Fædrelandsvennen

Greit å vite om ny skolestru

To skoler er foreslått nedlagt i Vågsbygd. Her er ti spørsmål og svar som tar deg gjennom saken om ny skolestruk­tur i bydelen og gir oversikt:

-

I Midtre Vågsbygd ligger det flere skoler med kort avstand til hverandre. Bystyret har bedt om en utredning av saken. I vår kom en rapport fra Norconsult som anbefaler følgende løsning:

●●Alle elevene på ungdomstri­nnet samles på Karuss skole. Fiskå skole legges ned. Den nye Karuss skole får da 500 elever.

●●Vågsbygd skole avdeling Augland utvides og blir skole for hele barnetrinn­et. Avdelingen på Åsane legges ned. Den nye skolen får 630 elever. Disse skolene er allerede slått sammen administra­tivt med to avdelinger.

●●Slettheia skole består som i dag. Skolen får 315 elever.

Det er fem skoler i Midtre Vågsbygd.

●●Karuss skole har ti trinn og rundt 430 elever.

●●Fiskå skole er en ungdomskol­e med rundt 240 elever.

●●Vågsbygd skole består av avdeling Augland (4.- 7. klasse) og avdeling Åsane (1. - 3. klasse). Til sammen har skolen 511 elever, 163 elever på Åsane og 348 på Augland.

●●Slettheia skole er en barneskole med rundt 300 elever.

●●Øvre Slettheia oppvekstse­nter består av en barnehage og en skole for 1. - 4. klasse. Skolen har rundt 100 elever. Kristiansa­nd har mindre skoler sammenlign­et med skolene i de ti største byene i Norge. Kristiansa­nd hadde i snitt 290 elever per grunnskole i 2017. Oslo hadde til sammenlign­ing 441 elever i snitt, Bergen 345 og Stavanger 363.

De aller fleste skolene i Norge er små og gjenspeile­r den desentrale bosettinge­n. Hele 830 skoler har faerre enn 100 elever. Det er ca 420 mellomstor­e og store skoler (400-900 elever). Flere av de større kommunene i Norge har nå vedtatt strategier for å bygge skoler på over 700 elever.

Opplaering­sloven hadde tidligere en bestemmels­e om at skoler normalt ikke skulle vaere større enn 450 elever, den ble fjernet for omtrent 5 år siden.

Flere foreldre er bekymret for lengre, og mer risikoutsa­tte skoleveier dersom skoler legges ned og slås sammen. I Midtre Vågsbygd er i det små avstander mellom skolene, og liten bruk av skoleskyss.

Lengste skolevei for elevene i de ulike forslagene ligger på omkring 2,5 km.

Elevene har rett til gratis skoleskyss dersom avstand mellom hjem og opplaering­ssted er mer enn 2 km for elever på 1. trinn, og mer enn 4 km for elever på 2. til 10. trinn.

Politikern­es vedtak vil sette premissene for skolestruk­turen de neste 30–40 årene. Flere til dels små skoler i et lite geografisk område sees på som uhensiktsm­essig.

Økonomi: Det er anslått at kommunen kan spare 330 millioner kroner i løpet av en periode på 40 år med dette forslaget. Med unntak av Karuss, har alle skolene store behov for vedlikehol­d og oppgraderi­ng. Kristiansa­nd har faerre elever per grunnskole enn de andre større byene i Norge. Det er antatt at Kristiansa­nd har en merkostnad på 15 millioner kroner i driftsutgi­fter på grunn av skolestruk­turen.

Faglig kvalitet: En større ungdomskol­e vil gi gode forutsetni­nger for å møte dagens og fremtidens krav med tanke på faglig kvalitet og kompetanse­heving. Ved store skoler er det større sannsynlig­het for å kunne dekke alle fag og emner med godt kvalifiser­t laererpers­onell. Man tror også at større fagmiljø kan bidra positivt til rekrutteri­ng av nye laerere.

Likeverdig tilbud: Med faerre, større skoler vil sikre elevene et mer likeverdig tilbud.

Synkende elevtall: De neste fire årene vil området ha rundt 1600 elever. Ifølge prognosen vil tallet deretter synke til 1450. Prognosen inkluderer elevene på Øvre Slettheia skole, selv om skolen ikke er med i utredninge­n.

«Det er svaert lite forskning som kan si at små skoler er bedre enn større skoler – og omvendt», er konklusjon­en i Norconsult-rapporten.

Forslaget har vaert til høring til skoleledel­sen, tillitsval­gte, skolestyre, FAU og elevråd. Konklusjon­en er så godt som enstemmig: De ønsker å beholde både Fiskå skole og Karuss, men Vågsbygd skole sine to avdelinger

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? I forslag til ny skolestruk­tur i Vågsbygd er Åsane skole og Fiskå skole foreslått nedlagt. Både foreldre, laerere og elever er skeptiske til store skoler. Bildet er tatt i et friminutt ved Fiskå skole.
FOTO: JACOB BUCHARD I forslag til ny skolestruk­tur i Vågsbygd er Åsane skole og Fiskå skole foreslått nedlagt. Både foreldre, laerere og elever er skeptiske til store skoler. Bildet er tatt i et friminutt ved Fiskå skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway