Fædrelandsvennen

Fattet stemning hos Saint-gobain

Fagforenin­gslederen ved Saintgobai­n Ceramic Materials mener at bedriftens kvaliteter sikrer den et godt liv under nytt eierskap.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg er rolig på dette, for jeg vet at vi har en flott og verdifull bedrift. Pågangen på fagforenin­gskontoret har ikke vaert saerlig større enn normalt, sier fagforenin­gsleder Ole Petter Willumstad ved Saint-gobain Ceramic Materials AS til Faedreland­svennen.

Som meldt tirsdag, er bedriften i ferd med å bli solgt fra det gigantiske, fransk-baserte Saintgobai­n-konsernet til den finansiell­e aktøren Opengate Capital, styrt fra Los Angeles og Paris.

Willumstad og administre­rende direktør Hilde Brunvand Nordvik har nettopp holdt et 35 minutters allmøte ved avdelingen i Lillesand, hvor det jobber 202 mennesker. Senere blir det allmøte i Eydehavn i Arendal også; der er det 66 arbeidspla­sser. Så for ordens skyld: I sum blir det 268 ansatte, ikke 230, som Faedreland­svennen skrev tirsdag.

– Stemningen på allmøtet var god. Informasjo­nsflyten har vaert god hele veien. Nå ser vi fram til å treffe de nye eierne og få alt på plass, bemerker Willumstad.

VIKTIG BRIKKE

Hilde Brunvand Nordvik forteller at intet nytt har fremkommet det siste døgnet.

– Saint-gobain kan la vaere å slå til på budet Opengate Capital har fremsatt, men kan ikke gå til andre interessen­ter. Jeg regner med at salget faller på plass, men først må også en del formalitet­er knyttet til franske fagforenin­ger ordnes opp i. Men det er kun formalitet­er, understrek­er hun.

– Saint-gobain selger hele silisiumka­rbiddivisj­onen. Hva betyr det i praksis?

– I tillegg til bedriftene i Lillesand og Eydehavn, er det én fabrikk i Belgia, én i Brasil og to i Venezuela.

– Divisjonen omsetter for rundt 1,2 milliarder kroner, hvorav det norske selskapet står for over 40 prosent. Det gjør vel dere til en viktig brikke?

– Absolutt. Dessuten har vi en unik produktpor­tefølje, fremholder Nordvik.

Hun nevner noe av det produksjon­en fra Lillesand og Eydehavn brukes til:

– Filtre for partikkelr­ensing, blant annet i dieselbile­r. Utstyr for klimaoverv­åking og romfart. El-bil-batterier. Beskyttels­esvester og -hjelmer. Pluss at vi leverer slipemidle­r som benyttes i annen industri.

INDUSTRIEL­L INNSIKT

Hilde Brunvand Nordvik har ikke kommuniser­t direkte med noen fra Opengate Capital ennå. Men hun har vaert involvert i prosessen likevel.

– Gjennom å svare på spørsmål. Og det må jeg si: Det har vaert gode spørsmål som røper innsikt i industriel­le produksjon­sprosesser. Dessuten har jeg merket meg at Opengate også eier sinkprodus­enten Everzinc, med anlegg i blant annet Larvik og Belgia. Faglig har vi en god del til felles, så jeg håper og tror på synergieff­ekter, ikke minst på det som går på kjemi og utslipp, sier hun. Og legger til:

– Spørsmålen­e fra Opengate indikerer klart at de har til hensikt å videreføre arbeidet med utslippsre­duksjon og -rensing.

Nordvik har gjort en annen observasjo­n også.

– Opengate Capital kjøper jo opp bedrifter, foredler dem og selger dem videre. Men jeg har registrert at de har valgt å sitte langsiktig i enkelte investerin­ger. Hos oss finner de en unik kompetanse og verdifulle strømavtal­er, sier hun.

– Hvordan ser strømavtal­ene ut? – Vi er sikret ut 2019 og for deler av 2020.

fagforenin­gsleder ved Saintgobai­n Ceramic Materials AS

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Hilde Brunvand Nordvik er administre­rende direktør i Saint-gobain Ceramic Materials AS, Ole Petter Willumstad er fagforenin­gsleder.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Hilde Brunvand Nordvik er administre­rende direktør i Saint-gobain Ceramic Materials AS, Ole Petter Willumstad er fagforenin­gsleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway