Fædrelandsvennen

Ublidt møte med Søgne og Songdalen barnevern

Høsten 2018 tok jeg kontakt med Søgne og Songdalen barnevern (S/S Bv) med ønske om å få vedtatt et besøkshjem­tiltak for avlastning.

- SLITEN MOR

Utgangspun­ktet var at jeg har forsøkt å finne ulike løsninger privat for å få til en slik ordning, dessverre uten hell. Jeg er alenemor til et barn som per definisjon er et barn med spesielle behov, diagnostis­ert med ADHD. Mitt liv handler i hovedsak om å vaere mamma, i tillegg til å ha full jobb. Alenetid og «voksentid» er bare noe jeg drømmer om, men som jeg kjenner et påtrengend­e behov for rent helsemessi­g.

Barnet mitt har alltid vaert et krevende barn og trenger oppfølging i form av grensesett­ing, korrigerin­g, oppmerksom­het og tilstedeva­erelse på et noe høyere plan. Når jeg da er helt alene om å stå i dette, så blir jo behovet for avlastning reellt. eg har i lengre tid kjent meg sliten. Så sliten at jeg nå kjenner på depressive symptomer. Jeg har imidlertid fått oppleve at møtet med Søgne og Songdalen Bv skulle vise seg å bli noe kinkig, og jeg opplever meg helt og holdent motarbeide­t allerede fra første møte.

Jeg har tidligere fått besøkshjem­tiltak i barneverne­ts regi,

Jriktignok i to andre kommuner vi har bodd i, og opplevd utelukkend­e imøtekomme­nde saksbehand­lere som har ønsket å hjelpe, som har evnet å se de faktiske forhold, og som ikke minst har innehatt den viktigste evnen i arbeid med mennesker; å ha evne til å kunne legge et godt og positivt grunnlag for samarbeid/kommunikas­jon og å ha evne til å kunne møte et menneske i en sårbar situasjon, og som ber om hjelp/ støtte fordi det ikke finnes et reelt nettverk rundt å be om hjelp i fra. tter flere møter med S/S Bv(hvor jeg argumenter­er for og bekrefter mitt behov for avlasting), opplever jeg å bli møtt med kun negativ holdning. Jeg opplever en absolutt forutinnta­tt, firkantet og lite imøtekomme­nde fortolknin­g av problemsti­llingen jeg fremlegger.

De peker allerede i første møte på bl. a. innstrammi­nger, lovverk å forholde seg til og at besøkshjem er et dyrt tiltak. Alle slags begrunnels­er unntatt en vurdering av menneskeli­ge hensyn og behov i vår faktiske situasjon. Har S/S Bv ut i fra pålagt press ovenifra om å overholde budsjetter, sett seg nødt til å behandle «frivillige brukere» av barneverne­t på en slik vemmelig måte at de føler seg mer utslåtte etter å ha sendt en søknad om hjelp, enn det de var i utgangspun­ktet? Eller er dette uttrykk for en destruktiv ukultur som legger svaert uheldige føringer for både adferd, yrkesutøve­lse og forvaltnin­g hos ansatte i Søgne og Songdalen Bv?

Ikke tar de nevneverdi­g hensyn til tidligere journal og dokumenter­t behov for avlastning. Heller

Eikke vil de undersøke en såkalt bekymrings­melding som ble sendt inn fra en bekjent, som på våre vegne er bekymret dersom søknaden om besøkshjem­tiltak skulle bli avslått. eg ber om et møte med ledelsen i S/S Bv for å evt. kunne komme med relevante tilleggsop­plysninger ifht. det jeg opplever som uriktig behandling av min søknad om besøkshjem­tiltak. Ledelsen bekrefter innstrammi­nger og sier at besøkshjem­tiltak er et dyrt tiltak. Jeg forteller leder at jeg nå er så sliten at jeg kjenner på depressive symptomer, og at dette kjennes tungt. Ledelsen på sin side kommer med et noe friskt forslag, og ber meg vurdere å gå ned i stilling dersom jeg er så sliten. Er det i det hele tatt legitimt i 2018 å kunne si dette til en alenemor?

Møtet avrundes av ledelsen med det jeg ser på som en direkte trussel; «Du vil jo få et vedtak på dette. Og nå er det jo slik at vi i barneverne­t kan finne at det eventuelt også er andre tiltak som vi ser som mer hensiktsme­ssige for familien gjennom vår vurdering enn nettopp et besøkshjem­tiltak…og at da er det opp til deg,

Jom du vil følge dette eventuelle tiltaket opp frivillig, eller at vi går inn og bestemmer at du skal følge opp dette eventuelle tiltaket….». Jeg klarer å la vaere, men bare så vidt, å spørre om dette er en trussel, men det er jo i all hovedsak hva det er. Denne opplevelse­n er ganske tung for meg å oppleve som enkeltståe­nde individ oppimot en etat, en etat som ser ut til å velge å problemati­sere når jeg kun ber om hjelp fordi jeg i utgangspun­ktet er sliten. En problemati­serende fremtoning sammen med en gitt (altfor) stor makt (personlig mening), kan komme til å utgjøre en farlig kombinasjo­n, med et potensielt stort skadepoten­siale. Tenker da på enkeltsake­r fremstilt i media. Og nå har jeg selv fått en personlig smakebit av barneverne­ts negative og problemati­serende side. Av barneverne­ts maktposisj­on.

Og den er lite smakfull.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nå har jeg selv fått en personlig smakebit av barneverne­ts negative og problemati­serende side. Av barneverne­ts maktposisj­on. Og den er lite smakfull, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Nå har jeg selv fått en personlig smakebit av barneverne­ts negative og problemati­serende side. Av barneverne­ts maktposisj­on. Og den er lite smakfull, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway