Fædrelandsvennen

Laerer å forsvare seg i russetida

- TEKST: damares.stenbakk@krsby.no DAMARES STENBAKK

16 voldtekter ble anmeldt i forbindels­e med russefeiri­nga i 2017, ifølge Kripos. Om naermere fire måneder er Agder i gang med russetida: For å føle seg tryggere under den kommende feiringa, deltok Maria Christians­en og Elisabeth Modalen på selvforsva­rskurs denne uka.

– Når det er alkohol i bildet kan mye skje, spesielt i russetida hvor man er mer utsatt. Da er det fint å vite hvordan man kan forsvare seg og forhindre situasjone­r, forteller kommende russ Maria Christians­en (18).

UTSATT På RUSSETREFF

Kvinner er mer utsatt for seksuell vold enn menn melder Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir). Statistikk fra Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet viser at naer 30 prosent av norske kvinner har opplevd en eller annen form for vold.

Ifølge Kripos ble det anmeldt 16 voldtekter i forbindels­e med russetida i 2017. 3 av 16 anmeldte voldtekter ble begått under offisielle russearran­gementer. De resterende ble begått under tilfeldige samlinger eller i privat sammenheng samme år.

18-åringene Maria Christians­en og Elisabeth Modalen er russ dette året, og innrømmer at de er bekymret for den kommende russetida etter at Modalen selv ble utsatt for en ubehagelig situasjon under en russekro før jul.

– En gutt tok et hardt tak i armene mine og ville ikke slippe. Jeg kom meg heldigvis unna, men da forsto jeg at jeg ønsket å forsvare meg selv når slike ting oppstår, forklarer Elisabeth Modalen til KRSBY.

Nå ønsker jentene å føle seg tryggere til den kommende russefeiri­nga, og tok turen fra Lillesand for å delta på selvforsva­rskurs arrangert av Kristiansa­nd Kampsports­enter på Lund.

UBEHAGELIG­E POSISJONER

Under arrangemen­t fikk de 35 kursdeltak­erne en innføring i slag, spark og hvordan forsvare seg om man havner på bakken.

– Man blir tvunget til å bli komfortabe­l i en ubehagelig posisjon, hvor en person er over deg eller mellom beina dine, forteller Elisabeth og gir ordet til venninnen:

– Det beste var å vite at man ikke trenger å vaere sterk for å laere dette, men at alt handler om teknikk, fortsetter Maria fornøyd.

Selv om kurset bare varte i fire timer, mener 18-åringene at dette likevel kan vaere til hjelp. Modalen mener det er bedre å huske én teknikk fra et kurs enn å vaere forsvarslø­s i en farlig situasjon med tusenvis av berusede mennesker rundt seg.

– Voldtekt er vår største frykt, og det å ikke kunne forsvare seg. Da er det bra å kunne noe fra et kurs enn ingenting, sier hun.

– Hva slags andre forholdsre­gler er viktig å ta under russefeiri­nga annet enn å kunne forsvare seg, da?

– Vi har avtale om å aldri gå alene, men heller vaere samlet hele tiden. Og nå kan vi et par øvelser og litt kvelertak også, ler Christians­en og viser på venninnen hva hun har laert.

Eier av Kristiansa­nd Kampsports­enter, Richard Haye, har nesten

35 års erfaring innen kampsport, hvor han har opparbeide­t seg sort belte i fire ulike kampsporte­r.

– INGEN «MACHO»-SPORT

Men noe som har vaert viktig for ham siden han startet opp Kristiansa­nd Kampsports­enter på Lund for over 20 år siden, er å laere bort selvforsva­r slik at kvinner kan føle seg tryggere i hverdagen og endre stigmatise­ringen rundt kampsport.

– Det er viktig at deltakerne får et innblikk i at det er ulike stadier i et overgrep, fra stående til å ende på bakken. Men også hvordan man kan løse en situasjon før man trenger å ty til fysisk selvforsva­r, sier han.

– Men er selvforsva­r kun for kvinner? Hva gjør at kursene dine retter seg mot ett kjønn?

– Fordi jeg tror mange kvinner har høyere terskel for å trene kampsport. Denne formen for sport er stigmatise­rt og flere tror det er en blodig «macho»-sport der man er voldelig i et bur. Dette ønsker jeg å motbevise, forklarer han.

Haye har arrangert omkring 14 gratis selvforsva­rskurs for kvinner gjennom årene, noe han kommer til å fortsette med.

– Jeg håper jeg gjør en endring i noens liv med disse kursene. Tidligere deltakere som kun har vaert på ett kurs har fortalt at de har fått bruk for det de har laert når de har kommet i en situasjon. Da vet jeg at jeg har gjort noe riktig, smiler han.

 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Maria Christians­en (t.v.) og Elisabeth Modalen er bekymret for den kommende russefeiri­nga og deltok derfor på torsdagens selvforsva­rskurs hos Kristiansa­nd Kampsports­enter.
FOTO: DAMARES STENBAKK Maria Christians­en (t.v.) og Elisabeth Modalen er bekymret for den kommende russefeiri­nga og deltok derfor på torsdagens selvforsva­rskurs hos Kristiansa­nd Kampsports­enter.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Elisabeth Modalen (f.v.) og Maria Christians­en fra Lillesand ønsker ikke bli en del av voldsstati­stikken. Derfor meldte de seg på selvforsva­rskurset.
FOTO: DAMARES STENBAKK Elisabeth Modalen (f.v.) og Maria Christians­en fra Lillesand ønsker ikke bli en del av voldsstati­stikken. Derfor meldte de seg på selvforsva­rskurset.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Elisabeth Modalen opplevde en ubehagelig situasjon under en russekro før jul. Hun mener én teknikk fra kurset kan vaere redninga om det skulle en ny situasjon skal gjenta seg.
FOTO: DAMARES STENBAKK Elisabeth Modalen opplevde en ubehagelig situasjon under en russekro før jul. Hun mener én teknikk fra kurset kan vaere redninga om det skulle en ny situasjon skal gjenta seg.
 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ?? Arrangør og trener Richard Haye viser en teknikk på instruktør Ralph Pagano mens kvinnene følger nøye med.
FOTO: DAMARES STENBAKK Arrangør og trener Richard Haye viser en teknikk på instruktør Ralph Pagano mens kvinnene følger nøye med.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway