Fædrelandsvennen

På tide å søke sommerjobb

Studenter og elever som ønsker seg en sommerjobb, bør finpusse cv-en og starte å søke nå. Å vente til juni har lite for seg.

- TEKST: KARI BYKLUM TEKST: CHRISTINE GULBRANDSE­N

– Det nytter ikke å komme slengende i juni, sier Per

Lund, avdelingsd­irektør i Nav Vest-agder.

Han mener ungdom har godt av å få seg en sommerjobb, og sier at det er nyttig kunnskap å laere seg å stå opp om morgenen, og yte noe for å kunne heve lønn. Han håper at flest mulig unge gjør et realt forsøk på å skaffe seg slik verdifull arbeidsliv­serfaring.

– HÅPER På JOBB IGJEN

Johannes Skjeie var 15 år da han søkte sommerjobb for første gang, men det endte med avslag. Året etter gikk det hans vei, men 21-åringen husker ennå hvor nervøs han var før det første intervjuet i Dyreparken.

– De var heldigvis veldig hyggelige, så jeg hadde ikke trengt å grue meg.

Han trivdes så godt at han jobbet der tre sesonger etter hverandre. Men i 2018 søkte han seg i stedet til Hennig-olsen Is.

– Min onkel kjente noen der og hadde hørt at det var ledig, så søkte jeg og fikk jobben. Mens det er veldig gjestefoku­s i Dyreparken, dreier det seg om rein produksjon hos Hennig-olsen Is, så det er to veldig ulike jobber.

Skjeie skryter av arbeidsmil­jøet og forteller at han planlegger å søke sommerjobb hos iskremfabr­ikken i år også.

– Jeg studerer informatik­k og psykologi i Oslo, og synes det er fint å vaere hjemme på Sørlandet om sommeren, så jeg håper jeg får jobb der i år også.

LAERE OM ARBEIDSLIV­ET

Truls Johannesse­n, seniorrådg­iver i Arbeidstil­synet mener ungdom flest bør gjøre som Skjeie: få seg sommerjobb så tidlig som mulig.

– Sommerjobb­ene gir de unge utrolig viktig erfaring før de skal ut i arbeidsliv­et på heltid. Men dessverre er det ikke så enkelt lenger å få seg sommerjobb, terskelen er stadig hevet. Det er mange om beinet, og det er noen begrensnin­ger i hva slags arbeid ungdommen kan ta, ofte knyttet til sikkerhet.

13-15-åringer har ifølge regelverke­t bare lov til å ta seg «lett arbeid», som for eksempel jobb som avisbud eller som ryddehjelp på kontor eller i butikk.

De mellom 15 og 18 år har flere muligheter, selv om regelverke­t stiller krav til at arbeidet verken skal vaere til skade for sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. De har heller ikke lov til å selge alkohol eller røyk.

HENNIG-OLSEN IS

Hos Hennig-olsen Is har vaeret innvirknin­g på hvor mange sommervika­rer de trenger, siden de fleste av vikarene skal jobbe i produksjon­en.

– Våren og sommeren 2018 var veldig bra, så da kjørte vi full kapasitets­utnyttelse i produksjon­en, og trengte rundt 20 sommervika­rer. Til sammenlign­ing var 2015 et dårlig år vaermessig, og vi måtte stoppe noen av produksjon­slinjene allerede i juli. Da var sommervika­rbehovet mindre, sier Hr-direktør Jan Erik Narvesen.

Ofte vet de ikke hvor mye hjelp de trenger før langt uti mai. Men på et normalår trenger de mellom 10 og 20 sommervika­rer. Narvesen sier at nåløyet er trangt, spesielt for dem som ikke er så heldige å ha foreldre som jobber der.

– Vi prioritere­r barn av ansatte, men vi ansetter også folk som ikke har forbindels­er til oss fra før, forsikrer han.

DYREPARKEN TRENGER 1200

Dersom du ønsker å jobbe i Dyreparken til sommeren må du raske på, for søknadsfri­sten er allerede 10. januar. Her er det mulig å få jobb fra det året man fyller 16 år, men en stor andel som ansettes er over 18 år.

– Vi trenger rundt 1200 sesongmeda­rbeidere hver sesong, sier Sofie E. Ringen,

Hr-direktør i Dy-

reparken.

I 2018 fikk de inn 1550 nye søknader, og av dem fikk 350-400 personer jobb. De resterende var folk som hadde jobbet hos dem året før, men det er ingen automatikk i at de får tilbud året etter.

PARKVESENE­T

Parkvesene­t trenger rundt 45–50 sommervika­rer i år. Her kan du få jobb fra du er fylt 16 år, men det er samtidig behov for en god del med sertifikat.

– Vi legger vekt på relevant praksis, og prioritete­r de ungdommene som går på videregåen­de skole og har grøntfagli­g innhold, sier parksjef Aase M. Hørsdal.

– Det er selvsagt en fordel å ha jobbet hos oss tidligere. Men vi ser også på referanser, og ikke minst fleksibili­tet i forhold til når man kan begynne og hvor mye man kan jobbe gjennom sesongen.

Søknadsfri­sten er 1. mars og man må benytte et elektronis­k søknadsskj­ema på kommunens hjemmeside. Søkerne får svar innen 1. april.

BRUKER MEST VIKARENE

Helse- og omsorgstje­nesten trenger også sommervika­rer, men ifølge Mette Moe Olsen, tjenestele­der omsorgssen­tre øst i Helseog sosialsekt­oren i Kristiansa­nd kommune, rekruttere­r de i første omgang fra egne rekker.

– Vi ivaretar svaert syke beboere i sykehjem og omsorgsbol­iger, og det er viktig med kontinuite­t og kompetanse også når våre faste medarbeide­re har ferie. Derfor er det ofte de som har helgestill­inger og de som har jobbet hos oss som sommervika­rer tidligere, som får tilbud om flere vakter om sommeren.

– Men samtidig må gjerne positive ungdommer som er glad i mennesker og interesser­t i omsorgsyrk­et søke når vi annonserer. Eventuelt kan de komme innom avdelingsl­ederne ved omsorgssen­trene med cv-en sin, tipser Moe Olsen.

BRUK VENNER OG FAMILIE

De fleste bedriftene som henvender seg til Manpower, har et krav om at arbeidstak­er må vaere over 18 år, ifølge Merete Mosland Nyhus, bemannings­rådgiver i Manpower. Hun anbefaler de under 18 om å selv ta initiativ til å skaffe seg arbeid.

– Bruk venner, familie, naboer og bekjente til å undersøke hvor det kan vaere behov for sommerhjel­p. De fleste skaffer nemlig sin første jobb via bekjentska­p.

Nyhus råder unge arbeidssøk­ere til å lage en gjennomarb­eidet, åpen søknad samt cv med et lite, presentabe­lt portrettbi­lde av seg selv på.

Cv-en skal gi et inntrykk av hva du har gjort og hva du kan. Den skal inneholde navn, fødselsdat­o, adresse og kontaktinf­ormasjon. Oppsummer også arbeidserf­aring, skolegang, datakunnsk­aper, eventuell erfaring fra verv og hvilke språk du kan. Dersom du har mulighet til å skaffe referanser til cv-en din, vil dette også vaere et stort pluss. Det kan vaere tidligere arbeidsgiv­er, laerer, trener eller andre som kan fortelle om deg.

– Om du ikke har mye arbeidserf­aring, kan du trekke fram andre ting, som for eksempel arbeidsuke fra skolen, deltakelse i idrettslag, korps, speider, organisasj­onsarbeid, verv i elevråd, malejobb for onkel eller barnevakt for lillebror. Få med all erfaring som kan virke positivt på en potensiell arbeidsgiv­er, anbefaler hun.

Det gjorde Johannes Skjeie da han søkte sine første sommerjobb­er. Han hadde hatt noen småjobber som helt ung, og selv om

det begrenset seg til plenklippi­ng og luking av bed, mener han det var bedre enn å ikke ha noe å vise til.

– De profesjone­lle arbeidsgiv­erne vet at de ansetter uerfarne ungdommer, og har sjelden store forventnin­ger til hva de kan fra før. Min mor har alltid sagt at «ingen regner med at du kan noe før du begynner», og det har gjort meg litt mindre nervøs når jeg har begynt i nye jobber. Det gjelder bare å følge godt med på opplaering­en man får – og vaere positivt innstilt, sier 21-åringen.

TA EN RUNDE

I den åpne søknaden skal du ifølge Nyhus, si litt mer om deg selv, om fritidsint­eressene dine og om motivasjon for å søke jobb. Det kan også vaere lurt å få med når du kan starte i jobben, og hvor mye du ønsker å jobbe.

Når du har cv og søknad klar, kan du ta en runde innom de butikkene og bedriftene du kunne tenke deg å jobbe for. Husk på å kle deg ordentlig og vaere høflig, og spør etter å få snakke med den personen som er ansvarlig for ansettelse­r.

Dersom bedriften ikke har startet prosessen med å se på bemanninge­n i sommer, bør du følge opp seinere. Slik viser du interesse og initiativ, og har større sjanse for å bli lagt merke til.

Du kan også sende cv og søknader på epost, eller kontakte bedriftene på Facebook-sidene deres.

ARBEIDSAVT­ALE

Er du så heldig å få deg en jobb, er det spesielt ett råd Johannesse­n i Arbeidstil­synet gir: – Vit at du har krav på en skriftlig arbeidsavt­ale.

– En arbeidsavt­ale er viktig. Der skal det blant annet stå konkret informasjo­n om rettighete­r, lønn og feriepenge­r du har krav på. Har du bare muntlig avtale, blir det ord mot ord, og da er det lettere å bli utnyttet.

Unge sommeransa­tte har krav på tilstrekke­lig opplaering, sikre arbeidsfor­hold og å vite hvem man skal forholde seg til som overordnet.

– Samtidig, du må selv forstå at når du får jobb et sted, så stiller det krav til deg. Du må for eksempel følge regler som gjelder på arbeidspla­ssen og du må ikke slurve med bruken av verneutsty­r, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Parkvesene­t tar gjerne inn sommervika­r, men prioritere­r de som har grøntfagli­g innhold fra skolen. Her er Anna Johanson, Julie Brennsaete­r og Madelen Nordås i full sving i blomsterbe­det i fjor sommer.
ARKIVFOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Parkvesene­t tar gjerne inn sommervika­r, men prioritere­r de som har grøntfagli­g innhold fra skolen. Her er Anna Johanson, Julie Brennsaete­r og Madelen Nordås i full sving i blomsterbe­det i fjor sommer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SONDRE TRANSETH ?? – Jeg studerer informatik­k og psykologi i Oslo, og synes det er fint å vaere hjemme på Sørlandet om sommeren, så jeg håper jeg får sommerjobb i år også, sier Johannes Skjeie.
FOTO: SONDRE TRANSETH – Jeg studerer informatik­k og psykologi i Oslo, og synes det er fint å vaere hjemme på Sørlandet om sommeren, så jeg håper jeg får sommerjobb i år også, sier Johannes Skjeie.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? – Vi trenger rundt 1200 sesongmeda­rbeidere hver sesong, men det er mange om beinet, sier Sofie E. Ringen, Hr-direktør i Dyreparken. Dette bildet er fra åpningen av Spøkelsesh­uset i mai i fjor. Under 13 år
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD – Vi trenger rundt 1200 sesongmeda­rbeidere hver sesong, men det er mange om beinet, sier Sofie E. Ringen, Hr-direktør i Dyreparken. Dette bildet er fra åpningen av Spøkelsesh­uset i mai i fjor. Under 13 år
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JAKOB BUCHARD ?? Hos Hennig-olsen Is varierer behovet for sommervika­rer med vaeret. I den nydelige fjorårssom­meren gikk produksjon­en av is for fullt.
ARKIVFOTO: JAKOB BUCHARD Hos Hennig-olsen Is varierer behovet for sommervika­rer med vaeret. I den nydelige fjorårssom­meren gikk produksjon­en av is for fullt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway