sivilisasj­onsbygging, finstemt demokrati, nasjonsbyg­ging, utdanning, dannelse hvor så mange kjempet for de samme målene: likhet, tillit og et stort og raust «vi». Ikke engang i Norge kunne folk oppføre seg som voksne. Nå stenger aviser kommentarf­elt, folk og spesielt kvinner skygger unna offentlige debatter, politiske verv, selv statsminis­teren har måttet stenge for kommentare­r, og i sin nyttårstal­e finner altså kongen det nødvendig å stå fram som en slags far for befolkning­en å mane til besinnelse, til vennlighet og bedre folkeskikk. Det må gjøre vondt for ham, å måtte snakke sånn til familien sin.

Våre forfedre og formødre hadde snudd seg i graven. De som skriker og raser på nettet har løpt langt unna gamle, nedarvede, norske og ikke minst – kristne – verdier. At man skal vaere forsiktig med å dømme, vokte mest sin egen sti, vaere forsiktig med albuebruk og utestemme, opptre høvisk og med respekt, gjøre sin plikt før man krever sin rett – alle disse verdiene som generasjon­er før oss har strevet etter, holdt opp som grunnlegge­nde mål for å bygge gode samfunn hvor mennesker kan snakke ordentlig sammen uansett de ulikheter som måtte vaere. De hadde snudd seg i graven, våre forfedre og våre formødre.

For noen måneder siden, under mellomvalg­et i USA, var jeg på et foredrag i Washington med en framståend­e dame i organisasj­onen «Women for Trump». Et nettverk av damer som støtter, framsnakke­r og driver valgkamp for Trump. Denne glødende og engasjerte damen snakket til seminaret jeg deltok på med varm entusiasme og hun snakket aller, aller mest om familiever­dier. Blant tilhørerne var en ung, norsk dame som satt mer og mer urolig på stolen. Utålmodig. Og da dem veldig amerikansk­e damen var ferdig med sin varme tale for presidente­n var denne damen den første som stilte spørsmål.

Hvordan er det mulig å vaere mor, oppdra barn og skulle laere dem til å bli skikkelige mennesker og oppføre seg fint, når presidente­n din er en mobber? Den amerikansk­e Trump-tilhengere­n ble satt ut. Hun nølte. Lette litt etter det riktige å si før hun svarte: – Well, it’s just words.

Det er bare ord, altså. Som om ikke det er viktig. Det er jo det aller viktigste. Det er ord som er det aller mest brukte og fremste verktøyet i kassa til alle dem som vil bygge ned samfunnsko­ntrakten – om det er på Lindesnes ungdomssko­le, i det debatten i den norske offentligh­eten eller i den store verdensvev­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Tomine J. Vidringsta­d i 8. klasse på Lindesnes ungdomssko­le skriver under på en avtale om ikke å mobbe andre. Bak sitter ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen, som mener enkelte voksne er dårlige rollemodel­ler.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Tomine J. Vidringsta­d i 8. klasse på Lindesnes ungdomssko­le skriver under på en avtale om ikke å mobbe andre. Bak sitter ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen, som mener enkelte voksne er dårlige rollemodel­ler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway