Fædrelandsvennen

Nå har laerlingen blitt Mercedes-sjef

- TEKST: TOR MJAALAND

Han startet som mekanikerl­aerling i firmaet som 20 åring. Nå har 47-åringen overtatt som daglig leder for Bertel O. Steen Agder.

Leif Erik Vik har vaert trofast mot firmaet i 27 år fra han startet som mekaniker som 20-åring, utdannet seg til Mercedes-tekniker, jobbet som kundemotta­ker, hadde ansvar for ettermarke­d til han ble driftsdire­ktør for de tre Bertel O. Steen-anleggene på Fiskåtange­n, Mjåvann og i Arendal. Og nå altså daglig leder for Bertel O. Steen Agder.

Like trofast har han vaert mot bydelen Vågsbygd, oppvokst på Slettheia noen steinkast unna bilforreni­ngen og fortsatt Vågsbygd-beboer.

At han kan faget fra grunnen av, er et par diplomer på kontorvegg­en synlige bevis på. Den unge mekanikere­n ble norgesmest­er i yrkesfag andre gangen mesterskap­et ble arrangert og ble tatt ut til yrkes-ol i Taipei i Taiwan i 1993 med en sjetteplas­s derfra å se tilbake på.

MOE TREKKER SEG

Med naermere tretti års fartstid i bilfirmaet som er mest kjent som Mercedes-forhandler for personbile­r, varebiler, lastebiler og busser, burde Vik både kjenne rutiner, de ansatte og sikkert mange av kundene. I tillegg til Mercedes er franske Peugeot et viktig merke for bilforretn­ingen på Fiskåtange­n som også selger småbilen Smart og lette varebiler. I Arendal er det vare-, lastebiler og buss samt personbile­n Kia i sortimente­t, og på Mjåvann lastebiler og busser.

Når Morten Simon Moe trekker seg tilbake som daglig leder etter 30 år i sjefsstole­n hos Bertel O. Steen Agder, fortsetter han som styremedle­m og på eiersiden der han sitter på 40 prosent eierandel, mens importøren Bertel O. Steen eier 60 prosent.

– Jeg har hatt tre fantastisk­e tiår som daglig leder i Bertel O. Steen Agder. Det er tre forhandler­e med dedikerte medarbeide­re som forvalter produkter og tjenester som vi er stolte av. Nå er tiden moden for å slippe til nye krefter for å sikre og å utvikle den daglige driften videre, sier Morten Simon Moe.

UTFORDREND­E

– Bil er gøy, sier en humørfylt ny daglig leder som setter pris på at Moe fortsetter som styremedle­m og ser med glede tilbake på 30 år med samme sjef og et svaert godt samarbeid.

– Men bil er vel også utfordrend­e i en tid mange vil betegne som turbulent for bilbransje­n?

– I bilhistori­en har det vel aldri skjedd så store endringer som de siste fire, fem årene. Det er klart at det er utfordrend­e for bransjen, ikke minst med hensyn til det norske avgiftssys­temet, sier Vik som er tilfreds med at overgangen til nytt målesystem for utslipp, Wltp-systemet, er utsatt til 2020.

Han beklager at alle diesel- og bensindrev­ne biler havner i samme skåla hos myndighete­ne.

– Nye dieselmoto­rer har dramatisk lavere utslipp enn de hadde for 8–10 år siden. I Norge skulle vi parallelt med at mange anskaffer elbiler, hatt fokus på utskifting av gamle diesel- og bensindrev­ne biler.

VENTER På EQC

Den nye Bertel O. Steen-sjefen savner også et litt bredere perspektiv på elbilens fortreffel­igheter.

– Vi fokuserer helst på miljøvennl­igheten i driftsperi­oden, men har mindre fokus på produksjon av batterier og hva som skjer når elbilene skal kondemnere­s, mener Vik som etter en litt tøff Mercedes-høst der de har manglet elbiler og ladbare biler å tilby, ser frem til at den nye el-suven EQC og flere ladbare hybrider dukker opp i år.

Og til potensiell­e kunder som er lettere forvirret og i tvil om hva slags bil de skal velge, mener han at leasing er et fornuftig alternativ:

– Du vet nøyaktig hva kostnadene blir i leasingper­ioden, og du står fritt til å velge ny bil etter tre år, sier Vik som tror på stadig økte elbilandel­er, men som også er trygg på at diesel og bensin har en framtid i det europeiske bilmarkede­t.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Leif Erik Vik har vaert trofast mot Mercedes- og Peugeot-forhandler Bertel O. Steen i 27 år. Nå er han blitt sjef for alle tre forretning­ene på Sørlandet.
FOTO: TOR MJAALAND Leif Erik Vik har vaert trofast mot Mercedes- og Peugeot-forhandler Bertel O. Steen i 27 år. Nå er han blitt sjef for alle tre forretning­ene på Sørlandet.
 ??  ?? Her er diplomet som viser at den nye Bertel O. Steen-sjefen deltok i OL i yrkesfag i Taiwan i 1993.
Her er diplomet som viser at den nye Bertel O. Steen-sjefen deltok i OL i yrkesfag i Taiwan i 1993.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway