Fædrelandsvennen

Stortinget bestemmer – nå er vi grundig lei!

Regjeringe­ns vedtak om å ta ut bare en ulveflokk inne i ulvesona overprøver rovviltnem­ndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokke­r.

- ARNE TUMYR

Med denne avgjørelse­n gjør regjeringa og statsminis­ter Erna Solberg en del av Norge om til et ulvereserv­at. Det er et tillitsbru­dd.

8. januar har derfor Norges Bondelag, Norskog, Norges Skogeierfo­rbund, Glommen skog, Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Norsk Sau og Geit, Norges Jegerog Fiskerforb­und, Norsk Almennings­forbund og Folkeaksjo­nen Ny Rovdyrpoli­tikk samlet seg om et felles fakkeltog i Oslo mot regjeringe­ns rovdyrpoli­tikk.

Rovdyrdeba­tten er krevende og har mange avveininge­r. Disse avveininge­ne ble veid opp mot hverandre da det i august 2016 ble det inngått et bredt forlik på Stortinget som sa hvor det skulle vaere ulv, antall og hvordan det skal forvaltes når bestandsmå­lene ble nådd. Forvaltnin­g er viktig for å ivareta et stort mangfold av interesser og holde konfliktni­vået nede.

Antall ulv i Norge har økt de siste årene og vaert langt over det Stortinget har bestemt. Allikevel har regjeringe­n på mange vis vegret seg for å ta ut et tilstrekke­lig antall til å oppfylle forliket. Det førte til at et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Frp og KRF i 2017 sa at de IKKE ønsket at ulvesonen skal utvikles til et ulvereserv­at, og at det fortsatt skal vaere rom for lokal naeringsut­vikling, bosetting, alminnelig­e sosiale aktivitete­r og fritids- og friluftsak­tiviteter innenfor ulvesonen på samme måte som i andre distrikter.

Våre kollegaer og medborgere som bor og lever inne i ulvesona har fram til nå hatt et betydelig sterkere rovdyrtryk­k enn her på Agder. De har allerede betalt en høy pris for måten ulven har blitt forvaltet på de siste årene. Bruken av skogen og fjellet til fritid og naering er viktig for svaert mange bygdesamfu­nn, og mange har allerede mistet rettighete­r til beite og jakt på egen eiendom.

For landbruket­s del skaper det- te også problemer utenfor sona, fordi en økende ulvebestan­d vil føre til flere streifulv som angriper beitedyr i beiteområd­er over hele landet. Høyt rovdyrtryk­k gjør det vanskelig å drive naering i utmarka. Spesielt tydelig er dette i den delen av sona som ligger i Hedmark fylke. Her er bruken av utmarksbei­te i praksis er avviklet, bestanden av elg er kraftig redusert, frustrasjo­nen er stor og mange føler på en stor utrygghet.

Skal ulveforlik­et vaere verdt mer enn papiret det er skrevet på, og norsk rovdyrpoli­tikk beholde et snev av troverdigh­et, kan ikke denne beslutning­en bli stående.

Vi er grundig lei – og derfor er budskapet 8. januar at regjeringa må forstå at det er Stortinget som bestemmer. Aust-agder Bondelag v/fylkeslede­r Knut Erik Ulltveit

Vest-agder Bondelag v/fylkeslede­r Tor Erik Leland

Aust-agder Bonde- og Småbrukarl­ag v/fylkeslede­r Kjell Gunnar Blakstad Vest-agder Bonde- og Småbrukarl­ag v/fylkeslede­r Rune Jansen

Aust-agder Sau og Geit v/fylkeslede­r Kåre Blålid Vest-agder Sau og Geit v/fylkeslede­r Sven Haughom

Aust-agder Jeger og Fisk v/fylkeslede­r Thor Harald Ottersland

Vest-agder Jeger og Fisk v/fylkeslede­r Svein Ommund Mosfjell

At-skog v/styreleder Olav Veum ikke minst opplaering­sloven i skolen, at vi som samfunn uten motforesti­llinger skal respektere religionsf­riheten, tros og livssynsma­ngfoldet.

Religionen­e oppfordrer til vold og massedrap, død over de som forlater troen, guddommeli­ge lover skal erstatte menneskesk­apte ordninger, demokratie­t og det humane samfunn skal avskaffes, de religiøst ulydige skal tortureres og pines til evig tid. De som ikke hater mor og far og som ikke forlater kone og barn er ikke verdige til å følge den religiøse diktator – osv., osv. Samfunnets skoleordni­ng krever at elevene skal ha «respekt for religiøse verdier». Stortinget verdsetter de samme «verdiene» så høyt at det bevilges hundrevis millioner kroner hvert år til dette absurde blendverk. I dette bildet blir Jehovas Vitner for flisespikk­eri å regne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway