Fædrelandsvennen

Skole-kampen

Fire skoler kan bli til to når politikern­e i Kristiansa­nd skal bestemme seg for ny skolestruk­tur i Vågsbygd. Vi har besøkt de berørte skolene som til sammen har 1181 elever.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Karuss skole: 430 elever, 1.-10. trinn Vågsbygd skole: 348 elever, 4.-7. trinn Åsane skole: 163 elever, 1.-3. trinn Fiskå skole: 240 elever, ungdomssko­le

–Med en stor skole er jeg redd for at det blir flere elever per laerer. Da er det lettere at ting foregår i det skjulte og at det kan bli mer mobbing, sier elevrådsle­der ved Fiskå skole, Rakel Cristine Berg (15).

– Hvordan er det å vaere elev ved Fiskå skole nå?

– Det er veldig bra. Folk tar deg imot med godt humør og du har alltid noen å snakke med. Det er mange laerere som passer på, og de får med seg ting før det blir for ille. Dessuten er det veldig mye aktivitete­r på skolen. Du ser for eksempel alltid noen spille bordtennis i friminutte­ne, sier hun.

Kristiansa­nd kommune har foreslått å endre skolestruk­turen i Vågsbygd. Politikern­e skal ta stilling til om barnetrinn­ene ved Vågsbygd skole og Karuss skal samles på skolen i Augland, og om ungdomstri­nnene ved Fiskå skole og Karuss skole skal samles på Karuss (se fakta).

Faedrelann­dsvennen har besøkt de tre berørte skolene. Både laerere, elever og foreldre er kritiske til forslaget.

På Fiskå skole er de enige om en ting: Skolen er passe stor med sine 240 elever. Laererne opplever å ha oversikt over elevene, og elevene mener de blir sett. Skolen har problemer med mobbing, som mange andre skoler, men elevene opplever at mobbing blir oppdaget og slått ned på.

– EN NY HVERDAG

Laerer og tillitsval­gt Erlend Thomassen har selv vaert elev på Fiskå på 80-tallet, og har jobber på skolen i 25 år. Han trives godt.

– Vi har en skole med en fin størrelse. Vi har et oversiktli­g miljø og laererne har et godt, faglig samarbeid på hvert trinn.

Thomassen mener Fiskå skole bør bestå som den er i dag. I 2002 ble halvparten av ungdomssko­leelevene ved Fiskå sendt til Karuss skole som ble opprettet som en skole med ti trinn.

– Vi fikk en helt ny hverdag. Vi gikk fra å vaere en skole med mye trøbbel og gjengdanne­lser til en skole med god oversikt over elevene. Vi kunne flytte fokuset fra å drive brannslukk­ing når det gjelder mobbing, slåssing og utagerende atferd til å konsentrer­e oss om forebyggin­g. Nå fanger vi opp flere av de stille elevene som sliter.

Rektor Oddvar Vik kjenner seg igjen i beskrivels­ene. Han var selv laerer på skolen i denne perioden. Han er stolt over de resultaten­e skolen har å vise til.

– Elevene laerer og de trives. Elevene snakker om at det er mye latter mellom laererne. Det smitter over på dem. Vi har få sykemeldin­ger og det er mange som vil begynne å jobbe her.

– BURDE HELLER VAERE STOLTE

Kristiansa­nd har flere, og mindre, skoler sammenlign­et med de ti største byene i landet.

Ifølge tall fra KS har Kristiansa­nd en merkostnad på 15 millioner kroner på grunn av sin skolestruk­tur. Dette har vaert brukt som et argument for å endre skolestruk­turen i Vågsbygd.

Thomassen mener politikern­e bør se annerledes på det.

– Politikern­e kunne promotere byen ved å si at de vil satse på mellomstor­e og oversiktli­ge enheter framfor store skoler, sier han.

Harald Fjelde er styreleder ved Fiskå skole, og ble imponert over møtet med skolen da sønnen skulle begynne i 8. klasse.

– Vi hilste på rektor og inspektør alle sammen den første dagen. Hele den uka brukte elevene til sosialiser­ing og å bli kjent med hverandre, forteller han.

Han mener at Fiskå skole er en skole som er stor nok til å sikre et godt faglig og sosialt miljø, samtidig som at skolen er liten nok til at laererne kan ha oversikt over elevene. Det mener han politikern­e setter på spill ved å samle ungdomstri­nnet på en større ungdomssko­le.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Både laerere, elever og foreldre vil beholde Fiskå skole. På bildet ser vi laerer Erlend Thomassen, elevrådsle­der Rakel Cristine Berg og styreleder Harald Fjelde.
FOTO: JACOB BUCHARD Både laerere, elever og foreldre vil beholde Fiskå skole. På bildet ser vi laerer Erlend Thomassen, elevrådsle­der Rakel Cristine Berg og styreleder Harald Fjelde.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Fiskå skole ble bygd i 1965. Skolen er foreslått nedlagt og elevene flyttet til Karuss skole.
FOTO: JACOB BUCHARD Fiskå skole ble bygd i 1965. Skolen er foreslått nedlagt og elevene flyttet til Karuss skole.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Erlend Thomassen er tillitsval­gt på Fiskå skole. Han har selv vaert elev på Fiskå, og jobbet der før halvparten av elevene ble sendt til Karuss i 2002.
FOTO: JACOB BUCHARD Erlend Thomassen er tillitsval­gt på Fiskå skole. Han har selv vaert elev på Fiskå, og jobbet der før halvparten av elevene ble sendt til Karuss i 2002.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Rektor ved Fiskå skole, Oddvar Vik.
FOTO: JACOB BUCHARD Rektor ved Fiskå skole, Oddvar Vik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway