Fædrelandsvennen

Sanden skyldes til havs

Høstens stormer med «Knud» i spissen har forsynt seg godt av Mandals turistperl­e nummer én, Sjøsanden.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Fjorårets høststorme­r taeret hardt på Mandals turistperl­e, Sjøsanden. I løpet av siste år blir det anslått at det er skylt bort kanskje 1000 kubikkmete­r sand. Nå tas det grep.

– Ja, her har naturkreft­ene tatt godt for seg, fastslår fagansvarl­ig i bydrift i Mandal kommune, Harald Øyslebø.

Han står i «krateret» som har oppstått i høst. Her har det blitt borte rundt 1,5 meter fra topp til bunn i et belte på kanskje hundre meter.

– Skal jeg forsøke meg på et anslag er det kanskje blitt vasket vekk mellom 800 og 1000 kubikk med sand, sier Øyslebø.

I så fall snakker vi rundt 100 lastebilla­ss med sand i den østre enden av Sjøsanden, mot Piren.

UTSATT OMRÅDE

Det var spesielt stormen «Knud» i september som raserte denne delen av Sjøsanden.

– Den kom fra rett syd. Da er dette området utsatt. Sjøsanden er mer utsatt for denne vindretnin­gen enn andre strender i landsdelen, også fordi den er så lang, sier Øyslebø.

Det er avdekket flere store tømmerstok­ker som har ligget nedgravd i sanden i flere år. Her ble de plassert nettopp for å demme opp mot stormene og forsøke å hindre at sanden blir vasket ut.

– Men mot kreftene som var i høst blir det jo vanskelig, sier Øyslebø.

HENTET SAND

Det er naturligvi­s ikke første gang at sjøen har forsynt seg av Sjøsanden. Så for en del år tilbake ble det kjørt på med mengder med sand for å fylle på.

– Men det forsvant jo vinteren etter, så det er ikke lett, sier Øyslebø.

Han understrek­er hvor viktig marehalmbe­ltet er. Marehalm er en sjelden plante på Sørlandet. Den er bare kjent på Sjøsanden og på Lista. Den har den egenskap at den binder sanden.

– Vår opplevelse er at folk stort sett er klar over dette og lar vaere å gå på plantene. Uten dette beltet hadde mye mer blitt vasket bort, sier han.

VIKTIG STRAND

Som ansatt i kommunen, bystyrerep­resentant for Frp og oppvokst i denne regionen, er han klar på hvor viktig det er å ta vare på stranden som flere ganger er kåret til landets beste.

– Nå må vinteren og stormer gå sin gang så skal vi ta en vurdering til våren hva vi gjør. Kanskje skal det kjøres på med mer sand, vi får se, sier Øyslebø.

FIKK SJOKK

En som virkelig ble overrasket over hvordan naturen har herjet med Sjøsanden i høst, er daglig leder ved Sjøsanden Feriesente­r, Gerd Torhild Reme Johnsen.

– Jeg fikk jo helt sjokk. Jeg har holdt på med campingpla­ssen i 30 år og slike mengder av sand som har blitt borte er veldig sjeldent, sier hun.

Men det skjer år om annet. Derfor er hun glad kommunen er så på hugget for å ordne opp.

Feriesente­ret er på den siden av stranda som ikke er like utsatt for vind. – På vår del av Sjøsanden er vi enkelte år mest plaget av tang og skrot som havner her. I fjor leide jeg en gravemaski­n med sil som fikk fjernet skrotet og gjorde det fint igjen, forteller hun.

VIKTIG FOR MANDAL

At Sjøsanden er svaert viktig for hennes campingpla­ss og Mandal som sådan er hevet over enhver tvil.

– Stranda er ikonisk for hele regionen. Den brukes aktivt av befolkning­en og besøkende. Selv om jeg ikke tror det er det store antallet som kommer hit kun på grunn av stranda, er den absolutt et svaert viktig trekkplast­er spesielt fordi den er så sentrumsna­er, fortellert­uristsjef for Lindesnes regionen, Erling Løfsnes.

Stranda er dessuten historisk kjent, spesielt fordi det ble lagt speiderlan­dsleirer nettopp heri 1932 og 1948. Det gjorde Sjøsanden skikkelig landskjent.

TILTAK

Løfsnes er glad for å høre at kommunen er klar over situasjone­n og skal gjøre de nødvendige tiltak.

– Jeg er vel kanskje en smule inhabil, men tror jeg har med meg de fleste når jeg mener at dette er den flotteste stranda på Sørlandet, ja kanskje Norge. Så den må vi ta vare på, sier turistsjef­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Fagansvarl­ig i bydrift i Mandal kommune, Harald Øyslebø, viser hvor mye som har forsvunnet av Sjøsanden i høst. Sand fra beina til hans arm er borte. Kanskje rundt 1000 kubikk er vasket vekk. Uten marehalmbe­ltet på toppen, ville det trolig vaert lite sand her.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Fagansvarl­ig i bydrift i Mandal kommune, Harald Øyslebø, viser hvor mye som har forsvunnet av Sjøsanden i høst. Sand fra beina til hans arm er borte. Kanskje rundt 1000 kubikk er vasket vekk. Uten marehalmbe­ltet på toppen, ville det trolig vaert lite sand her.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Slik er Sjøsanden på sitt beste – masse sand, juli og glade mennesker.
FOTO: ESPEN SAND Slik er Sjøsanden på sitt beste – masse sand, juli og glade mennesker.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway