Fædrelandsvennen

Mener Frp alvor med sine kjernesake­r, går partiet etter alt å dømme i opposisjon etter valget.

Vidar Udjus, politisk redaktør

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Frp har vaert med på å styre Kristiansa­nd i syv år. Til høsten kan det vaere slutt. I alle fall hvis vi skal ta fremtreden­de Frpere i Sørlandets hovedstad på ordet, når de forteller hva som blir partiets viktigste saker i valgkampen til høsten.

●●På nominasjon­smøtet like før jul samlet Frp seg om kamp mot bompenger, kunstsilo, eiendomssk­att og mottak av flyktninge­r i Kristiansa­nd. Toppkandid­at Stian Storbukås slo for sikkerhets skyld til med at det har blitt ført en «vanvittig innvandrin­gspolitikk i Kristiansa­nd». Mens altså hans egne partifelle­r i departemen­tene i Oslo har bedt kommuner om å gjøre det som flertallet i Kristiansa­nd har gjort: ta imot flyktninge­r.

●●Men det er nettopp dette spennet Frp står i, både nasjonalt og lokalt. Og som fører til at en betydelig fløy i partiet synes det koster mer enn det smaker å regjere sammen med andre.

●●I Kristiansa­nd kjenner dessuten Frp på press fra konkurrent­er, først og fremst Vidar Kleppe. Den tidligere nestforman­nen i Frp har klart å etablere Demokraten­e som en lokal konkurrent til Frp. Og få klarer å kappløpe med Kleppe i populisme. Så klarte han da også ved sist kommuneval­g å kapre nok stemmer til å komme inn med to representa­nter i bystyret. Både de to mandatene og Pensjonist­partiets ene, tenker mange i Frp at deres parti burde fått. I stedet fikk Frp bare fattige fire representa­nter i Kristiansa­nd bystyre.

●●Derfor spisser partiet nå budskapet. Sylvi Listhaugs nye rådgiver, Andreas R. K. Jacobsen, som står på en sikker tredjeplas­s på partiets liste i Kristiansa­nd til høsten, fulgte opp nominasjon­smøtets linje i et intervju tidligere denne uka. Han la også til kamp for søndagshan­del som en kjernesak for partiet.

●●Alle de nevnte sakene kan vaere gode for Frp. I den betydninge­n at de får tilbake frustrerte velgere som forlot partiet i 2015. Men strategien kan også koste partiet makten. Fordi det må vaere en viss sammenheng mellom de sakene et parti går til valg på, og det gjennomsla­get partiet får når makten skal utøves. Og de andre borgerlige partiene er Frps hovedmotst­andere i stort sett alle de sakene Frp vil gjøre til sine hjertesake­r i valgkampen.

●●Både H, KRF og Venstre har satt mye inn på å realisere kunstsiloe­n. Ja, Krfs Jørgen Kristianse­n sa like før jul at han er mer overbevist enn noen gang før om prosjektet. De andre borgerlige partiene ser at det ikke er noen vei utenom bompenger for å realisere de store løftene som må tas i Kristiansa­nd de neste årene, som Gartnerløk­ka. Eiendomssk­atten vil de andre borgerlige partiene riktignok også ha litt ned, men i praksis bare med noen tiere hvert år per husstand. Søndagshan­del er totalt uaktuelt for KRF. Og alle de andre borgerlige partiene fnyser av kravet om stans i mottak av flyktninge­r.

●●Andreas Jacobsen sa i det nevnte intervjuet med vår avis at Frp en enig med de andre borgerlige partiene «i de store sakene». Men hvilke saker er større for et parti enn de sakene det samme partiet går til valg på? Og: Hvis man etter valget ikke får gjennomsla­g for disse sakene, er ikke da den naturlige konsekvens­en å gå i opposisjon?

●●Slik Frp har lagt løpet, er det to mulige veier fremover: Enten har Frp i Kristiansa­nd malt seg inn i et politisk hjørne ved at man går til valg med partifanen høyt hevet, men sitter tilbake med politiske smuler når makten skal fordeles. Eller så planlegger man for et liv i opposisjon etter høstens valg.

●●Det siste ser i dag ut som det mest sannsynlig­e.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Stian Storbukås og Christian Eikeland under nominasjon­smøtet i Kristiansa­nd Frp siste helga før jul.
FOTO: ERLEND OLSBU Stian Storbukås og Christian Eikeland under nominasjon­smøtet i Kristiansa­nd Frp siste helga før jul.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway