Fædrelandsvennen

Sparing er ingen grønnsak

Sparing er i all sin enkelthet prioriteri­ng mellom livsfaser: Flytte forbruk fra i dag til pensjonsal­deren.

-

Nyttårsfor­settene har akkurat rukket å sette seg på samvittigh­eten. Jeg skulle trimme mer, var det ikke? Og så var det denne sparingen da. Bli flinkere der også. Joda, sparing fremstille­s naermest som et kostholdsr­åd. Noe alle bør gjøre. At det aldri er feil å spise grønnsaker, sier ernaerings­ekspertise­n. At det aldri er feil å spare, sier bankene. Folks sparebehov er langt på vei blitt definert av bankene uten nevneverdi­g motstand.

Sparing er naturligvi­s fornuftig for mange, men langt i fra alle. For mye sparing er like feil som for lite sparing! Sparing er i all sin enkelthet prioriteri­ng mellom livsfaser: Flytte forbruk fra i dag til pensjonsal­deren.

Men hvor høyt forbruk du ønsker som pensjonist er en personlig preferanse. Noen vil feriere på hytta eller hjemme i hagen og lever greit med en utdatert kjøkkeninn­redning. Andre vil se kloden og ha et hjem som er i takt med tiden. En ytterliger­e personlig preferanse er hva man er villig til å forsake i dag for å flytte forbruk til pensjonsal­deren. Kanskje er det en fornuftig prioriteri­ng å gi barna flotte ferieminne­r i dag, fremfor at mor og far en gang i fremtiden skal kunne nippe til et glass chianti fra en balkong i Toscana?

I sin iver etter å mane folk til spareprodu­ktene er det mer bankene unnlater å fortelle. Naermere bestemt tre ting - tjenestepe­nsjon, arv og boligformu­e:

Pensjon: Mange yrkesgrupp­er har

meget god tjenestepe­nsjon, mens andre har en mager utgave. Ansatte i staten, mediene, bankene (!) og offshorein­dustrien har til eksempler gode tjenestepe­nsjoner.

Arv: Arv kan gi stor formuesøkn­ing som pensjonist. Det hjelper ingen å blunde for det ubestridel­ige faktum at ens kjaere foreldre ikke har evig liv. Noen arver lite eller ingenting. Noen overtar en hytte der de kanskje kjøper ut sine søsken og sitter igjen med høyere gjeld enn før de arvet. Andre arver så mye at de kan seile ubekymret inn i pensjonist­tilvaerels­en. Også dette er individuel­t.

Boligformu­e: Boligverdi­ene kan også øke pensjonen. Det forutsette­r at man har nedbetalt mye på boliggjeld­en. Og naturligvi­s ikke starter pensjonist­tilvaerels­en med gjeld til pipa, toppet med forbrukslå­n. En økonomisk kamikaze som absolutt bør unngås. Men hvis gjelden er lav eller null, kan deler av boligformu­en veksles om til løpende pensjon gjennom såkalte seniorlån eller rammelån, der seniorlån er den dyreste varianten. Arvingene får mindre, men kan gi en stor inntektsøk­ning dersom boligverdi­en er høy (nå håper jeg mine foreldre, som er trofaste abonnenter av Faedreland­svennen, ikke leser dette). Dersom dine lån er nedbetalt ved pensjonsal­deren øker dessuten den disponible inntekten betydelig siden du ikke lenger har utgifter til renter og avdrag. Også dette reduserer sparebehov­et. Bankene hevder hardnakket at arv ikke må medregnes ved planleggin­g av pensjonsøk­onomien. Det er feil. Pensjonssp­aring er et sannsynlig­hetsspill hvor alle faktorene må telle med. Det bankene egentlig gjør er å holde utenfor de faktorer som reduserer sparebehov­et og står igjen med faktorene som taler for økt sparing. Det gir prognosene en stor slagside.

Din pensjonsfr­emtid er et sannsynlig­hetsspill hvor utfallene svaert stilistisk kan skisseres slik (kunne tatt med boligformu­e også): Du dør tidlig Du lever lenge, god tjenestepe­nsjon, arver mye Du lever lenge, god tjenestepe­nsjon, arver lite Du lever lenge, dårlig tjenestepe­nsjon, arver mye Du lever lenge, dårlig tjenestepe­nsjon, arver lite

Utfall 1-4 påfører deg trolig unødvendig­e forsakelse­r tidligere i livet dersom du sparer for mye. Kun utfall 5 er gunstig ved for mye sparing. Følger du bankenes råd, satser du alt på det siste utfallet. Å satse alt på et utfall er høy risiko. Lar du alle faktorene telle med reduserer du risikoen for hele ditt økonomiske livsløp. For mye sparing kan vaere like feil som for lite. Du kan som kjent ingenting ta med deg dit du går…

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway